Przepisy kulinarne

Sekrety dobrego risotto

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jak przyrządzić dobre risotto? Maya Wisikiewicz i Gosia Polańczykz Funky Food zdradziły kilka sekretów w kuchni Dzień Dobry TVN. Przygotowały też risotto klasyczne, risotto z dynią i wędzonym oscypkiem oraz risotto biało-czerwone.

RISOTTO KLASYCZNE

Składniki:

szklanka ryżu arborio

spora szczypta nitek szafranu

cebula pokrojona w kostkę

3 szklanki mocnego bulionu + zapas

1/4 szklanki tartego parmezanu

30-40 g masła

Przygotowanie:

Rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać ryż, smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka się natłuszczą. W łyżce bulionu rozetrzeć szafran. Wlać szklankę gorącego bulionu do ryżu, dodać szafran. Gotować powoli, cały czas mieszając. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, stopniowo dolewać kolejną porcję. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać parmezan, odstawić na chwilę i podawać.

RISOTTO Z DYNIĄ I WĘDZONYM OSCYPKIEM

Składniki:

1 kg miąższu dyni, pokrojonego w centymetrową kostkę

1 cebula, drobno posiekana

4 łyżki masła

chlust oliwy

garść liści świeżego tymianku

1 szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina

2 szklanki ryżu arborio

0,5 l esencjonalnego bulionu warzywnego

sól i pieprz do smaku

1 szklanki startego wędzonego oscypka

Przygotowanie:

Na dużej głębokiej patelni podsmażyć cebulę na oliwie i odrobinie masła. Gdy cebula się zeszkli, dodać dynię. Mieszać, aż dynia wchłonie większość tłuszczu. Wsypać ryż i wlać wino. Dolewać po 1 chochli bulionu cały czas mieszając. Kolejną porcję bulionu dodać dopiero, gdy ryż wchłonie poprzednią. Gdy ziarenka ryżu są miękkie na zewnątrz, a lekko twardawe i sprężyste w środku (al dente), dodać resztę masła i starty oscypek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Starannie wymieszać, zdjąć risotto z ognia i odstawić na minutę. Posypać listkami tymianku i szybko podawać.

RISOTTO BIAŁO-CZERWONE

Składniki:

szklanka ryżu arborio

mała główka radicchio

czerwona cebula pokrojona w kostkę

posiekany ząbek czosnku

1 szklanki suszonych pomidorów

1,5 szklanki czerwonego wina

1,5 szklanki bulionu warzywnego

chlust oliwy

3 łyżki masła

parmezan

pieprz czerwony wedle uznania

Przygotowanie:

Rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli, dodać radicchio i czosnek. Smażyć przez chwilę, aż radichio zwilgotnieje. Dodać suszone pomidory, wsypać ryż i mieszając podsmażyć, ale nie zrumienić. Wlać szklankę wina, zamieszać, odparować. Wlewać bulion do ryżu, mieszać, gotować na małym ogniu. Dodać resztę wina. Skończyć, kiedy ryż będzie ugotowany al dente, a sos stanie się kremowy. Pod koniec gotowania dodać parmezan, doprawić czerwonym pieprzem. Gotowe!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości