Popcorn na stałe zagościł już na sklepowych półkach i w kinowych barach. Lekka przekąska wyjątkowo dobrze smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Jeśli tak jak my kochacie słodycze, a w waszej lodówce nigdy nie brakuje popularnego czekoladowego kremu, musicie wypróbować ten przepis. Co powiecie na popcorn o smaku nutelli?
Jak go przyrządzić? Poznaj prosty przepis.
Ziemniaki gotowane lub pieczone to częsty dodatek do potraw obiadowych. Doskonałym zamiennikiem jest puree ziemniaczane, jednak wiele osób zastanawia się, jak zrobić puree z ziemniaków i czy jest to trudne. Wykonanie dobrego puree z ziemniaków jest bardzo proste i szybkie, a przepisy z powodzeniem można modyfikować, dodając ulubione składniki.
W naszej kuchni znaleźć można wiele różnych wersji pierogów. Nie brakuje również wariacji na temat tych najbardziej klasycznych, czyli pierogów ruskich. Tym razem swoim przepisem podzieliła się z nami Katarzyna Bukowska.
Czym są fuczki, proziaki i gomółki serowe?
Jak wpływ na nasz organizm mają kiszonki? Zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski przekonuje, że kryją wiele zalet. W programie Dzień Dobry TVN zaprezentował innowacyjne przepisy. Oto jeden z nich.
Tłusty czwartek coraz bliżej i w związku z tym w naszej kuchni pojawia się sporo propozycji pysznych, domowych deserów. Nie brak u nas przepisów na najlepsze pączki czy faworki, również te w wersji fit. Tym razem dzielimy się przepisem na faworki po amerykańsku, czyli lane funnel cakes.
Chińskie pierożki dim sum to jedna ze sztandarowych pozycji w menu restauracji oferujących potrawy z Azji. Kuchnia azjatycka z kolei uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. Nie dziwi więc fakt, że lokale oferujące jej specjały wyrastają jak grzyby po deszczu. Jak przygotować pierożki?
Smażony budyń to deser, który zdobył uznanie w wielu zakątkach świata. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Poradzi sobie z nim nawet osoba nieposiadająca wyjątkowych zdolności kulinarnych. Podpowiadamy, jak zrobić go krok po kroku.
Serula to tradycyjna zupa ze Śląska. Do jej przygotowania potrzebnych jest kilka prostych składników, ale to ich umiejętne połączenie jest gwarancją sukcesu. Sprawdź nasz przepis na serulę z dodatkiem oscypka.
Zdrowe cukierki, w dodatku przygotowane samodzielnie? Wbrew pozorom to naprawdę proste. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w trzy składniki, nasz przepis na domowe cukierki i wykonać go krok po kroku.
Jak je samemu przygotować?
Masz już dość ciągłej monotonii, ale nie wiesz jak odmienić swój jadłospis? Nic łatwiejszego! Warzywa mogą być pyszne, a ich przygotowanie łatwe. Wystarczy tylko odrzucić długie i skomplikowane przepisy na rzecz tych prostych i opartych na naturalnym smaku tego, co oferuje natura. Jednym z takich przepisów jest proponowany przez nas przepis na zapiekankę z cukinii.
"Receptura nie do pobicia".
Tofu do świetny składnik dla wszystkich, którzy chcą przygotować sałatkę. Dla mięsożerców będzie stanowiło miłą odmianę, zaspokoi też potrzeby wegetarian, którzy również potrzebują białka. Tofu jest dobrym zamiennikiem kurczaka – może zaskoczyć twoją rodzinę i przyjaciół.
Desery o nietypowych nazwach to nasza specjalność. Tym razem przedstawiamy rurociąg, czyli proste, pyszne ciasto, które nie potrzebuje piekarnika, by móc powstać.
Wiele dzieci uwielbia niezdrowe przekąski i kocha podjadać chipsy. Dobrym rozwiązaniem jest wówczas samodzielne przygotowanie ich z pociechami. Fakt, że nie jest to trudne, w Dzień Dobry TVN udowodniły uczestniczki ostatniej edycji programu "MasterChef Junior", Jagoda Łaganowska i Lena Świętońska.
