Makaron z cukinią, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi z chrupiącymi pestkami - przepis krok po kroku
Składniki (dla 4 osób):
- 300 g makaronu
- 4-5 łyżek Pasty do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym Winiary
- cukinia średniej wielkości
- 100 g świeżego szpinaku (może być mrożony w liściach)
- garść pomidorków koktajlowych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- ulubione pestki np. słonecznik, dynia
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku (do ziaren)
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
- świeże zioła szczypiorek/bazylia (opcjonalnie)
- ser do posypania np. parmezan/bursztyn (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój w półplasterki. Pomidorki przekrój na połowę. Czosnek i cebulę posiekaj.
- Na suchej patelni zacznij prażyć pestki. Kiedy zaczną się robić rumiane, dodaj odrobinę soli oraz paprykę słodką. Całość skrop odrobiną oliwy i praż jeszcze kilka chwil.
- Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek oraz cukinię i smaż aż cukinia się lekko przyrumieni. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj szpinak i smaż razem ok 1 min. Na końcu dodaj pomidorki koktajlowe oraz Pastę do dań z patelni Winiary z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze 1-2min. Wszystko wymieszaj z ugotowanym makaronem
- Podaj posypane prażonymi pestkami, tartym serem, udekorowane świeżymi ziołami
Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem i kalafiorem podawany z ryżem - przepis krok po kroku
Składniki (na 4 porcje):
- 300 g filetu z kurczaka
- 4 -5 łyżek Pasty do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem Winiary
- 3 łyżki prażonego sezamu
- 2 ząbki czosnku
- pęczek cebuli dymki
- ½ główki kalafiora
- sól i pieprz do smaku
- ryż
- limonka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do niego 1 łyżkę Pasty do dań z patelni Winiary z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem , wymieszaj i odłóż do zamarynowania
- Czosnek posiekaj .
- Dymkę posiekaj. Kalafior podziel na małe różyczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kalafior i smaż aż się zarumieni. Zdejmij z patelni, a na jego miejsce włóż kurczaka i smaż aż się zarumieni. Po tym czasie dodaj z powrotem kalafior, a także dymkę, czosnek oraz i smaż całość ok 3 min. Następnie dodaj Pastę do dań z patelni Winiary z sosem sojowym , imbirem i czosnkiem, dokładnie wymieszaj i podsmaż 2 min. Posyp podprażonym sezamem
- Podawaj z ryżem.
Swojska fasolka z kiełbasą i jesiennymi warzywami - przepis krok po kroku
Składniki (na 4 porcje):
- 150 g wędzonej kiełbasy
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli duży jaś lub 1 puszka fasolki
- 4-5 łyżek Pasty do dań z patelni z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym Winiary
- po ½ szt. papryki kolorowej
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki lub dużą kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
- Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kiełbasę. Kiedy zacznie się rumienić, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Po tym czasie dodaj ziemniaki i smaż aż się zaczną rumienić. Na końcu dodaj paprykę oraz fasolę i smaż całość ok 4-5 min.
- Następnie dodaj Pastę do dań z patelni Winiary z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze ok 2 min do połączenia się smaków. Dodatkowo możesz podlać danie odrobiną wody, aby ułatwić sobie to zadanie.
- Podaj z kromką chleba na zakwasie.
Placki z cukinii z glazurowanymi jesiennymi warzywami - przepis krok po kroku
Składniki (na 4 porcje):
- 2 cukinie
- 2 jajka
- ½ szklanki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pęczek szczypiorku
- olej do smażenia
- sól
- ½ kapusty (najlepiej stożkowej)
- 100 brukselki
- por
- 250 g pieczarek/boczniaków
- 4-5 łyżeczek Pasty do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem Winiary
- kwaśna śmietana
- ogórek kiszony (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na grubej tarce. Dopraw solą i odstaw na 15min. Po tym czasie odciśnij dokładnie cukinię z nadmiaru wody. Szczypiorek posiekaj. Do cukinii dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj szczypiorek i wymieszaj całość.
- Placki smaż po ok 2-3 min z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni z oliwą aż z obu stron będą złociste i rumiane.
- Przygotuj warzywa - pora pokrój półtalarki, grzyby pokrój w ćwiartki, kapustę pokrój w paski. Brukselkę pokrój na ćwiartki
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pora i smaż, aż się zeszkli. Dodaj grzyby i smaż całość ok 5 min aż grzyby zmniejszą objętość. Na końcu dodaj kapustę i brukselkę i chwilę smaż z pozostałymi warzywami. Do warzyw dodaj Pastę do dań z patelni Winiary z grzybami leśnymi i czosnkiem i całość dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze ok 2 min do połączenia składników.
- Placki z glazurowanymi warzywami podaj z kwaśną śmietaną z posiekanymi kiszonymi ogórkami.
Zobacz także:
- Ciasto drożdżowe z grzybami - prosty przepis na jesienny wypiek
- Pierożki z warzywami zawijane w papier ryżowy. Przepis na prostą i szybką przekąskę, która Cię zaskoczy
- Śniadania dla dzieci przed szkołą - przepisy Andrzeja Polana
Źródło: Robert Harna
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: