Pierogi chłopskie - przepis krok po kroku
Składniki:
- 40 g masła
- 60 ml mleka
- 500 g mąki
- 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 300 g Kiełbasy Gospodarskiej JBB Bałdyga
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 250 białego tłustego sera
- 75 g bryndzy
- płaska łyżeczka pieprzu mielonego
- płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuść w garnuszku, dodaj do mleka i wody. Stopniowo dolewaj do ciasta i zagniataj elastyczne ciasto. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Na oleju usmaż na rumiano pokrojoną w kostkę kiełbasę, a następnie cebulę, możesz podlewać wodą, żeby mieć pewność, że będzie miękka. Ziemniaki i ser przeciśnij przez praskę. Połącz ziemniaki i ser. Dodaj pozostałe składniki – startą bryndzę, cebulę, sól, pieprz. Dobrze wymieszaj.
- Z ciasta za pomocą np. szklanki wycinaj okręgi na pierogi. Na środek układaj kulkę farszu i formuj pierogi. Układaj na powierzchni oprószonej mąką. Gotuj pierogi w osolonej wodzie (możesz dodać łyżkę oleju) przez 4 minuty.
Bigos ze śliwkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 750 g kiełbasy Gopsodarskiej JBB Bałdyga pokrojonej w ćwierć plastry
- 350 Boczku z Beczki JBB Bałdyga pokrojonego w paski
- 300 g Szynki z Beczki JBB Bałdyga pokrojonej w kostkę
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
- 10 liści laurowych
- płaska łyżeczka kminku w ziarnach
- 15 suszonych śliwek pokrojonych w paseczki
- 1 kg posiekanej białej kapusty
- ½ kg posiekanej kapusty kiszonej
- 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
- płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 czubate łyżki otartego majeranku
- ew. 300 ml czerwonego wytrawnego wina + 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso na złoto. Dodaj cebulę, czosnek, licie laurowe, kminek i smaż mieszając do zeszklenia cebuli.
- Dodaj kapustę, śliwki oraz grzyby. Dopraw kolendrą, zielem angielskim, majerankiem i duś całość do miękkości podlewając wodą.
Sałatka ziemniaczana z Krakowską suchą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g krakowskiej suchej JBB Bałdyga pokrojonej w 1 cm kostkę
- 2 jajka na twardo
- 4 ugotowane ziemniaki
- 4 ogórki konserwowe
- 1 średnia czerwona cebula
- szklanka mrożonego groszku (lub konserwowego)
- 1 szpiczasta papryka (ramiro) pokrojona w paski
- 200 g tuńczyka bez zalewy
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu
- sól, pieprz
- opcjonalnie koperek lub szczypior
Sposób przygotowania:
- Groszek wrzuć do osolonego wrzątku na 4 minuty. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Jajka obierz i posiekaj. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Cebulę posiekaj w kosteczkę.
- Ogórki pokrój w grubsze pół plastry. Paprykę w paski. W misce połącz wszystkie składniki, dodaj Krakowską Suchą i majonez. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Do podania sugeruję posiekany koperek lub szczypiorek.
Roladki z pstrąga z boczkiem i sosem winnym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 filety z pstrąga tęczowego
- 4 plastry Boczku z Beczki JBB Bałdyga
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 2 szalotki posiekane w kostkę
- 2 liście laurowe
- 100 ml białego wina
- 100 ml śmietany 36%
- 50 g zimnego masła
- łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 C.
- Rybę pozbaw skóry. Nasmaruj je solą, pieprzem i musztardą. Na każdy filet połóż wzdłuż plaster Boczku z Beczki JBB.
- Na maśle zeszklij szalotki, odparuj 2/3 wina. Dolej śmietanę i kiedy ta się zagotuje, dodaj masło. Zagęszczony sos dopraw solą, pieprzem i szczypiorkiem.
- Rybę serwuj z sosem i np. kaszą.
Zobacz także:
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: