Przepisy kulinarne

Owoce polskiego morza

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchnia Dzień Dobry TVN Joseph przygotuje potrawy z owoców polskiego morza: dorsza, śledzi i łososia.

Śledź z herbatą jaśminową i buraczkami

Składniki:

200g śledzi z solanki

2 pomarańcze podzielone na segmenty

1 laska cynamonu

50g buraka upieczonego na grillu i posiekanego

1 szklanka herbaty jaśminowej

1 łyżeczka uprażonych nasion sezamu

Przygotowanie:

Opłucz śledzie i namocz w wodzie przez co najmniej 2 godziny. Osusz na papierowym ręczniku. Herbatę wlej do rondelka, dodaj cynamon, posiekanego buraka, segmenty pomarańczy, gotuj aż objętość zredukuje się o połowę. Ostudź, dodaj śledzie i marynuj 12 godzin.

Śledzie z tomatillo i suszonymi pomidorami

Składniki:

200g śledzi z solanki

100g posiekanych tomatillo (miechunki pomidorowej)

50g posiekanych suszonych pomidorów

1 łyżeczka uprażonych orzeszków piniowych

100g mascarpone

1 posiekana czerwona cebula

1 łyżeczka oliwy

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

1 ogórek obrany i zamarynowany w occie winnym

Przygotowanie:

Opłucz śledzie i namocz w wodzie przez co najmniej 2 godziny. Osusz na papierowym ręczniku. Podsmaż cebulę, aż będzie złoto-brązowa. Zdejmij z ognia, dodaj pomidory, oliwę, orzeszki, tomatillo, szczypiorek i mascarpone. Dodaj śledzie I marynuj kilka godzin. Podawaj na marynowanym zielonym ogórku.

Pieczony dorsz z kabanosami i cytrynowymi

Składniki:

4 filety z dorsza (każdy po 200g)

200g kabanosów pokrojonych w plasterki

1 czerwona papryczka chili pokrojona w plasterki

4 łyżki oliwy z oliwek

sól, czerwony pieprz

4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

50ml śmietany

Przygotowanie:

Natnij każdy z filetów wzdłuż, nałóż do środka kabanosy, oprósz solą i czerwonym pieprzem. Na wierzchu ułóż papryczki chili i wstaw wszystko do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 10-15 minut, aż będzie chrupiący z wierzchu. W rondelku zagotuj śmietanie, dodaj ziemniaki, sól, pieprz i skórkę z cytryny. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie i podawaj z dorszem.

Wędzony łosoś bałtycki z sałatką z kuskusu

Składniki:

250g kuskusu

2 posiekane ząbki czosnku

1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki

1 czerwona papryka pokrojona w plasterki

2 łyżki masła

2 łyżka oleju

400g plastrów wędzonego łososia

250ml gorącego wywaru rybnego

2 łyżki posiekanej melisy

Przygotowanie:

Podsmaż cebulę, paprykę i czosnek na oleju i maśle. Dodaj łososia i wywar. Zdejmij z ognia, wsyp kuskus i przykryj. Poczekaj kilka minut, aż kuskus wchłonie cały płyn. Na koniec wymieszaj z posiekaną melisą.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości