Lwowska sałatka winegret
2 nieduże buraki
2 marchewki
3-4 ziemniaki
ogórek kiszony
1 duża cebula
fasola (ugotowana wcześniej lub puszka)
olej słonecznikowy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Buraki, marchewki i ziemniaki ugotować. Następnie ugotowane warzywa obrać i razem z ogórkiem i cebulą pokroić w kosteczkę. Na koniec przyprawić i polać olejem.
Ziemniaki smażone po ukraińsku
Składniki:
3-4 surowe ziemniaki
1 duża cebula
1/4 buraka
olej do smażenia lub słonina
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju. Na koniec posypujemy solą, dodajemy cienko pokrojonego buraka oraz cebulę pokrojoną w cienkie pióra.
Glazunia
Składniki:
Min. 6-8 dojrzałych, soczystych pomidorów
4 jajka
sól
cukier
olej
Pomidory, pokrojone tak jak lubimy, smażymy na oleju. Następnie całość słodzimy, solimy, a na koniec "stawiamy" jajka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN