Przepisy kulinarne

Kuchnia Indian Navaho

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jak wyglądała uczta weselna u Indian Navaho? Bogdan Gałązka zabrał nas w podróż w czasie, by przybliżyć kuchnię i kulturę Indian Navaho.

Indyk nadziewany jabłkami

Składniki:

1 cały indyk (około 5 kg)

10 obranych dużych jabłek

2 kg czerwonych ziemniaków

1 kg marchwi

2 duże cebule posiekane

0,5 l wody

50 g pieprzu

50 ml syropu klonowego

1 pęczek tymianku

1 pęczek szałwii

1 liść laurowy

Przygotowanie:

Ułożyć indyka na blasze do pieczenia do środka włożyć obrane jabłka, tymianek i szałwię. Ziemniaki, marchew, cebulę ułożyć wokół indyka. Podlać wszystko wodą. Natrzeć indyka przyprawami. Rozgrzać piekarnik do 180 C . Piec indyka przez 3 godz. 30 minut w 180 C. Obniżyć temp. do 160 C i piec 45 min aż skórka będzie złocista. W przypadku szybkiego przypiekania trzeba indyka przykryć folią aluminiową.

Zupa kukurydziano fasolowa

Składniki:

300 g kukurydzy z puszki

200 g białej fasoli

200 g czerwonej fasoli

6 dużych ziemniak

2 duże cebule

2 ząbek czosnku

100 g seler a posiekanego

2 strąki papryczki chilli

300 ml mleka

300 ml śmietany 18 %

2 łyżki masła

1000 ml wywaru warzywnego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Ziemniaka obrać, umyć, pokroić na plasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce. Paprykę oczyścić z pestek, pokroić w paski. Masło stopić w garnku. Włożyć cebulę, czosnek, ziemniaka, seler i paprykę, smażyć kilka minut. Wlać bulion, gotować 10 minut. Dolać mleko, dodać fasolę i kukurydzę, gotować 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Chleb kukurydziany

Składniki:

175 g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

150 ml chudego jogurtu

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Wymieszać składniki, aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. ok. 200 st. przez 10-15 minut. Chlebek jest kruchy, świetnie smakuje z zupą.

Melon z syropem klonowym i orzechami

Składniki:

1 melon kantalup

1 melon miodowy

100 ml syropu klonowego

orzechy laskowe

mięta

świeżo mielony pieprz lub suszone chilli

Przygotowanie:

Obrać melony, przekroić na połowę, pozbawić pestek. Pokroić w małe kawałki polać syropem klonowym. Ozdobić miętą, oprószyć pieprzem lub chili. Serwować schłodzone.

Przepisy autorstwa Bogdana Gałązki.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości