Półki oraz regały to meble, które z pewnością przydadzą się w każdej spiżarni lub piwnicy. Możesz na nich bez problemu przechowywać słoiki z przetworami lub inne produkty spożywcze. Kupując odpowiedni model, zwróć uwagę na kilka kluczowych parametrów, takich jak wymiary i materiał wykonania.
Przetwory pozwalają nam poczuć odrobinę lata nawet w środku zimy. Tego uczyły nas już nasze babcie. Jak jednak zorganizować domową spiżarnię, by się w niej nie pogubić? Zdradza Agnieszka Witkowska w ramach naszego cyklu "Sama to ogarniesz".
Rokitnik zwyczajny to krzew niemalże nadzwyczajny ze względu na zawartość wielu pożytecznych i prozdrowotnych składników. Dzięki swoim niesamowitym właściwościom znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Mikołaj Rey opowiedział nam o przetworach z rokitnikiem w roli głównej oraz zabrał na plantację tego krzewu.
Dawniej domowe przetwory były obowiązkowym elementem w każdej kuchni. Konfitury, dżemy, czy powidła wykonane z sezonowych owoców i warzyw to przecież samo zdrowie. Ponadto aromaty lata zamknięte w słoiku to najlepszy sposób na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień i smaków. Nasi kucharze zdradzili nam swoje sposoby na pyszne przetwory z wiśni i truskawek.
Rozpoczął się sezon na wekowanie. Lato to czas, kiedy możemy zabrać się za gromadzenie smakołyków do spiżarni. Dawid Kozioł w Dzień Dobry TVN opowiedział, czego potrzebujemy, by samodzielnie zrobić przetwory i o popularnych metodach pasteryzacji. Jakie inne techniki wekowania można zastosować, by zimą cieszyć pełnymi witamin produktami z warzyw i owoców?
Dziś w Dzień Dobry Wakacje Basia Ritz, zwyciężczyni I edycji MasterChef Polska zaproponowała swoje przepisy na dania ze śliwkami: placuszki z ricottą i gorącymi śliwkami w żelu, „szybkie” ciasto ze śliwkami oraz knedle ze śliwkami
Sok z malin domowej roboty to specjał przygotowywany przez nasze mamy, ciocie i babcie. Jego prozdrowotne właściwości sprawiają, że chętnie sięgamy po niego w okresie przeziębień i grypy. Zarówno sok z malin gotowany, jak i sok z malin na surowo, jest prosty w przygotowaniu. Warto przygotować malinowe przetwory, gdy trwa sezon na te owoce.
Jabłka - w tej dziedzinie Polska jest niekwestionowaną potęgą. Mikołaj Rey ruszył "Sandomierskim Szlakiem Jabłkowym" by dowiedzieć się więcej o tych owocach. Dlaczego należy zrywać je z ogonkiem, które jabłka są najsłodsze i jak sadownicy radzą sobie z "klęską urodzaju"? Macie swoje ulubione przetwory z jabłek? Zobaczcie też jakie dania na bazie jabłek Mikołaj przygotował w naszej kuchni!
W kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczęliśmy dziś sezon na przetwory! Jakie warzywa i owoce można zamknąć w słoikach? Jak to najlepiej zrobić i o czym musimy pamiętać? O konfiturach, kiszonkach i marynatach opowiedział nam Jakub Kasprzak. Robicie przetwory na zimę?
Weki są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się walorami owoców i warzyw z domowego ogródka. Ale to nie jedyne, co można włożyć do słoików. Robiliście kiedyś weki z mięsa? W cyklu "Jasiek zna się!" Jan Kuroń podpowiada, kiedy wekować poszczególne warzywa i owoce i jak przygotować słoiki do weków. Zdradził również swój sposób na wekowanie. Czy wiesz jak długo i, gdzie przechowywać słoiki?
Wrzesień to czas na śliwki. Można zrobić z nich ciasto, śliwowicę lub przepyszne przetwory. W Dzień Dobry TVN autorka nowego cyklu "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka powiedziała, jakie powidła wybrać, by nie wpaść, jak przysłowiowa śliwka w kompot. Dowiedzieliśmy się również, czym charakteryzuje się dżem, konfitura, marmolada i powidła. Co - oprócz owoców - producenci wkładają do przetworów owocowych? Dlaczego do przetworów owocowych nie trzeba dodawać konserwantów?
Tym razem Mikołaj Rey - w poszukiwaniu nowych smaków - pojechał do Stoczka Klasztornego, gdzie królują przetwory. Tam poznał przepis na zapiekankę z serem pleśniowym, orzechami i gruszkami.
Na warszawskim Grochowie grasował złodziej, ale nie byle jaki. Jego wyjątkowość polegała na tym, że gardził rowerami, nartami i innymi cennymi przedmiotami, które są zazwyczaj przetrzymywane w piwnicy. Jego uwaga skupiała się na... kompotach, konfiturach i makaronie. Złodziej został schwytany, ale nigdy nie wiadomo, kiedy zjawi się na Grochowie jego naśladowca. Dlatego dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer, przejęty losem spożywki, zapytał mieszkańców Grochowa, czy ich przetwory są bezpieczne. Dowiedział się również, gdzie będzie można wylicytować przetwory przesłane przez Baracka Obamę.
Aronia jest niedocenianym owocem, choć Polska jest potentatem w produkcji aronii. Bogata jest w witaminy, mikro- i makroelementy i bioflawonoidy. Aronia łagodzi skutki chemio- i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów. A regularne picie soku z aronii wzmacnia odporność. Jak przechowywać aronię? Czy można ją zamrozić i jakie przetwory można robić z aronii?
Karolina i Bogusława Schubert od roku robią cytrynowe konfitury. Choć prowadzą firmę od niedawna, już mają stałych klientów. Jak mówią: "Nie umiałyśmy sprzedawać, ale ładnie wyglądałyśmy". Jak to się stało, że wspólne założyły biznes? Kto je do tego namówił? I co je wyróżnia?
Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przyrządzone przetwory, dlatego w kuchni Dzień Dobry Wakacje Anna Kerth i Maja Sobczak zaprezentowały swoje ulubione sposoby na weki ze śliwką, maliną i czosnkiem, z kiszoną marchewką, papierówkami z pieprzem i majerankiem oraz pieczonym bakłażanem w pomidorach.
Truskawki, cukier i mąka ziemniaczana. Tyle wystarczy, żeby zrobić domowy kisiel. Bez konserwantów i barwników!
Maciej Szaciłło i... słoiki w kuchni Dzień Dobry TVN. Dzisiaj, razem z Maciejem, wekujemy! To ostatni moment, by zrobić przetwory przed zimą. Było duszenie, kwaszenie i marynowanie... Skrzystajcie z przepisów Macieja Szaciłło na winogrona w occie jabłkowym, ogórki z octem, kiszone warzywa i dżem jabłkowo-gruszkowym z daktylami.
Moda na słoiki - dosłownie i w przenosi - na stałe zagościła w naszych domach oraz na sklepowych półkach. Są takie przetwory warzywne i owocowe dostępne w sprzedaży, które w niczym nie ustępują tym wyrabianym w zaciszu domowym. W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Maciej Nowak.
Beata Kartowicz proponuje dania z przetworów przygotowanych na zimę. W jej menu znajduję się: zupa grzybowa z grzybów solonych, zapiekanka z kwaszonej kapusty i tapas z piklami. A na deser poleca szarlotkę...