Przepisy kulinarne

Włoska kuchnia na niedzielę. Sprawdź przepisy Cristiny Catese

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Dzień Dobry TVN

Tortelli w sosie pomidorowym, szaszłyki z kurczaka i sosem chimichurri, a na deser letnia sałatka owocowa. Niedzielny obiad w stylu włoskim przygotowuje Cristina Catese. Zobacz, jakie przepisy przygotowała.

Tortelli z caponatina i sos pomodoro i basilico

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę i jajka, mieszamy szybko łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach, tak długo, aż będzie elastyczne, gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy, by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Tniemy makarony w kwadraty, na środku kładziemy nadzienie, a następnie zamykamy pośrodku, w trójkąt, dobrze je zamykając. Następnie ponownie bierzemy obie strony i zamykamy je jedna na drugiej, aby nadać kształt tortello.

Przygotowane tortelli gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż zaczną wypływać na wierzch. Podajemy polane z sos pomidorowym i posypane tartym Parmigiano Reggiano.

Dzień Dobry TVN

Caponatina

Składniki:

  • 2 papryki
  • 1 ziemniak
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 cebula biała
  • 1 trzon selera
  • pasta pomidorowa 300 gr
  • 20 oliwek czarnych
  • garści orzechów sosnowych /pinii
  • 20 kaparów
  • pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Obrać i pokroić w kostki ziemniaki, a następnie usmażyć je na oleju i odstawić na bok.

Umyć i pokroić paprykę, następnie usmażyć i odstawić na bok .

Umyć i pokroić w kostkę bakłażana, następnie usmażyć i odstawić na bok .

Umyć i pokroić w kostkę cukinia, następnie usmażyć i odstawić na bok .

Na innej patelni z oliwą dodać posiekaną cebulę i seler, smażyć je, a następnie dodać pomidory i kapary oraz orzechy pinii. Smażyć chwilę, następnie odstawić na bok.

Powoli, gdy warzywa są gotowe, osuszyć je na papierze kuchennym. Kiedy są suche – włożyć do miski z pastą pomidorową, kaparami i orzechami pinii.

Sos pomidorowy i bazylia

  • 800 g pomidorów z puszki albo świeżych
  • 30 g oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 listki bazylii
  • sól (drobnoziarnista)

Sposób przygotowania:

Podsmażamy przekrojony na pół, obrany ząbek czosnku na odrobinie oliwy. Po 2 minutach podsmażania na żywym ogniu dodajemy obrane pomidory i doprawiamy całość solą. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez przynajmniej godzinę – sos powinien delikatnie „bulgotać”. Od czasu do czasu mieszamy.

Po upływie niezbędnego czasu wyjmujemy czosnek, a pomidory miksujemy tak, aby uzyskać gładki, jednolity krem. Tak zrobiony krem przekładamy znów na patelnię i smażymy przez kilka minut na małym ogniu, dodając kilka listków bazylii. Zdejmujemy sos z ognia i odkładamy.

Szaszłyki z kurczaka i sosem chimichurri

  • 800 gr piersi z kurczaka
  • 8 pieczarek
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule małe
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona słodka
  • 1 papryka zielona słodka

marynata

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki posiekanej bazylii
  • ¼ szklanki posiekanej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Do serwowania - bochenek chleba

Wymieszaj składniki na marynatę w dużej misce lub woreczku. Dodaj kawałki kurczaka i dokładnie obtocz. Przykryj miskę lub zamknij torebkę i marynuj przez co najmniej 30 minut, do dwóch godzin.

Komponuj szaszłyki, nakładając kurczaka i warzywa. Grilluj na średnim lub dużym ogniu, od czasu do czasu obracając, około 10 minut.

Dzień Dobry TVN

Chimichurri

Składniki:

  • pietruszka 50 g
  • świeże chili 10 g
  • świeży szczypiorek 40 g
  • świeże oregano 10 g
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgin 110 g
  • ocet jabłkowy 10 g
  • kminek 2 g
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Wyczyść czosnek, pokrój w plasterki i drobno posiekaj. Świeżą papryczkę chili (wskazane jest wykonanie tej operacji w rękawiczkach) odciąć koniec i przeciąć na pół wzdłuż. Usuń wszystkie nasiona i pokrój bardzo drobno.

Oczyścić szczypiorek: odciąć dolną część wraz z korzeniami i usunąć najbardziej zewnętrzną warstwę, a następnie przekroić na pół wzdłuż i przystąpić do drobnego cięcia. Umyj pietruszkę i weź tylko liście, które będziesz musiał uzyskać około 30 gramów, a następnie posiekaj bardzo drobno. Zrób to samo z oregano - przeglądaj i posiekaj, będziesz potrzebować około 5 gramów.

Po zmieleniu wszystkich składników wlej je wszystkie do dużej miski, zaczynając od pietruszki, a następnie dodaj oregano, szczypiorek, czosnek i papryczkę chili. Sól i pieprz. W tym momencie dodaj kminek i ocet jabłkowy, a na koniec dodaj olej i bardzo dobrze wymieszaj, aby wymieszać wszystkie składniki.

Rada. Jeśli chcesz przygotować chimichurri do ryb, grillowanych lub pieczonych, zalecamy zmniejszenie dawki czosnku i zastąpienie octu 20 g soku z cytryny.

Jeśli natomiast chcesz dodać do tego sosu mięsnego o bardzo intensywnym smaku, np. wieprzowiny, możesz ten smak jeszcze wzmocnić, zwiększając ilość papryczki chili. Chimichurri doskonale nadaje się również jako sos do kanapek: aby nadać mu dodatkowy akcent można zastąpić kminek kilkoma posiekanymi anchois.

Letnia sałatka owocowa - Macedonia

Składniki na 4 porcje:

  • 1 brzoskwinia
  • 5 śliwek
  • 10 truskawek
  • pół melona
  • 5 moreli
  • 1 gruszka
  • 2 garści winogron
  • 4 plastry ananasa
  • 1 plaster arbuza
  • 1 jabłko

Do podania:

  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • łyżka cukru do smaku.
  • kilka liści mięty

Sposób przygotowania:

Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, wymieszaj w misce z cukrem, odstaw. Pokrój wszystkie owoce na kawałki, przełóż do miski i dodaj sos cytrusowy. Dołóż liście mięty i przełóż do lodówki. Podawaj sałatkę jako deser, bardzo dobrze schłodzoną.

Włoska kuchnia w letniej wersji według Cristiny Catese. Obejrzyj materiał:

Zobacz też:

Ogórki nie tylko małosolne. Zobacz, jakie pyszne pikle robi Beata Kartowicz

Sernik, który nie opada – jak go upiec, jakich składników użyć do jego przygotowania?

Lekkie owoce w kuchni na słodko i wytrawnie. Palce lizać!

Autor: Luiza Bebłot

Pozostałe wiadomości