Magda Steczkowska zdradziła przepis na swoje wyjątkowe ciasto. Fani: "Wygląda obłędnie"

Magda Steczkowska
Magda Steczkowska
Źródło: Tomasz Urbanek/East News
Magda Steczkowska zna się nie tylko na muzyce. Całkiem dobrze radzi sobie także w kuchni. W wakacyjny weekend artystka na prośbę fanów zdradziła w mediach społecznościowych przepis na swoje kultowe kruche ciasto ze śliwkami. "Zdolniacha z Pani" – czytamy w komentarzach.

Magdalena Steczkowska zdradza przepis na ciasto

Lato to sezon bogaty w różnorodne owoce. Truskawki, maliny, jagody czy śliwki. Każde z wymienionych idealnie nadaje się do wakacyjnych wypieków. Przepis na kruche ciasto z bezą i śliwkami zdradziła Magdalena Steczkowska. Na prośbę fanów opublikowała filmik, na których pokazała wypiek, a także opisała, jak wykonać go krok po kroku.  

Kruche cisto:

  • 1 szkl. mąki,
    • 1/4 szkl. cukru pudru,
      • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
        • 2, 3 żółtka (zostawić białka na bezę),
          • 3/4 kostki zimnego masła,
            • ok. 2 kg śliwek,
              • 1 szkl. cukru (w zależności jak słodkie śliwki. Trzeba próbować).

                Przepisy Andrzeja Polana

                Źródło: Dzień Dobry TVN
                Kulinarna podróż z Polanem
                Kulinarna podróż z Polanem
                Szparagowy zawrót głowy
                Szparagowy zawrót głowy
                Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                Wigilijne potrawy Polana
                Wigilijne potrawy Polana
                Pizza a la Polan
                Pizza a la Polan
                Kuchnia winogronowa
                Kuchnia winogronowa

                Beza:

                Zasada jest taka: 50 g cukru na jedno białko Wymieszajcie wszystkie sypkie produkty na ciasto, dodajcie masło pokrojone w kostkę, posiekajcie wszystko razem, dodajcie żółtka i zagniećcie ciasto. Możecie włożyć do lodówki, bo podobno jest lepsze, ale nigdy nie mam na to czasu. Śliwki, bez pestek, wrzućcie na dużą patelnię i jak puszczą sok to dodajcie cukier. Jak będą całkiem miękkie, taka ciapa bardziej, to odstawcie. Ciasto do piekarnika na 180 st. aż się lekko zarumieni. Wyciągnijcie z piekarnika, wyłóżcie na spód śliwki i na to ubite białka. Jak Wam zostanie ciasta, to możecie zrobić takie paski jak na filmie, będzie ładnie. W zależności od piekarnika piec ok. 30/40 min. Dotknijcie bezę. Jak jest twarda i lekko rumiana to gotowe - instruowała Magda.

                Fani zachwyceni wypiekami Magdy Steczkowskiej

                Pod postem natychmiast pojawiły się komentarze. Fani podziwiali wypieki artystki i przyznali, że ma ona talent do cukiernictwa. Trzeba przyznać, że tym filmikiem Magda i nam narobiła ochoty na weekendowe słodkości.

                - "Zdolniacha z Pani", "Wygląda obłędnie", "Dziękuję za niedzielną inspirację", "Uwielbiam to ciasto według Pani przepisu. Mam dwie lewe ręce do pieczenia, a to wychodzi mi zawsze" - pisali fani. Magda zaś zareagowała dwoma słowami - "Uwielbiam piec".

                Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                Zobacz także:

                Autor: Nastazja Bloch

                Źródło zdjęcia głównego: Tomasz Urbanek/East News

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                Materiał promocyjny

                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana