Materiał promocyjny

Rozgrzewająca kuchnia Doroty Deląg

Dziś w naszej kuchni gościliśmy Dorotę Deląg, specjalnie dla nas przygotowała swoje rozgrzewające przysmaki.

„Soczewicowo-ciecierzycowy gulasz na zimowe mrozy

Składniki na 4 porcje:

250 g ziemniaków (2-3 średniej wielkości)

180 g czerwonej soczewicy (niepełna szklanka)

350 g ugotowanej ciecierzycy

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 pomidor lub 3-4 łyżki przecieru pomidorowego

Ok. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru

3-4 łyżki ghee (masło sklarowane) lub oleju

Kilka liści curry

1 łyżka zmielonego kuminu

1 łyżka zmielonych ziaren kolendry

1 łyżeczka kurkumy

Sól do smaku

Kilka liści kolendry

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno poszatkować i przesmażyć na tłuszczu; następnie dodać starty imbir i czosnek oraz resztę przypraw (oprócz kurkumy), dobrze wymieszać. Po około minucie dodać kurkumę i pokrojone pomidory (lub przecier) i przesmażyć je kilka minut z przyprawami. Następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, posolić je, dobrze wymieszać z pomidorami po czym wlać 700 ml wody; gdy ziemniaki są już lekko miękkie (po ok. 10 minutach) wsypać soczewicę i zamieszać. Po upływie kolejnych 10 minut dodać ciecierzycę, wymieszać wszystkie składniki i gotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekorować kolendrą.

„Rozgrzewająca czekolada po meksykańsku z chilli”

Składniki:

50 gram gorzkiej czekolady

1 szklanka mleka

5 łyżek śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

Szczypta chilli

Szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Mleko, śmietanę i cukier puder mieszając podgrzać w garnuszku na małym ogniu. Nie doprowadzić do zagotowania, bo powstanie kożuch. Czekoladę posiekać jak najdrobniej. Wrzucić do ciepłego mleka i śmietany ( cukier puder powinien ładnie się rozpuścić), podgrzewać mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Dodać szczyptę chili i cynamonu, rozmieszać aż do całkowitego połączenia

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana