Pancakes z syropem klonowym i owocami
Składniki:
300g mąki pszennej
2 jajka
350ml maślanki
50g cukru pudru trzcinowego
75g masła (temp. pokojowa)
szczypta soli
borówki, maliny i truskawki
syrop klonowy
Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier puder, żółtko jaj i masło wymieszać. Dolać maślankę i miksować na jednolitą masę. Oddzielnie ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Placki smażyć na patelni beztłuszczowej z obu stron tak, by się lekko przyrumieniły. Podawać polane syropem klonowym i udekorowane borówkami, malinami i truskawkami.
Bułeczki śniadaniowe z pestkami dyni
Składniki:
25g drożdży (temp. pokojowa)
250ml mleka
500g przesianej mąki pszennej
65g cukru pudru trzcinowego
75g roztopionego masła
1 jajko
łyżeczka soli
1 jajko do posmarowania
pestki dyni
Przygotowanie: Mleko podgrzać do temp około 40 stopni. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier, 300g mąki i sól. Wmieszać jajko. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać roztopione masło i resztę mąki. Wyrabiać ciasto robotem kuchennym przez około 5 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 45 min ciasto podzielić na 12 części i umieścić w posmarowanych masłem formach. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 45min. Podgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Posmarować bułki jajkiem i obsypać pestkami dyni. Piec w temp. 200stopni (termo obieg) około 10 min.
Amarantus na bazie mleka i śmietanki z karmelizowanymi jabłkami
Składniki:
100g amarantusa
150ml mleka 2%
150ml śmietanki 30-36%
ziarenka z 1 laski wanilii
1 jabłko
łyżka miodu
Przygotowanie: Mleko, śmietankę i wanilię umieszczamy w garnku, podgrzewamy. Dodajemy przepłukany amarantus i gotujemy około 20 min na małym ogniu często mieszając. W międzyczasie obieramy jabłko, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód, dodajemy jabłko i gotujemy dopóki nie będzie miękkie. Podajemy z amarantusem.
Omlet owsiany z cynamonem
Składniki:
2 jajka
2 łyżki płatków + 1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżka cynamonu
pół łyżeczki ksylitolu
jogurt naturalny
borówki
Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka roztrzepujemy, łączymy z płatkami, otrębami, cynamonem i ksylitolem. Osobno ubijamy pianę z białek, całość łączymy. Smażymy na patelni beztłuszczowej. Podajemy polane jogurtem naturalnym i obsypane borówkami.
Babeczki z czekoladą i chili
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maślanki
3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
tabliczka mlecznej czekolady (100g)
100g roztopionego masła
2 jajka
1 łyżka kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka chili
Przygotowanie: W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i chili. W drugiej roztrzepane jajka, roztopione masło i maślankę. Łączymy składniki suche i mokre, dodajemy pokrojone w drobną kostkę czekolady. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do form na muffinki i pieczemy około 20 min w temp. 200 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN