Materiał promocyjny

Zimowe dania z kiełbasą w wykonaniu Jaśka Kuronia

Pomysły na świąteczne dania
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń przygotował zimowe dania z kiełbasą. Sprawdź jego propozycje i przepisy na pierogi chłopskie, bigos ze śliwkami, sałatkę ziemniaczaną oraz roladki z pstrąga z boczkiem i sosem winnym.

Pierogi chłopskie - przepis krok po kroku

Pierogi chłopskie
Pierogi chłopskie - przepis krok po kroku
Pierogi chłopskie
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 40 g masła
    • 60 ml mleka
      • 500 g mąki
        • 250 ml gorącej wody
          • 2 łyżki oleju
            • 300 g Kiełbasy Gospodarskiej JBB Bałdyga
              • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
                • 700 g ugotowanych ziemniaków
                  • 250 białego tłustego sera
                    • 75 g bryndzy
                      • płaska łyżeczka pieprzu mielonego
                        • płaska łyżeczka soli

                          Sposób przygotowania:

                          1. Masło rozpuść w garnuszku, dodaj do mleka i wody. Stopniowo dolewaj do ciasta i zagniataj elastyczne ciasto. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
                            1. Na oleju usmaż na rumiano pokrojoną w kostkę kiełbasę, a następnie cebulę, możesz podlewać wodą, żeby mieć pewność, że będzie miękka. Ziemniaki i ser przeciśnij przez praskę. Połącz ziemniaki i ser. Dodaj pozostałe składniki – startą bryndzę, cebulę, sól, pieprz. Dobrze wymieszaj.
                              1. Z ciasta za pomocą np. szklanki wycinaj okręgi na pierogi. Na środek układaj kulkę farszu i formuj pierogi. Układaj na powierzchni oprószonej mąką. Gotuj pierogi w osolonej wodzie (możesz dodać łyżkę oleju) przez 4 minuty.

                                Bigos ze śliwkami - przepis krok po kroku

                                Składniki:

                                • 2 łyżki oleju rzepakowego
                                  • 750 g kiełbasy Gopsodarskiej JBB Bałdyga pokrojonej w ćwierć plastry
                                    • 350 Boczku z Beczki JBB Bałdyga pokrojonego w paski
                                      • 300 g Szynki z Beczki JBB Bałdyga pokrojonej w kostkę
                                        • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
                                          • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
                                            • 10 liści laurowych
                                              • płaska łyżeczka kminku w ziarnach
                                                • 15 suszonych śliwek pokrojonych w paseczki
                                                  • 1 kg posiekanej białej kapusty
                                                    • ½ kg posiekanej kapusty kiszonej
                                                      • 40 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków
                                                        • płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
                                                          • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
                                                            • 2 czubate łyżki otartego majeranku
                                                              • ew. 300 ml czerwonego wytrawnego wina + 2 łyżki miodu

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                1. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso na złoto. Dodaj cebulę, czosnek, licie laurowe, kminek i smaż mieszając do zeszklenia cebuli.
                                                                  1. Dodaj kapustę, śliwki oraz grzyby. Dopraw kolendrą, zielem angielskim, majerankiem i duś całość do miękkości podlewając wodą.

                                                                    Sałatka ziemniaczana z Krakowską suchą - przepis krok po kroku

                                                                    Sałatka ziemniaczana z Krakowską suchą
                                                                    Sałatka ziemniaczana z Krakowską suchą
                                                                    Sałatka ziemniaczana z Krakowską suchą
                                                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                    Składniki:

                                                                    • 400 g krakowskiej suchej JBB Bałdyga pokrojonej w 1 cm kostkę
                                                                      • 2 jajka na twardo
                                                                        • 4 ugotowane ziemniaki
                                                                          • 4 ogórki konserwowe
                                                                            • 1 średnia czerwona cebula
                                                                              • szklanka mrożonego groszku (lub konserwowego)
                                                                                • 1 szpiczasta papryka (ramiro) pokrojona w paski
                                                                                  • 200 g tuńczyka bez zalewy
                                                                                    • 2 łyżki majonezu lub jogurtu
                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                        • opcjonalnie koperek lub szczypior

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          1. Groszek wrzuć do osolonego wrzątku na 4 minuty. Odcedź i odstaw do ostygnięcia. Jajka obierz i posiekaj. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę. Cebulę posiekaj w kosteczkę.
                                                                                            1. Ogórki pokrój w grubsze pół plastry. Paprykę w paski. W misce połącz wszystkie składniki, dodaj Krakowską Suchą i majonez. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Do podania sugeruję posiekany koperek lub szczypiorek.

                                                                                              Roladki z pstrąga z boczkiem i sosem winnym - przepis krok po kroku

                                                                                              Roladki z pstrąga z boczkiem i sosem winnym
                                                                                              Roladki z pstrąga z boczkiem i sosem winnym
                                                                                              Roladki z pstrąga z boczkiem i sosem winnym
                                                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 4 filety z pstrąga tęczowego
                                                                                                • 4 plastry Boczku z Beczki JBB Bałdyga
                                                                                                  • 2 łyżeczki musztardy
                                                                                                    • sól, pieprz
                                                                                                      • łyżka masła
                                                                                                        • 2 szalotki posiekane w kostkę
                                                                                                          • 2 liście laurowe
                                                                                                            • 100 ml białego wina
                                                                                                              • 100 ml śmietany 36%
                                                                                                                • 50 g zimnego masła
                                                                                                                  • łyżka drobno posiekanego szczypiorku
                                                                                                                    • sól, pieprz

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      1. Piekarnik rozgrzej do 180 C.
                                                                                                                        1. Rybę pozbaw skóry. Nasmaruj je solą, pieprzem i musztardą. Na każdy filet połóż wzdłuż plaster Boczku z Beczki JBB.
                                                                                                                          1. Na maśle zeszklij szalotki, odparuj 2/3 wina. Dolej śmietanę i kiedy ta się zagotuje, dodaj masło. Zagęszczony sos dopraw solą, pieprzem i szczypiorkiem.
                                                                                                                            1. Rybę serwuj z sosem i np. kaszą.

                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                              Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości