Smaki Ukrainy

Zbliża się rocznica wydarzeń na kijowskim Majdanie. Z tej okazji, do naszej kuchni, zaprosiliśmy Weronikę Marczuk, która przygotowała swoje ulubione dania kuchni ukraińskiej.

Lwowska sałatka winegret

2 nieduże buraki

2 marchewki

3-4 ziemniaki

ogórek kiszony

1 duża cebula

fasola (ugotowana wcześniej lub puszka)

olej słonecznikowy

sól

pieprz

Przygotowanie:

Buraki, marchewki i ziemniaki ugotować. Następnie ugotowane warzywa obrać i razem z ogórkiem i cebulą pokroić w kosteczkę. Na koniec przyprawić i polać olejem.

Ziemniaki smażone po ukraińsku

Składniki:

3-4 surowe ziemniaki

1 duża cebula

1/4 buraka

olej do smażenia lub słonina

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju. Na koniec posypujemy solą, dodajemy cienko pokrojonego buraka oraz cebulę pokrojoną w cienkie pióra. 

Glazunia

Składniki:

Min. 6-8 dojrzałych, soczystych pomidorów

4 jajka

sól

cukier

olej 

Pomidory, pokrojone tak jak lubimy, smażymy na oleju. Następnie całość słodzimy, solimy, a na koniec "stawiamy" jajka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości