Beza francuska to idealna propozycja na walentynkowy deser. Jak zrobić ją krok po kroku i czym zabarwić? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział cukiernik Bartek Boratyn.
Pizza uwielbiana jest na całym świecie. Nic więc dziwnego, że ma własne, międzynarodowe święto, obchodzone 9 lutego. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN pojawił się Wojciech Madyś, który zajął 3. miejsce w pizzowych mistrzostwach świata. Podzielił się swoimi przepisami na Pizza Fritta, Poolish Bianca z pesto, mortadelą i pistacjami oraz na klasyczną pizzę Margheritę.
Pewne schorzenia, nietolerancje pokarmowe, alergie wymagają stosowania specjalnej diety. Zazwyczaj należy wykluczyć pewne składniki, jak np. gluten w przypadku celiakii lub nietolerancji. Dla chorych oznacza to wiele wyrzeczeń i rezygnacji z pewnych potraw. Jednak mądrze skomponowana i przemyślana dieta pozwala na jedzenie ulubionych posiłków.
Syrop z sosny to naturalna metoda leczenia przeziębienia, szczególnie w przypadku górnych dróg oddechowych.
Wielkimi krokami nadchodzi luty. Podczas gdy jedni z niecierpliwością wyczekują Walentynek, inni przebierają nogami na myśl o tłustym czwartku. Tego dnia faworki i pączki o różnych smakach pojawią się w większości polskich domów. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoim bliskich niecodziennym wyborem, przestawiamy przepis na pączki z Korei.
Fasola adzuki pochodzi z Azji, gdzie na co dzień jest jedzona w formie słodkiej pasty. Wykorzystuje się ją również w przepisach na dania wytrawne, np. kotlety wegetariańskie. Popularnością cieszy się także zupa z fasolą adzuki.
Masala czaj to nie tyle herbata, ile sposób jej podania.
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem potrawy dla osób aktywnych. Stawiamy na zdrowie, ale i smak.
Kofta to danie, które cieszy się w Polsce coraz większą popularnością.
Na sklepowych półkach coraz częściej możemy się natknąć na egzotyczne owoce. Kuszą nas kolorem i kształtem, dlatego często decydujemy się na ich zakup, nie wiedząc dokładnie, jak smakują i co można z nich przyrządzić. Poznaj przepisy z wykorzystaniem karamboli i jej właściwości.
Jak je zrobić? Sprawdź przepis w kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź, jak to zrobić krok po kroku.
Bajaderki powstają na bazie pozostałości po innych wypiekach, resztek herbatników, drożdżówek, muffinek, kawałków czekolady, zakalców czy suchych ciast i bakalii.
Jak przygotować napój w domu?
Serek wiejski to nieodłączny element śniadań czy potreningowych posiłków wielu osób. Na sklepowych półkach nie brakuje rozmaitych wersji smakowych, z przeróżnymi dodatkami. Można go również spróbować zrobić samodzielnie. Sprawdź przepis na domowy serek wiejski.
Makaroniki to niewielkie ciasteczka, które znakomicie sprawdzą się na sylwestrową zabawę. W Dzień Dobry TVN cukiernik Bartek Boratyn pokazał, jak je przygotować na bezie francuskiej. Co jest ich sekretem?
"Najlepsza, jaką piłem w życiu".
Kuchnia Dzień Dobry TVN pełna jest pysznych i prostych w wykonaniu potraw, w tym najlepszych deserów. Do nich niewątpliwie zalicza się ciasto leniwiec. Jak je zrobić? Sprawdź prosty przepis krok po kroku.
Żurawinę spożywa się najczęściej w postaci suszonych i kandyzowanych owoców lub soku. Na rynku dostępny jest także dżem, sos czy wyciąg z żurawiny. Ponieważ surowe owoce charakteryzuje kwaśny cierpki smak, najlepiej spożywać je w postaci przetworzonej, która jednak zachowuje wszystkie cenne właściwości owoców. Żurawinę można także mrozić, dodawać do dań na słodko lub słono.
Woda smakowa jest ciekawą alternatywą dla zwykłej, np. mineralnej. Ten słodki napój lubią szczególnie dzieci, jednak czy rzeczywiście jest zdrowszy od napojów gazowanych? Ile cukru znajduje się w wodzie smakowej sprzedawanej w sklepach?
Aby przygotować to danie, wcale nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy pomysłowość, bo zapiekanka ziemniaczana z boczkiem może zawierać takie składniki, jakie lubimy najbardziej.
Tak przygotowuje je mistrz świata w cukiernictwie.
Jak zagęścić zupę? Te dodatki sprawią, że twoje danie będzie idealne.
Jak go zrobić? To zajmie tylko chwilę.
Tatarzy to lud pochodzenia tureckiego, który przez wieki wędrował po terenach wschodniej Europy i części Azji. Koczujący tryb życia ukształtował ich kuchnię, bogatą przede wszystkim w mięsa – kiedyś koniny, później, w miarę osiedlania się Tatarów, zastąpionej baraniną, wołowiną, jagnięciną czy gęsiną. Gdy Tatarzy ostatecznie znaleźli swoje azyle, m.in. na polskim Podlasiu, ukraińskim Krymie, Białorusi, na Litwie czy wreszcie na dalekiej Syberii, kuchnia tatarska zmieniła się pod wpływem kuchni danego obszaru.
Żabie udka to synonim Francji. Co roku Francuzi spożywają kilka tysięcy żabich udek. Ten przysmak można przygotować na wiele sposobów, a swoich zwolenników ma także w Belgii, Niemczech, Luksemburgu i Szwajcarii.
"Robi furorę".
Sezon na pyszne cukinie nadal trwa, dlatego śpieszymy ze świetnym przepisem. Tym razem polecamy plasterki cukinii smażone w panierce. Sprawdź banalnie prosty przepis krok po kroku.
W zeszłym roku świat rodziny Gesslerów na chwilę się zatrzymał. 27 sierpnia odszedł Piotr Gessler, ceniony restaurator. W pierwszą rocznicę śmierci, córka Lara opublikowała w mediach społecznościowych archiwalne zdjęcie i chwytającymi za serce słowami wspominała ojca.
Wbrew powszechnemu mniemaniu nie jest ono jednak trudne w samodzielnym przygotowaniu.