Z okazji Dnia Spaghetti Jasiek Kuroń w naszej kuchni przygotowuje różne rodzaje tego pysznego dania. Zobacz, jak powstaje spaghetti carbonara, cacio e pepe , putanesca oraz spaghetti z pesto z jarmużu oraz to z klopsikami z indyka i sosem pomidorowym. Poznaj sprawdzone przepisy.
Sos guacamole, inaczej salsa, znany jest już od czasów azteckich. Głównym jego składnikiem jest awokado, obok którego najważniejsze są limonka i sól. Istnieje niezliczona ilość przepisów na tę pastę. Różnią się one doborem dodatkowych składników. Mogą to być pomidory, papryka, kolendra, czosnek. Pastę guacamole najczęściej podaje się z kukurydzianymi chipsami, nachos.
Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb kupowanych w Polsce. Wynika to nie tylko z jego walorów smakowych, ale również wielu możliwości jego przygotowania. Jedną z nich jest tatar z łososia, zarówno wędzonego, jak i surowego. Można serwować go z jajkiem i awokado, kaparami, koperkiem i ogórkiem. Opcji jest sporo i zależą tylko od posiadanych przez nas składników oraz naszych preferencji smakowych.
Uczestniczka "MasterChefa" zdradza, jakich składników użyć do zrobienia aromatycznej herbaty.
Lekkie jak piórko i delikatne w smaku – kruche ciasteczka maślane nie mają sobie równych! To doskonały dodatek do kawy, herbaty albo ciepłego mleka. Kruche ciasteczka z cukrem to absolutny klasyk, ale możesz także upiec je z dodatkiem orzechów, wiórków kokosowych lub kawałków czekolady. Sprawdź nasze przepisy na pyszne kruche ciasteczka!
Kuchnia amerykańska uchodzi za jedną z najbardziej kalorycznych i ciężkostrawnych na świecie. W porównaniu z kuchnią europejską zawiera o wiele więcej niezdrowych tłuszczów, pustych kalorii, a także całą masę cukru. Nic więc dziwnego, że to właśnie w Stanach Zjednoczonych problem otyłości jest najbardziej powszechny. Czy amerykański przepis można zmodyfikować tak, aby nieco odchudzić danie?
Domowej roboty kisiel żurawinowy to jedna z potraw, która świetnie odnajduje się na świątecznym stole. Niektórzy robią rzadki, do picia, a inni gęsty niczym galaretka. W jaki sposób przygotować kisiel na święta? Sprawdź nasz przepis!
Jak zrobić tortillę? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Nic dziwnego. Tortilla, danie tak popularne w kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej, robi furorę również w naszym kraju. Tortillę, która wyglądem przypomina naleśnik, można zrobić od podstaw samemu lub z wykorzystaniem gotowych, zakupionych w sklepie placków.
Co to za potrawa i jak ją przygotować?
Mikołajki to dobra okazja, żeby przygotować pyszne i rozgrzewające dania. W naszej kuchni powstają dwukolorowe ciasto mikołajkowe, kaczka duszona w sosie winno-śmietanowym, chrupiąca pizza z patelni, sernikowe przekąski oraz indyjskie racuchy ze szpinakiem. Przyrządzają je Grzegorz Zawierucha, zwycięzca MasterChef 8 i Maciej Regulski, który wygrał 10. edycję programu. Wypróbujcie ich niezwykłe przepisy.
Likier piernikowy domowej roboty to jeden z prostszych przepisów na pyszny, zimowy, rozgrzewający napój. Potrzeba tylko kilku składników, aby cieszyć się nim przez całą zimę. Sprawdź, jak łatwo go zrobisz!
Bardzo często bywa tak, że gdy za oknem szaro, zimno i mokro, dobry nastrój nas opuszcza. Jak można go sobie poprawić? Lekarstwem może być Whipped Hot Chocolate, czyli rozgrzewający deser, który podbijał TikToka.
Idealne do kawy, herbaty albo gorącego mleka – kruche ciasteczka maślane to absolutny klasyk wśród wypieków. Te pieczone przez nasze babcie cechował wspaniały maślany aromat, a delikatne ciasto wprost rozpływało się w ustach. Tęsknisz za tym niepowtarzalnym smakiem dzieciństwa? Przepis na kruche ciasteczka maślane nie wymaga wielkich umiejętności. Dzięki poniższym poradom przygotujesz je w mgnieniu oka. Przekonaj się, jakie to proste!