W naszej kuchni blogerka kulinarna i uczestniczka programu MasterChef - Samar Khanafer-Gniadek pokazała m.in. jak bezpiecznie obchodzić się z granatami! Skorzystajcie z jej przepisów na cytrynowy krem z pieczonych, zielonych szparagów z pistacjową kruszonką, ryż z kurczakiem i orzechami, orientalną surówkę z białej kapusty i mus czekoladowy z rabarbarem i różą.
Darek Kuźniak i Przemysław Saleta weszli na nasz kulinarny ring! Jak myślicie, kto komu pokazał gdzie jest jego miejsce, podbił podniebienia jury i wyszedł zwycięsko z kuchennej potyczki? Zobaczcie!
Dziś "Tłusty czwartek". W kuchni Dzień Dobry TVN Beata i Paulina Kartowicz przygotowywały pączki i faworki. A Wy, robicie sami, czy kupujecie?
1/3 Polaków przyznaje się do tego, że u nich w domu marnuje się jedzenie. Dlatego dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski i jego praktyczne porady, co zrobić, żeby ograniczyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych. Korzystacie z tych sposobów? Może macie jakieś inne rady? Piszcie!
Swoje pomysły i przepisy na świece, kadzidła i oleje czerpie z Biblii oraz przekazów i wierzeń ludowych. Od wielu lat interesuje się ezoteryką i tropi przepisy, którym przypisywana jest "moc". Gościem Dzień Dobry TVN był Gabriel Piernikarz, magister sztuki i psychotronik.
Andrzej Polan postanowił dziś wrócić pamięcią do smaków dzieciństwa. Czy udało mu się przekonać Marcina Mellera do zjedzenia kaszy manny? Pamiętacie takie dania, których kiedyś nie lubiliście, a dziś za nimi przepadacie?
Daria Ładocha przywiozła nam, ze swojej wyprawy, odrobinę słońca, mnóstwo pozytywnej energii i przepisy na szybkie, tanie i zdrowe dania. Poznajcie jej przepisy na: śniadanie - grzanki z pastą z pomidorów z miętą i orzechami, obiad- polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, deser - sernik z zieloną herbatą i polewą z białej czekolady i kolację - makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem. Smacznego!
Pascal Brodnicki i Paweł Dobrzański są przyjaciółmi od kilkunastu lat, obaj świetnie gotują i wspólnie zamierzają wygrać program Azja Express! Inspirowani swoimi ostatnimi doświadczeniami przygotowali nam, w kuchni Dzień Dobry TVN, prawdziwą azjatycką ucztę!
Na ciepłe dni Daria Ładocha poleca swoje przepisy na dania na bazie jogurtu. Dziś w naszej kuchni przygotowała: chłodnik z botwinki z jogurtem i wiśniami, ciasto jogurtowe z truskawkami i kurczaka marynowanego w jogurcie. Pycha!
"Senses" to kolejna polska restauracja, która zdobyła gwiazdkę Michelin! Jak się dostaje taką gwiazdkę? Czy szef kuchni wie, że ktoś ocenia jego dania? W kuchni Dzień Dobry TVN gośćmi byli Andrea Camastra, szef kuchni i jego zastępca Maciej Siąkowski. Mamy dla Was przepis, specjalnie przygotowany, dla naszych widzów, przez mistrzów kuchni!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał smaczne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu pasty. Piotrek serwował je z własnoręcznie wypieczonym chlebem. Spróbujecie przypisów w swojej kuchni?
Jedna ze stołecznych restauracji serwujących kebaby została wybrana przez internautów najlepszą restauracją w Polsce 2015. Z tej okazji , w kuchni Dzień Dobry TVN, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz przygotowała dziś dla Państwa kilka wersji tej potrawy. Lubicie kebaby? Wypróbujecie nasze dzisiejsze przepisy?
Już jutro pierwszy dzień kalendarzowej jesieni, zatem to najwyższy czas, by wzmocnić swoją odporność. Niestety okres ten sprzyja przeziębieniom i zakażeniom wirusowym. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak oraz Anna Jelonek podzielili się z nami sposobem, który pomoże przetrwać chłodne, jesienne dni. Zobaczcie, jakie zioła warto pić i z czym je mieszać, by stworzyć mieszankę bakteriobójczą, a przy okazji pobudzić nasze enzymy trawienne? Dowiecie się również, dlaczego o tej porze roku warto jeść grzyby.
Miniony weekend pokazał nam pierwszą gorącą zapowiedź nadchodzącego lata. Temperatury przekraczające 30 stopni to idealny moment na przygotowanie chłodnika! Beata Kartowicz przedstawiła nam przepisy na: prosty i smaczny chłodnik litewski, chłodnik bułgarski "tarator", chłodnik truskawkowo - melonowy z miętą, chłodnik hiszpański "gazpacho z szynką dojrzewającą" i chłodnik rosyjski "okroszka". Smacznego!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, aktorka i studentka medycyny, Misheel (Uśmiech) Jargalsajkhan wspólnie z mamą Erdenetsetseg (Kwiat Mądrości) Khurts przygotowały dla nas najlepsze dania kuchni mongolskiej!
Agnieszka Maciąg namawiała dziś widzów Dzień Dobry TVN do korzystania z uroków "sezonowości". Mamy tylko kilka tygodni na to by wypróbować przepisy, które nam dziś zaproponowała: kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym, syrop z kwiatów czarnego bzu i sałatka z kwiatami czarnego bzu i malinami. Korzystajmy!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN duet: Andrzej Polan i Ewa Kasprzyk! Wspólnie przygotowali trzy pyszne dania na bazie makaronu: spaghetti ze szparagami i jajkiem w koszulce, penne z fasolką szparagową, świeżym cząbrem i mozzarellą i farfalle w pomidorach z pieca. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował cztery wiosenne zupy. Którą z nich lubicie najbardziej: chłodnik, botwinkę, minestrone czy chachapuri? Smacznego!
Czosnek niedźwiedzi to roślina nieco zapomniana, dziko rosnąca. Od czosnku pospolitego różni go to, że ma w sobie więcej siarki. Jest przez to skuteczniejszy niż czosnek zwyczajny. Skąd nazwa rośliny? Czy czosnek daje siły? W jakiej formie jest on jadalny? I co możemy przyrządzić z czosnku niedźwiedziego? Mikołaj Rey o swoim kolejnym kulinarnym podboju opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN.
Zbliża się rocznica wydarzeń na kijowskim Majdanie. Z tej okazji, do naszej kuchni, zaprosiliśmy Weronikę Marczuk, która przygotowała swoje ulubione dania kuchni ukraińskiej.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś nasz olimpijczyk Zbigniew Bartman z narzeczoną Joanną Michalską. Przygotowali, ja na Walentynki przystało, śniadanie dla dwojga! Może wypróbujecie ich przepisy? :)
Andrzej Polan i Sylwia Gruchała przygotowali dziś dla Państwa potrawy inspirowane jesienią: gęś pieczoną z warzywami, zapiekankę ziemniaczaną z kapustą oraz ciasto z winogronami. Smacznego!
Piotr Kucharski i Aida Kosojan-Przybysz zaprezentowali nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, przepisy na: chleb żytni codzienny, bułki poznańskie z przedziałkiem, szybką ciabattę oraz domowe masło, zupę cebulową i cytrusowe tosty z malinami.
Dziś w naszej kuchni Piotr Kucharski i potrawy jednogarnkowe, czyli gulasze! Rybny, z królika czy fasolowo-grzybowy - który brzmi najsmaczniej? :) Przetestujcie przepisy Piotra!
Dziś w naszej kuchni Marieta Marecka, która prowadzi program ABC gotowania w Kuchnia+ i aktorka Sylwia Arnesen przygotowały: carpaccio ze śliwek w imbirowym dressingu, pierożki orkiszowe z dynią i chorizo, pierś z kaczki z konfiturą ze śliwek kalifornijskich z chipsami z topinambura i pyszny sernik korzenny z musem malinowym.
Makaron pełnoziarnisty z indykiem, mini frittata, makaron z orzechami, jogurtem i rozmarynem oraz zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z dynią, szpinakiem i słonecznikiem. W kuchni Dzień Dobry TVN, pod czujnym okiem Andrzeja Polana, dania na bazie makaronu przygotowywała Gosia Andrzejewicz!
Dziś przepisy dla wielbicieli gruszek! Anna Starmach przygotowała pyszne tiramisu z karmelizowanymi gruszkami, waniliowe gruszki z kardamonem, jesienną zupę z gruszką i gnocchi z gruszkami i gorgonzolą. Smacznego!
Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, gościł ekspert kulinarny John Csukor. Zdradził nam kilka przepisów na pyszne dania z wołowiny. Smacznego!
Basia Ritz wygrała pierwszą edycję programu MasterChef. Od tego czasu zdążyła już wydać dwie książki i otworzyć własną restaurację. Teraz postanowiła spróbować swoich sił w telewizji jako prowadząca program "Kuchnia z sercem". Jak sobie poradzi? Na pierwszy odcinek zapraszamy do kuchnia+ już dziś o 17.30.
Marietta Żukowska i Charlie Daigneault pokazali dziś jak łatwo, nie ruszając się z kuchni, przenieść się nad morze śródziemne. Lubicie cytrusy i owoce morza? Smacznego!