Przepisy kulinarne

Zimowe dania z kiełbasą w wykonaniu Jaśka Kuronia

Przepisy kulinarne

Źródło:
Jasiek Kuroń
Pomysły na świąteczne dania

W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował zimowe dania z kiełbasą. Sprawdź jego propozycje i przepisy na pierogi chłopskie, bigos ze śliwkami, sałatkę ziemniaczaną oraz roladki z pstrąga z boczkiem i sosem winnym.

Pierogi chłopskie - przepis krok po kroku

Pierogi chłopskie
Pierogi chłopskie - przepis krok po kroku Pierogi chłopskie Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 40 g masła
  • 60 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g Kiełbasy Gospodarskiej JBB Bałdyga
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 białego tłustego sera
  • 75 g bryndzy
  • płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  • płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. 1Masło rozpuść w garnuszku, dodaj do mleka i wody. Stopniowo dolewaj do ciasta i zagniataj elastyczne ciasto. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. 2Na oleju usmaż na rumiano pokrojoną w kostkę kiełbasę, a następnie cebulę, możesz podlewać wodą, żeby mieć pewność, że będzie miękka. Ziemniaki i ser przeciśnij przez praskę. Połącz ziemniaki i ser. Dodaj pozostałe składniki – startą bryndzę, cebulę, sól, pieprz. Dobrze wymieszaj.
  3. 3Z ciasta za pomocą np. szklanki wycinaj okręgi na pierogi. Na środek układaj kulkę farszu i formuj pierogi. Układaj na powierzchni oprószonej mąką. Gotuj pierogi w osolonej wodzie (możesz dodać łyżkę oleju) przez 4 minuty.

Bigos ze śliwkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 750 g kiełbasy Gopsodarskiej JBB Bałdyga pokrojonej w ćwierć plastry
  • 350 Boczku z Beczki JBB Bałdyga pokrojonego w paski
  • 300 g Szynki z Beczki JBB Bałdyga pokrojonej w kostkę
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • 10 liści laurowych
  • płaska łyżeczka kminku w ziarnach
  • 15 suszonych śliwek pokrojonych w paseczki
  • 1 kg posiekanej białej kapusty
  • ½ kg posiekanej kapusty kiszonej
  • 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
  • płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 czubate łyżki otartego majeranku
  • ew. 300 ml czerwonego wytrawnego wina + 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. 1Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso na złoto. Dodaj cebulę, czosnek, licie laurowe, kminek i smaż mieszając do zeszklenia cebuli.
  2. 2Dodaj kapustę, śliwki oraz grzyby. Dopraw kolendrą, zielem angielskim, majerankiem i duś całość do miękkości podlewając wodą.

Sałatka ziemniaczana z Krakowską suchą - przepis krok po kroku

Sałatka ziemniaczana z Krakowską suchą
Sałatka ziemniaczana z Krakowską suchą Sałatka ziemniaczana z Krakowską suchą Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 400 g krakowskiej suchej JBB Bałdyga pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 2 jajka na twardo
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 średnia czerwona cebula
  • szklanka mrożonego groszku (lub konserwowego)
  • 1 szpiczasta papryka (ramiro) pokrojona w paski
  • 200 g tuńczyka bez zalewy
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie koperek lub szczypior

Sposób przygotowania:

  1. 1Groszek wrzuć do osolonego wrzątku na 4 minuty. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Jajka obierz i posiekaj. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Cebulę posiekaj w kosteczkę.
  2. 2Ogórki pokrój w grubsze pół plastry. Paprykę w paski. W misce połącz wszystkie składniki, dodaj Krakowską Suchą i majonez. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Do podania sugeruję posiekany koperek lub szczypiorek.

Roladki z pstrąga z boczkiem i sosem winnym - przepis krok po kroku

Roladki z pstrąga z boczkiem i sosem winnym
Roladki z pstrąga z boczkiem i sosem winnym Roladki z pstrąga z boczkiem i sosem winnym Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga tęczowego
  • 4 plastry Boczku z Beczki JBB Bałdyga
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 2 szalotki posiekane w kostkę
  • 2 liście laurowe
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml śmietany 36%
  • 50 g zimnego masła
  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 1Piekarnik rozgrzej do 180 C.
  2. 2Rybę pozbaw skóry. Nasmaruj je solą, pieprzem i musztardą. Na każdy filet połóż wzdłuż plaster Boczku z Beczki JBB.
  3. 3Na maśle zeszklij szalotki, odparuj 2/3 wina. Dolej śmietanę i kiedy ta się zagotuje, dodaj masło. Zagęszczony sos dopraw solą, pieprzem i szczypiorkiem.
  4. 4Rybę serwuj z sosem i np. kaszą.

Zobacz także:

    Źródło: Jasiek Kuroń

    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

    Pozostałe wiadomości