Materiał promocyjny

Szybkie i pyszne gotowanie. Sprawdź, jak przygotować ekspresowy obiad z kilku składników

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szybkie i smaczne dania z patelni
Szybkie i smaczne dania z patelni
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Robert Harna pokazał, jak przygotować szybkie posiłki z wykorzystaniem past do dań z patelni Winiary. Dzięki nim powstaną pożywne posiłki, a do ich skomponowania wystarczy to, co mamy w lodówce. Sprawdź przepisy na makaron z cukinią, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi z chrupiącymi pestkami, glazurowany azjatycki kurczak z sezamem i kalafiorem podawany z ryżem, swojską fasolkę z kiełbasą i jesiennymi warzywami i placki z cukinii z glazurowanymi jesiennymi warzywami.

Makaron z cukinią, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi z chrupiącymi pestkami - przepis krok po kroku

Składniki (dla 4 osób):

  • 300 g makaronu
    • 4-5 łyżek Pasty do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym Winiary
      • cukinia średniej wielkości
        • 100 g świeżego szpinaku (może być mrożony w liściach)
          • garść pomidorków koktajlowych
            • cebula
              • 2 ząbki czosnku
                • ulubione pestki np. słonecznik, dynia
                  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku (do ziaren)
                    • oliwa do smażenia
                      • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
                        • świeże zioła szczypiorek/bazylia (opcjonalnie)
                          • ser do posypania np. parmezan/bursztyn (opcjonalnie)

                            Sposób przygotowania:

                            1. Cukinię pokrój w półplasterki. Pomidorki przekrój na połowę. Czosnek i cebulę posiekaj.
                              1. Na suchej patelni zacznij prażyć pestki. Kiedy zaczną się robić rumiane, dodaj odrobinę soli oraz paprykę słodką. Całość skrop odrobiną oliwy i praż jeszcze kilka chwil.
                                1. Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
                                  1. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek oraz cukinię i smaż aż cukinia się lekko przyrumieni. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj szpinak i smaż razem ok 1 min. Na końcu dodaj pomidorki koktajlowe oraz Pastę do dań z patelni Winiary z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze 1-2min. Wszystko wymieszaj z ugotowanym makaronem
                                    1. Podaj posypane prażonymi pestkami, tartym serem, udekorowane świeżymi ziołami

                                      Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem i kalafiorem podawany z ryżem - przepis krok po kroku

                                      Składniki (na 4 porcje):

                                      • 300 g filetu z kurczaka
                                        • 4 -5 łyżek Pasty do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem Winiary
                                          • 3 łyżki prażonego sezamu
                                            • 2 ząbki czosnku
                                              • pęczek cebuli dymki
                                                • ½ główki kalafiora
                                                  • sól i pieprz do smaku
                                                    • ryż
                                                      • limonka (opcjonalnie)

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do niego 1 łyżkę Pasty do dań z patelni Winiary z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem , wymieszaj i odłóż do zamarynowania
                                                          1. Czosnek posiekaj .
                                                            1. Dymkę posiekaj. Kalafior podziel na małe różyczki.
                                                              1. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kalafior i smaż aż się zarumieni. Zdejmij z patelni, a na jego miejsce włóż kurczaka i smaż aż się zarumieni. Po tym czasie dodaj z powrotem kalafior, a także dymkę, czosnek oraz i smaż całość ok 3 min. Następnie dodaj Pastę do dań z patelni Winiary z sosem sojowym , imbirem i czosnkiem, dokładnie wymieszaj i podsmaż 2 min. Posyp podprażonym sezamem
                                                                1. Podawaj z ryżem.

                                                                  Swojska fasolka z kiełbasą i jesiennymi warzywami - przepis krok po kroku

                                                                  Składniki (na 4 porcje):

                                                                  • 150 g wędzonej kiełbasy
                                                                    • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli duży jaś lub 1 puszka fasolki
                                                                      • 4-5 łyżek Pasty do dań z patelni z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym Winiary
                                                                        • po ½ szt. papryki kolorowej
                                                                          • 2-3 ziemniaki
                                                                            • 1 cebula
                                                                              • oliwa do smażenia
                                                                                • sól i pieprz do smaku

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki lub dużą kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
                                                                                    1. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kiełbasę. Kiedy zacznie się rumienić, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Po tym czasie dodaj ziemniaki i smaż aż się zaczną rumienić. Na końcu dodaj paprykę oraz fasolę i smaż całość ok 4-5 min.
                                                                                      1. Następnie dodaj Pastę do dań z patelni Winiary z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze ok 2 min do połączenia się smaków. Dodatkowo możesz podlać danie odrobiną wody, aby ułatwić sobie to zadanie.
                                                                                        1. Podaj z kromką chleba na zakwasie.

                                                                                          Placki z cukinii z glazurowanymi jesiennymi warzywami  - przepis krok po kroku

                                                                                          Składniki (na 4 porcje):

                                                                                          • 2 cukinie
                                                                                            • 2 jajka
                                                                                              • ½ szklanki maki pszennej
                                                                                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                  • pęczek szczypiorku
                                                                                                    • olej do smażenia
                                                                                                      • sól
                                                                                                        • ½ kapusty (najlepiej stożkowej)
                                                                                                          • 100 brukselki
                                                                                                            • por
                                                                                                              • 250 g pieczarek/boczniaków
                                                                                                                • 4-5 łyżeczek Pasty do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem Winiary
                                                                                                                  • kwaśna śmietana
                                                                                                                    • ogórek kiszony (opcjonalnie)

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      1. Cukinię zetrzyj na grubej tarce. Dopraw solą i odstaw na 15min. Po tym czasie odciśnij dokładnie cukinię z nadmiaru wody. Szczypiorek posiekaj. Do cukinii dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj szczypiorek i wymieszaj całość.
                                                                                                                        1. Placki smaż po ok 2-3 min z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni z oliwą aż z obu stron będą złociste i rumiane.
                                                                                                                          1. Przygotuj warzywa - pora pokrój półtalarki, grzyby pokrój w ćwiartki, kapustę pokrój w paski. Brukselkę pokrój na ćwiartki
                                                                                                                            1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pora i smaż, aż się zeszkli. Dodaj grzyby i smaż całość ok 5 min aż grzyby zmniejszą objętość. Na końcu dodaj kapustę i brukselkę i chwilę smaż z pozostałymi warzywami. Do warzyw dodaj Pastę do dań z patelni Winiary z grzybami leśnymi i czosnkiem i całość dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze ok 2 min do połączenia składników.
                                                                                                                              1. Placki z glazurowanymi warzywami podaj z kwaśną śmietaną z posiekanymi kiszonymi ogórkami.

                                                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                                                Źródło: Robert Harna

                                                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana