Anna Gawlik jest właścicielką ogrodu w Starej Złotorii. Kobieta zajmuje się uprawą lawendy. W jaki sposób? Czy można wykorzystać tę roślinę także w kuchni? Odpowiedzi na te pytania szukał nasz reporter Mikołaj Rey.
Dżemy można robić niemal ze wszystkich owoców. Nie inaczej jest z winogronami. Podobnie jak ze śliwek, tak z zielonych i czerwonych gron można zrobić nie tylko konfitury, ale też powidła. Sprawdź nasze proste przepisy.
Maciej Dowbor udowadnia, że nawet nie mając kulinarnego talentu, można wyczarować w kuchni cuda. Prezenter przedstawił pomysł na szybkie, proste i tanie danie dla całej rodziny. Co jest jego przysmakiem?
Mięta pieprzowa znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej i w kosmetyce. Usprawnia pracę jelit i reguluje metabolizm. Mięta pieprzowa działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie, łagodzi stres oraz skutecznie zwalcza dolegliwości związane z zaburzeniami trawienia.
Od jakiegoś czasu chodzi za wami tiramisu, jednak napięty grafik nie pozwala na spędzanie kilku godzin w kuchni? Mamy idealne rozwiązanie. Ten przepis z TikToka sprawi, że w 5 minut wyczarujecie pyszne, a do tego dietetyczne ciasto. Jesteście gotowi?
Majonez jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych sosów. Używa się go do sałatek, kanapek i wielu innych potraw. Podstawowe składniki majonezu to żółtka oraz olej, ale także musztarda, ocet i cukier. Dobry majonez powinien mieć krótki skład, czyli zawierać jedynie podstawowe składniki. Niestety, wiele dostępnych rodzajów majonezu nie spełnia tych norm. W składzie majonezów stojących na sklepowych półkach znajdziemy: sól, skrobię modyfikowaną, gumę guar, konserwanty i wiele innych.
Lukier plastyczny to jeden z tradycyjnych sposobów dekorowania wypieków, a zwłaszcza tortów i wszelkiego rodzaju ciast. Przy odrobinie umiejętności z jego wykorzystaniem można stworzyć naprawdę atrakcyjne wizualnie desery dla bliskich osób. Nie wiesz, gdzie kupić gotowy lukier plastyczny? Poznaj poniższy przepis, dzięki któremu zrobisz go własnoręcznie z podstawowych produktów.
Kiełbasa, kaszanka, kurczak - te mięsa tradycyjnie królują na naszych grillach. Natomiast Sebastian Olma na ruszt wrzucił schab, który przygotował w iście włoskim stylu. - Chcę pokazać Państwu, jak fantastycznie przygotować wieprzowinę, by nie była ona wysmażona, a soczysta - przekonywał kucharz w Dzień Dobry Wakacje.
Sezon na jagody trwa w najlepsze. Jeśli połączymy je z jabłkami może wyjść z tego naprawdę pyszny dżem. Będzie idealnym uzupełnieniem naleśników, tortów, własnoręcznie zrobionych drożdżówek, pierogów czy knedli. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.
Beszamel to składnik wielu popularnych potraw. Przepis jest prosty i sos może przygotować praktycznie każdy. Jak się robi sos beszamelowy i co warto o nim wiedzieć?
Za oknami piękne słońce i bezchmurne niebo, na termometrach ponad 30 stopni. Upalna pogoda w Polsce tego lata przywodzi na myśl egzotyczne miejsca. Spędzasz wakacje nad Bałtykiem czy na Maurach, ale chcesz się poczuć jak na Teneryfie? Nic trudnego. Przygotuj sobie barraquito, czyli kawę po kanaryjsku, która cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko. Wygląda niezwykle atrakcyjnie, nic więc dziwnego, że jej zdjęcia podbijają media społecznościowe. Zobacz, jak łatwo można ją przyrządzić w domu.
Właściwości liści rzodkiewki są już od dawna cenione w Azji Wschodniej. W Polsce zwykle zjada się tylko czerwone, bulwiaste korzenie, a liście się wyrzuca. A szkoda, ponieważ są nie tylko smaczne, ale też pełne witamin. Co można z nich zrobić?
Ciasto góra lodowa posmakuje wszystkim miłośnikom smaku mleka w proszku. Przekładane ciasto z kremem to warstwy biszkoptu nasączonego kawą i masą budyniowa. Bardzo efektownie wygląda, dlatego sprawdzi się na wielu uroczystościach. Jak je zrobić? Sprawdź przepis.
Wydawać się może, że nie ma w tym nic trudnego. To prawda, ugotowanie młodych ziemniaków tak, aby nie straciły swoich walorów smakowych i doskonałej struktury, wymaga przestrzegania kilku prostych zasad. Jeśli już je poznasz, to sprawdź nasze pomysły i przepisy na dania z młodymi ziemniakami.
Nasi przodkowie mieli fantazję! Nie tylko, gdy wymyślali kolejne potrawy z mniej lub bardziej dostępnych składników, ale również podczas ich nazywania. W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na regionalne dania o całkiem zabawnych nazwach. Do tego radosnego grona zdecydowanie zaliczają się ruchanki, nazywane również ruchańcami. Co to za potrawa? Poznaj najlepsze przepisy!
Pankejki to placuszki w wersji amerykańskiej. Są nieco grubsze i bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników. Smaczne, pulchne, serwowane z przeróżnymi dodatkami, np. owocami lub syropem klonowym. Pancakes najczęściej podawane są na śniadanie, choć mogą być również pyszną przekąską w ciągu dnia, smakują bowiem zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Bita śmietana dodawana jest do ciast czy deserów. Mimo, że jej przygotowanie jest bardzo proste, to nie zawsze wychodzi idealna. Jakich błędów nie popełniać i jak zrobić doskonałą bitą śmietanę? Swoimi sprawdzonymi patentami podzielił się z nami Andrzej Polan, kucharz.
Tilapia pochodzi z Afryki. Należy do ryb, które cenione są za swoje wysokie wartości odżywcze. Pomimo tego, istnieje wielu przeciwników jedzenia tej ryby.
Sałatka jarzynowa to królowa świątecznego stołu. Choć większość z nas przygotowuje tę klasyczną wersję, to w przepisie Magdy Gessler jest jeden sekretny składnik, który sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej wyrazista. Oto receptura prowadzącej "Kuchenne rewolucje", która od lat zmienia smak Polaków.
Sałatki są nieodłącznym elementem każdej diety redukcyjnej, jednak z powodzeniem mogą być spożywane również na co dzień. Poznaj różne przepisy na sałatkę grecką.
Miodownik to ciasto, którego najważniejszym składnikiem jest miód. Bywa nazywany ciastem czeskim, ale i w wielu regionach Polski miodownik jest tradycyjnym wypiekiem – na polskiej liście produktów tradycyjnych znajduje się miodownik z Jaszczowa na Lubelszczyźnie. Jest praktyczny, ponieważ można go przygotować wcześniej. Po upieczeniu należy odczekać około tygodnia, aby smaki się połączyły.
Urzekają aromatem kokosa, zniewalają delikatnym smakiem i przywodzą na myśl wspomnienia upalnych wakacji. Szybkie ciasteczka kokosowe to świetny sposób na pyszną przekąskę, która skradnie serca wszystkich domowników. Chcesz skosztować ciasteczek pachnących latem? Wypróbuj jeden z naszych sprawdzonych przepisów i ciesz się pysznym smakiem kokosowych łakoci!
Ciasteczka z makiem to szybki i prosty sposób na słodki deser. Wymagają użycia łatwo dostępnych składników, a z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Kruche, maślane, dodatkowo podane z konfiturą lub marmoladą. Sprawdź przepis na szybkie ciasteczka z makiem.
Orientalna kuchnia staje się coraz popularniejsza również w naszym kraju. Coraz częściej eksperymentujemy z przepisami, używamy wcześniej nieznanych nam składników i przypraw. Jednym z mało znanych produktów jest harissa, czyli must have każdego fana ostrych posiłków. Już jedna łyżeczka tej przyprawy dodana do mięsa lub zupy zmienia diametralnie smak potrawy, sprawia, że jest bardziej wyrazista.
Babka piaskowa nie musi deserem, który podaje się tylko w okresie wielkanocnym. Własnoręcznie upieczone ciasto świetnie sprawdzi się również podczas innych uroczystości, a także bez okazji, jako słodka przekąska w ciągu dnia. Dobry przepis na babkę piaskową to połowa sukcesu. Wystarczy jeszcze tylko poświęcić trochę czasu, a w razie potrzeby – podstawowe składniki uzupełnić o dodatkowe produkty, dopasowane do osobistych preferencji. Zobacz, jak zrobić pyszną babkę piaskową.
Wybór ryżu jest bardzo duży. Półki w sklepach wręcz uginają się od różnych jego odmian, ale który ryż jest najlepszy? Który warto przyrządzić na obiad, aby oczarować domowników? Jednym z najbardziej cenionych rodzajów jest ryż basmati.
Boże Narodzenie bez makowca? Mało kto wyobraża sobie święta bez tego wypieku. A jak przygotować go w domowym zaciszu? Poznaj przepis Ani Starmach na idealny makowiec!
Z roku na rok rośnie liczba ludzi, którzy przykładają wagę do tego, co jedzą. W Polsce jest już ponad milion wegetarian i wegan, a kolejne dwa miliony się do tego przygotowuje. Ze względu na to, rynek cały czas się rozrasta. Na świetny biznesowy pomysł wpadły siostry Zuzanna i Magdalena Rzymanek, które robią sery... z orzechów.
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje dań bazujących na polskiej wołowinie zaproponował nam Robert Koczwara, który zdobył II miejsce w kategorii danie główne, III miejsce w kategorii przystawka i nagrodę specjalną Akademii Gastronomicznej w Polsce podczas XI Gali Wine&Food Noble Night.
W Katowicach siostra Anna Bałchan wpadła na niezwykły pomysł. By uzbierać pieniądze na Centrum Świętego Józefa, postanowiła sprzedawać robiony przez siebie smalec. Tajniki jego wytwarzania zdradziła w Dzień Dobry TVN.