Lara Gessler wspomina tatę
Strata bliskiej osoby okupiona jest trudnymi emocjami. Doświadczyła ich Lara, która w zeszłym roku pożegnała tatę. W pierwszą rocznicę śmierci postanowiła podzielić się w mediach społecznościowych wspomnieniami związanymi z ojcem. Jak przyznała, nie chce, aby był to dzień smutku, a pamięci.
- Dziś mija rok, odkąd Ciebie nie ma. Mojego Taty i najlepszego przyjaciela lwiej części mojego życia. "Nie pakaj maleńka" tak byś mi powiedział. Wiec zbieram całą swoją dzielność i myślę o Twoim życiu, nie o śmierci. O tym, co tu zostawiłeś. Mi zawsze pokazywałeś dobro i życzliwość do ludzi, kimkolwiek by nie byli. Za to wszyscy Cię kochali i szanowali, bo nigdy nie oceniałeś. Chce, żeby ten dzień był dniem pamięci o Tobie, nie smutku – rozpoczęła Lara.
Lara Gessler zdradza przepis na sernik taty
W dalszej części córka wyznała, że najlepszym nośnikiem pamięci i miłości jest dla niej smak. Z tego względu postanowiła upiec sernik z przepisu taty, którego nigdy wcześniej nie chciała się uczyć.
W piekarniku wyrasta Twój sernik, na którego przepisu nie chciałam się nauczyć, bo tylko Ty miałeś umieć go robić. Smak to najlepszy nośnik pamięci i miłości jak znam. Dlatego zostawiam i Wam ten przepis, żeby się niósł, razem z pamięcią o autorze Zbyt wycofanym i skromnym, jak na to co potrafił i kim był. Kocham Cię Tatusiu. Odpoczywaj i wyślij nam naszego synka niedługo.- podsumowała Lara.
Przepis na sernik Piotra Gesslera - składniki
- 1 okrągły kruchy spód wypieczony w I. stopniu
- 1 kg twarogu mielonego
- 8 żółtek
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 mięsista laska wanilii
- 5 białek (zimnych)
- 20 łyżeczek cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 180g masła + 20g do smarowania blachy
- 2 łyżki bułki tartej
- 30g rodzynek
- 60g kandyzowanej skórki pomarańczy
Przygotuj wcześniej:
Nastaw piekarnik na 180 st. z termoobiegiem. Utrzyj mikserem żółtka z cukrem pudrem i ziarnami wanilii na bladą i puszystą masę. Dodaj twaróg na 4-5 razy łącząc składniki i cały czas miksując. 180g masła rozpuść i mieszaj na małym ogniu, aż zaczniesz czuć przyjemny, orzechowy zapach. Odstaw do przestudzenia na 3 minuty i dolej powoli do masy. Dodaj skórkę z pomarańczy, cytryny, rodzynki. Odstaw.
Ubij białka na sztywno i dodaj je do masy żółtkowej obszernymi ruchami.
Formę z wypieczonym wcześniej kruchym ciastem wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wylej masę i piecz przez 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 160 stopni na następną godzinę. Zanim wyjmiesz wyrośnięty sernik, zostaw go w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiami na 10 minut.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Serial "Skazana" wciąga widzów do mrocznego świata kobiecych zakładów karnych
- Aleksandra Adamska o roli w "Skazanej". "Odważałam się na bardzo dużo rzeczy"
- Córka Marty Malikowskiej pójdzie w jej ślady? "Ja się od niej uczę aktorstwa"
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News