Gnocchi z gruszkami i gorgonzolą
Składniki:
1 kg ziemniaków
100g maki
1 jajko
sól, pieprz
3 gruszki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
100g sera gorgonzolą
Świeża rukola
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę , połącz z jajkiem mąką, solą, pieprzem, lep z masy wałeczki i krój je na 1 cm kawałki, gotuj w lekko osolonej wodzie. Gruszki obierz i pokrój w kostkę skarmelizuj na patelni dodając cukier i masło. Ugotowane gnocchi podawaj z gruszkami, pokruszoną gorgonzolą i świeżą rukolą.
Jesienna zupa z gruszką
Składniki:
500ml puree z dyni
2 gruszki
½ selera
1 marchew
2 szalotki
Oliwa z oliwek
200 ml bulionu warzywnego
100ml śmietanki kremówki
Szczypta cynamonu
Pestki dyni
Przygotowanie:
Szalotki posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj pokrojonego selera i marchew i bulion warzywny, gotuj aż warzywa zmiękną, wtedy dodaj puree z dyni, zagotuj ponownie, dodaj śmietankę, dopraw solą , pieprzem, cynamonem. Gruszki pokrój drobną kostkę, dodawaj je razem z pestkami dyni gdy zupa jest już rozlana do talerzy.
Tiramisu z Karmelizowanymi gruszkami
Składniki:
4 żółtka
4 białka
500g mascarpone
3 łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki cukru pudru
200g herbatników
1 filiżanka mocnej kawy
1 kieliszek alkoholu gruszkowego
3 gruszki
4 łyżki miodu
Przygotowanie:
Miód podgrzej na patelni, dodaj cienko pokrojone kruszki i masło, karmelizuj kilka minut, ściągnij z patelni. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone, białka ubij wymieszaj z kremem. Biszkopty maczaj w kawie wymieszanej z alkoholem, Układaj w miseczkach naprzemiennie: herbatniki, krem, gruszki, kakao. Podawaj mocno schłodzone.
Waniliowe gruszki z kardamonem
Składniki:
1 kg gruszek
150g cukru
1 laska wanilii
Kora cynamonu
Szczypta kardamonu
2 goździki
3 cm imbiru
Sok z cytryny
50ml wody
Przygotowanie:
Gruszki obierz, pokrój w kostkę , przełóż do garnka, dodaj cukier, przyprawy, wodę, smaż na małym ogniu aż całość zgęstnieje. Przełóż do wyparzonych słoików.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN