Wekujemy!

Maciej Szaciłło i... słoiki w kuchni Dzień Dobry TVN. Dzisiaj, razem z Maciejem, wekujemy! To ostatni moment, by zrobić przetwory przed zimą. Było duszenie, kwaszenie i marynowanie... Skrzystajcie z przepisów Macieja Szaciłło na winogrona w occie jabłkowym, ogórki z octem, kiszone warzywa i dżem jabłkowo-gruszkowym z daktylami.

Czatnej śliwkowy

Składniki:

2 kg śliwek

cukier trzcinowy – 1 szklanka

3 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)

1 łyżka kminu rzymskiego

imbir – kawałek w wielkości kciuka, drobno starty

chili

wiórki kokosowe – 3/4 szklanki

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy kmin rzymski, po około 15s wrzucamy imbir, chili i obrane śliwki. Całość dusimy z cukrem przez około 30 minut. Przekładamy do nagrzanych słoików. Zakręcamy i przewracamy.

Dżem jabłkowo-gruszkowym z daktylami

Składniki:

100 g masła sklarowanego

2 kg twardych, kwaśnych jabłek

1 kg gruszek

2 szklanki daktyli

1 laska wanilii

1 łyżeczka kurkumy

3 laski cynamonu

1 łyżeczka goździków

Przygotowanie:

Na rozgrzane masło wrzucamy obrane, pokrojone owoce i daktyle. Dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii. Kurkumę, cynamon i goździki. Całość gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu. Przekładamy do czystych i ogrzanych w piekarniku słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry nogami.

Kiszone warzywa

Składniki:

marchewka

czerwona kapusta

biała kapusta

buraki

sól kamienna

przegotowana, letnia woda

przyprawy:

czerwona, ostra lub słodka papryka

ewentualnie kminek

Przygotowanie:

Warzywa drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Na dnie dużego słoja lub glinianego naczynia układamy warstwy warzyw (każdą posypujemy solą i papryką) i ubijamy. Nie wszystkie warzywa wydzielają taką ilość soku jak kapusta, więc jeśli na górze nie zbiera się woda to trzeba jej dolać. Warzywa muszą być całkowicie przykryte płynem, ponieważ kiszenie następuje bez udziału tlenu. Na samą górę kładziemy jakiś ciężki przedmiot.

Ogórki z octem jabłkowym

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych

zalewa:

2 szklanki octu jabłkowego

1/4 szklanki oleju

1 szklanka wody

3/4 szklanki cukru

2 łyżki curry

ostra papryka do smaku

1 łyżeczka ziela angielskiego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Ogórki wkładamy do wygrzanych w piekarniku słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy i stawiamy do góry nogami do ostygnięcia.

Ostra zielona papryka z oliwkami

1 kg ostrej, zielonej papryki

1 szklanka zielonych oliwek

oliwa z oliwek

1 łyżka oregano

6 liści laurowych

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ostrą paprykę nakłuwamy w paru miejscach i grillujemy na suchej patelni pod pokrywką (partiami). Papryka musi być miękka i miejscami przypalona. Paprykę przekładamy do gorących, nagrzanych słoików z piekarnika – przekładając warstwami oliwek, ziół i czosnku. Każdy słoik zalewamy oliwą. Zakręcamy pokrywkę.

Winogrona w occie jabłkowym

Składniki:

1 kg czerwonych winogron

zalewa:

2 szklanki octu jabłkowego

1 szklanka wody

1 szklanka cukru trzcinowego

3 laski cynamonu

1 łyżeczka goździków

1 łyżka białej gorczycy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Winogrona wkładamy do nagrzanych w piekarniku słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy i przewracamy do góry nogami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!