Materiał promocyjny

Wiosenna kuchnia - marzanna

Pierwszego Dnia Wiosny nie mogło zabraknąć w Dzień Dzień Dobry TVN wiosennej kuchni.

Piersi Marzanny

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki tortowej

3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu

5 łyżek oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta szafranu

3/4 szklanki zimnej wody

1 łyżka octu

300 g serka ricotta

Szczypta szafranu

1 łyżka mleka

1 łyżka cukru trzcinowego

1 szklanka mrożonych wiśni

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Rozlewamy ją cienką warstwą na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Grubość warstwy powinna wynosić około 11/2 cm. Ciasto pieczemy w temp 200 stopni bez termoobiegu 30-40 minut, aż wykałaczka wsadzona w środek po wyjęciu będzie sucha. Ricottę mieszamy z szafranem rozmieszanym z łyżką mleka i cukrem. Na końcu dodajemy mrożone wiśnie. Piersi przygotowujemy w małych miseczkach ( zależy od rozmiaru miseczki Marzanny :-). Do miseczki wkładamy kawałek folii spożywczej. Biszkopt trzeba pokroić na kółka o średnicy trochę większej od miseczki. Kółko z biszkoptu kroimy tak jak tort i powstałe trójkąty układamy jeden przy drugim w miseczce. Powinny one zakryć całą powierzchnię miseczki. Do środka wkładamy krem z ricotty. Całość przykrywamy wyciętym kółkiem biszkoptowym, tym razem średnicy miseczki. Zakrywamy folią spożywcza i wstawiamy na minimum dwie godziny ( tak aby wiśnie się rozmroziły). Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy piersi z miseczek i zdejmujemy folie spożywczą. Na samej górze kładziemy po jednej wisience...

Włosy Marzanny

Składniki:

400 g spaghetti

1/2 szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

3/4 szklanki obranych pistacji

Duża garść startego parmezanu

Mały pęczek natki pietruszki

Sok z jednej cytryny

Sól i pieprz do smaku

parmezan

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. 3/4 ilości pistacji mielimy w blenderze, ale tylko chwilę, żeby było widać kawałki pistacji. Na średnio rozgrzaną oliwę z oliwek wsypujemy mielone pistacje. Prażymy je 2-3 minuty po czym dodajemy poszatkowany czosnek. Całość zdejmujemy z gazu, dodajemy parmezan, natkę pietruszki, sok z cytryny, sól i pieprz. Powstały sos mieszamy z makaronem. Posypujemy pozostałymi orzeszkami pistacjowymi i płatkami parmezanu.

Oczy Marzanny

Składniki:

2 serki capri

1/2 szklanki oliwek bez pestek

Pęczek natki pietruszki

1 ząbek czosnku

Sól i pieprz do smaku

Marynata do „oczu”:

1/3 szklanki oliwy z oliwek

Pęczek natki pietruszki

1 łyżka drobno poszatkowanych kaparów

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oregano

Sok z jednej cytryny

Pieprz do smaku

Przygotowanie:

Serki capri mielimy w blenderze na jednolitą masę. Dodajemy wyciśnięty czosnek, sól i pieprz do smaku. Z masy formujemy kulki-gałki :-). W każdą z nich wciskamy oliwkę, tak aby wystawała podłużną stroną tworząc źrenicę. Z listków pietruszki robimy rzęsy. Podajemy z marynatą: Oliwę z oliwek mieszamy z drobno poszatkowaną natką, kaparami, wyciśniętym czosnkiem, oregano, sokiem z cytryny i pieprzem.

Paluchy Marzanny

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki pszennej razowej graham, lub orkiszowej

1 czubata łyżeczka soli

25 g stopionego masła

15 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1 szklanka wody, lub mleka

1/4 szklanki sezamu, lub 2 łyżeczki czarnuszki, lub 1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki, lub 1/4 szklanki maku (co kto lubi)

Olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy)

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i razową oraz wybrany dodatek smakowy wsypujemy do miski, dodajemy sól, wlewamy stopione masło. Drożdże ucieramy z cukrem i zalewamy wodą. Powstały zaczyn z drożdży wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę przykryte ściereczką. Ponownie wyrabiamy. Jeśli ciasto się klei dodajemy odrobinę mąki. Po 2-3 minutach wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Blat można posmarować olejem, przed wałkowaniem. Ostrym nożem, lub kółkiem do pizzy kroimy placek na paski szerokości 1 1 cm i długości około 8 cm. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut przykryte ściereczką. Smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoto-brązowo. Podajemy np. z sosem jogurtowo-ziołowym:

400 g jogurtu naturalnego

świeże zioła koperek, szczypiorek, natka pietruszki, oregano, tymianek (do wyboru do koloru)

sok z połowy cytryny

drobno pokrojone czerwone chili (jak ktoś lubi)

1 wyciśnięty ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana