Pierożki, sernik i carpaccio!

Dziś w naszej kuchni Marieta Marecka, która prowadzi program ABC gotowania w Kuchnia+ i aktorka Sylwia Arnesen przygotowały: carpaccio ze śliwek w imbirowym dressingu, pierożki orkiszowe z dynią i chorizo, pierś z kaczki z konfiturą ze śliwek kalifornijskich z chipsami z topinambura i pyszny sernik korzenny z musem malinowym.

Carpaccio ze śliwek w imbirowym dressingu

Składniki dla ok. 4 osób

4 duże, twarde śliwki

2 cm świeżego imbiru

4 łyżki syropu klonowego

Kilka łyżek oliwy z oliwek

Pieprz świeżo mielony

2 goździki

1 pomarańcza

Listki melisy do dekoracji

Przygotowanie:

Śliwki przekrawamy, tak by wyciągnąć pestkę, ale żeby śliwka zachowała swój kształt. Kroimy na bardzo cienkie plastry i układamy na talerzach. Syrop klonowy i oliwę łączymy, dodajemy starty imbir i goździki utarte w moździerzu doprawiamy wszystko świeżo mielonym pieprzem. Ucieramy na gładki dressing. Śliwki polewamy dressingiem i podajemy udekorowane skórką z pomarańczy i listkami melisy.

Pierożki orkiszowe z dynią i chorizo podane z masłem szałwiowym:

Składniki na ok. 50 szt.Ciasto:

Ok. 2 szklanek mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej

Gorąca woda

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

2 szklanki dyni hokkaido

1 marchew

1 mała pietruszka

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki startego sera typu parmezan lub bursztyn

2 kiełbaski chorizo

Świeży tymianek

oliwa

1/3 kostki masła

Kilka listków szałwii

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa na farsz obierany, kroimy w średniej wielkości kostkę, polewamy oliwą, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy ok. 40 minut, aż warzywa ładnie się zrumienią i zmiękną. Kiełbaskę kroimy w plastry i każdy z nich kroimy na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy krótko chorizo. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i odstawiamy do przestygnięcia. Upieczone warzywa polewamy niecałą szklanką wody i lekko gotujemy. Miksujemy na pastę, studzimy i dodajemy kiełbaski, starty ser i listki tymianku. Mąkę wsypujemy do wysokiej miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy bardzo gorącą, ale nie wrzącą wodę. Widelcem mieszamy składniki i jak zaczną się łączyć dolewamy oliwę i zagniatamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Odstawiamy na 15-20 minut pod ściereczką, żeby odpoczęło. Wałkujemy na grubość ok. 3 milimetrów i wykrawamy krążki, na każdy kładziemy ok. 1 czubatej łyżeczki farszu i sklejamy pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku, ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch. W tym czasie przygotowujemy masło. Szałwię drobno szatkujemy i razem z masłem podgrzewamy w małym rondelku, doprawiamy solą i polewamy masłem ugotowane pierożki. Dekorujemy listkami tymianku.

Pierś z kaczki z konfiturą ze śliwek kalifornijskich z chipsami z topinambura

Składniki dla 4 osób:

2 piersi z kaczki

1 łyżeczka kolendry w ziarnach

2 ziarna jałowca

1 gwiazdka anyżu

2 goździki

Szczypta cynamonu

30-40 ml białego rumu

100 g śliwki kalifornijskiej

1 łyżka syropu klonowego

Sok z ½ pomarańczy

Sól, pieprz

2 łyżki masła

Kilka bulw topinambura

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy sok z pomarańczy z syropem klonowym, 2 rozgniecionymi goździkami, cynamonem. Śliwki drobno kroimy i dodajemy do syropu podlewając rumem. Smażymy aż śliwki zmiękną na koniec lekko doprawiając pieprzem. Kaczkę myjemy, nakrajamy skórę w kilku miejscach. Kolendrę, jałowiec, anyż tłuczemy w moździerzu. Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem i utartymi przyprawami. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu zaczynając od strony skóry. Smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony. Pierś zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 150 st. na ok. 15 minut. Topinambura obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kroimy w bardzo cienkie plastry. Smażymy na rozgrzanym maśle i odkładamy do odsączenia z tłuszczu. Posypujemy grubą solą. Pierś z kaczki kroimy w cienkie plastry i podajemy z ciepłą konfiturą i chipsami z topinambura.

Sernik korzenny z musem malinowym

Składniki:

700 g twarogu zmielonego dwukrotnie

5 białek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka pasty z wanilii

300 ml śmietanki kremówki 36%

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

180 g ciastek czekoladowych

80 g masła

Szczypta soli

3 szklanki świeżych malin

½ szklanki cukru

Przygotowanie: Maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i owoce zaczną się rozpadać. Miksujemy całość blenderem i przecieramy przez sito. Ostawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka miksujemy w blenderze na żwirek. Masło roztapiamy i dolewamy przestygnięte do ciastek. Mieszamy całość i rozsypujemy na spód tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do wysokiej miski i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub rózgą tylko do połączenia składników. Na schłodzony spód z ciastek wylewamy część masy serowej, wlewamy gdzieniegdzie mus z malin i mieszamy go z serem za pomocą patyczka. Nalewamy resztę masy serowej i znów na wierzchu rozlewamy w różnych miejscach resztę musu z malin zostawiając trochę do podania ciasta. Mieszamy za pomocą patyczka, tworząc ozdobne wywijasy. Ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do 150 st. na ok. godzinę. Studzimy w otwartym piekarniku a później najlepiej przez całą noc w lodówce. Podajemy z podgrzanym musem z malin.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości