Przepisy kulinarne

Kuchnia dla przyjaciół

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
czat - Piróg Michał

To pierwszy odcinek cyklu pod tytułem „Gwiazdy gotują dla przyjaciół”. Wspólne gotowanie to fantastyczna forma spędzania czasu z przyjaciółmi, sprzyjająca do rozmów. Dziś mamy dwie gwiazdy: Michał Piróg będzie gotował wspólnie z Ewą Szabatin.

Sałatka Caprese-Pomodoro Mozzarella

Składniki:

200 g świeżego sera mozzarella

4 pomidory

2 łyżki oliwy z oliwek

Świeże pesto

Sól, świeży pieprz czarny

Oliwa z oliwek

Kilka zielonych oliwek (według uznania)

Kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Ser mozzarella i pomidory kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Układamy je przemiennie na półmisku. Robimy sos: pesto mieszamy z solą pieprzem, posiekaną bazylią i oliwą z oliwek. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy oliwkami (według uznania). Całość dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Makaron penne z serem feta i świeżymi pomidorami

Składniki:

500g makaron penne (rurki)

2 pomidory,

pół kostki sera feta,

Rukola – parę listków

Sól,

Bazylia

Ząbek czosnku

Oregano,

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Makaron ugotować. W tym czasie pokroić pomidory (na ćwiartki), ser feta (w kostkę) i wszystko leciutko podsmażyć na oliwie z czosnkiem. Tuż przed dodaniem makaronu dodać przyprawy: bazylię i troszeczkę oregano. Następnie dodać makaron i rukolę wszystko razem wymieszać i podsmażyć.

Farfalle Fra Diabolo

Składniki:

500g makaronu farfalle (kokardki)

Oliwa z oliwek (2 łyżki)

Łyżka posiekanego czosnku (z trzech ząbków)

Pół szklanki czerwonej suszonej papryki pokruszonej

Sos ze świeżych pomidorów (najlepszy w butelce)

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy z oliwą, potem odlewamy go. W oddzielnym garnku podgrzewamy oliwę, dodając czosnku, papryki i pietruszki. Trzymamy tak na ogniu pół minuty, po czym dodajemy sos i dopiero zagotowujemy. Solimy i pieprzymy. Jeszcze raz szybko wrzucamy makaron do wody na minutę, aby był ciepły w talerzu. Makaron podajemy zalewając go pysznym sosem.

Sałatka Polinezyjska Bananowa

Składniki:

4 banany

1 szklanka mleka kokosowego

2 łyżki sproszkowanego curry

1 szklanka miękkich rodzynek

4 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Mieszamy mleko kokosowe z curry, dodając pokrojone w paseczki banany. Wrzucamy jeszcze rodzynki. Wlewamy do pucharków i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości