Lara Gessler wspomina ojca. "Kocham Cię Tatusiu. Odpoczywaj i wyślij nam naszego synka"

Lara Gessler
Lara Gessler
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W zeszłym roku świat rodziny Gesslerów na chwilę się zatrzymał. 27 sierpnia odszedł Piotr Gessler, ceniony restaurator. W pierwszą rocznicę śmierci, córka Lara opublikowała w mediach społecznościowych archiwalne zdjęcie i chwytającymi za serce słowami wspominała ojca.

Lara Gessler wspomina tatę

Strata bliskiej osoby okupiona jest trudnymi emocjami. Doświadczyła ich Lara, która w zeszłym roku pożegnała tatę. W pierwszą rocznicę śmierci postanowiła podzielić się w mediach społecznościowych wspomnieniami związanymi z ojcem. Jak przyznała, nie chce, aby był to dzień smutku, a pamięci.

- Dziś mija rok, odkąd Ciebie nie ma. Mojego Taty i najlepszego przyjaciela lwiej części mojego życia. "Nie pakaj maleńka" tak byś mi powiedział. Wiec zbieram całą swoją dzielność i myślę o Twoim życiu, nie o śmierci. O tym, co tu zostawiłeś. Mi zawsze pokazywałeś dobro i życzliwość do ludzi, kimkolwiek by nie byli. Za to wszyscy Cię kochali i szanowali, bo nigdy nie oceniałeś. Chce, żeby ten dzień był dniem pamięci o Tobie, nie smutku – rozpoczęła Lara.

Lara Gessler zdradza przepis na sernik taty

W dalszej części córka wyznała, że najlepszym nośnikiem pamięci i miłości jest dla niej smak. Z tego względu postanowiła upiec sernik z przepisu taty, którego nigdy wcześniej nie chciała się uczyć.

W piekarniku wyrasta Twój sernik, na którego przepisu nie chciałam się nauczyć, bo tylko Ty miałeś umieć go robić. Smak to najlepszy nośnik pamięci i miłości jak znam. Dlatego zostawiam i Wam ten przepis, żeby się niósł, razem z pamięcią o autorze Zbyt wycofanym i skromnym, jak na to co potrafił i kim był. Kocham Cię Tatusiu. Odpoczywaj i wyślij nam naszego synka niedługo. 
- podsumowała Lara.

Przepis na sernik Piotra Gesslera - składniki

  • 1 okrągły kruchy spód wypieczony w I. stopniu
    • 1 kg twarogu mielonego
      • 8 żółtek
        • skórka otarta z 1 cytryny
          • 1 mięsista laska wanilii
            • 5 białek (zimnych)
              • 20 łyżeczek cukru pudru
                • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                  • 180g masła + 20g do smarowania blachy
                    • 2 łyżki bułki tartej
                      • 30g rodzynek
                        • 60g kandyzowanej skórki pomarańczy

                          Przygotuj wcześniej:

                          Nastaw piekarnik na 180 st. z termoobiegiem. Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem i ziarnami wanilii na bladą i puszystą masę. Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki i cały czas miksując. 180g masła rozpuść i mieszaj na małym ogniu, aż zaczniesz czuć przyjemny, orzechowy zapach. Odstaw do przestudzenia na 3 minuty i dolej powoli do masy. Dodaj skórkę z pomarańczy, cytryny, rodzynki. Odstaw.

                          Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami.

                          Formę z wypieczonym wcześniej kruchym ciastem wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej masę i piecz przez 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni na następną godzinę. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik, zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.

                          Przepis na sernik
                          Przepis na sernik Piotra Gesslera
                          Przepis na sernik
                          Źródło: Instagram @lara_gessler

                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                          Zobacz także:

                          Autor: Nastazja Bloch

                          Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana