Przepisy kulinarne

Sposób na kaczkę, czyli kaczka z modrą kapustą

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Nowa La Boheme to ulubiona restauracja prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Kucharze tej restauracji przyrządzali potrawy na prezydencką galę. Dziś przygotowali je dla widzów Dzień dobry TVN.

Plastry owczego sera „bundz” i polnych pomidorów ze staropolskim olejem lnianym

Składniki:

80 g sera owczego

60 g pomidorów

Ząbek czosnku

20 ml oleju lnianego

10 ml oliwy z oliwek

10 g natki pietruszki

5 ml zredukowanego balsamico

Przygotowanie:

Ser owczy marynujemy 1 godzinę w oleju lnianym z ząbkiem czosnku. Kroimy ser i pomidory na plastry, na talerzu dekorujemy balsamico i oliwą.

Sorbet cytrynowy

Składniki:

3 cytryny

50 ml wody

100 g cukru

1 białko

Przygotowanie:

Z wody i cukru przygotowujemy syrop, dodajemy sok z cytryny i ubite białko. Wkładamy do zamrażarki i co kilka min. dokładnie mieszamy. Po 3 godzinach sorbet jest gotowy. Dekorujemy skórką z limonki.

Filet z mazurskiego sandacza podany z duszonymi kurkami i sosem z dzikich raków z koperkiem

Składniki:

160 g sandacza (filet)

60 g kurek

40 g mięsa z raków

1 cebula

10 g przecieru pomidorowego

20 ml śmietany

1 limonka

1 ziemniak

1 gałązka kopru

5 ml miodu

Przygotowanie:

Smażymy filet z sandacza i pieczemy 8 min (180 st. C). Mięso raków smażymy z przecierem pomidorowym i cebulą, dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Z ziemniaka formujemy koszyczek, frytujemy i nakładamy kurki. Wszystkie składniki nakładamy na talerz i dekorujemy limonką.

Kaczka pieczona z jabłkami, modrą kapustą i sosem z szarej renety z dodatkiem krupniku

Składniki:

1,5 kaczki barbarie

2 jabłka „Szara reneta”

100 g kapusty czerwonej

20 g orzecha włoskiego

20 g rodzynków

czerwone wino

krupnik

białe wino

1 pomarańcza

Majeranek, czosnek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Marynujemy kaczkę w majeranku i czosnku, nadziewamy pomarańczą oraz jabłkami z czerwonym winem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 2 godziny. Podajemy bez kości z kapusta i jabłkami z krupnikiem.

Kremówka z malinami

Składniki:

100 g ciasta francuskiego

50 g malin

1 marakuja

10 g mąki

20 ml mleka

20 ml śmietany 36%

laska wanilii

2 żółtka

30 g cukru

10 g cukru pudru

mięta

Przygotowanie:

Upieczone, cienkie plastry ciasta przekładamy kremem waniliowym i malinami. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem z marakui.

Palce lizać!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości