Uprawa winogron kojarzy się przede wszystkim z ciepłym południem Europy. Jednak klimat się zmienia i warto poznać alternatywę dla rodzimych jabłek i gruszek.

Winogrona to owoce, których uprawę datuje się nawet na 8000 lat przed naszą erą. Pierwsze były uprawiane na terenie dzisiejszej Gruzji, jednak narodem, któremu zawdzięczamy ich rozpowszechnienie w całym regionie Morza Śródziemnego, są Rzymianie. W wyniku licznych podbojów szerzyli swoją kulturę na nowych ziemiach. Jednym z jej elementów była właśnie uprawa winorośli. Dziś słynie z niej Europa Południowa, a winogrona stały się jednym z najpopularniejszych owoców.

Winogrona – charakterystyka

Winogrona to owoce z rodziny winoroślowatych . Można je jeść na surowo, ale niezwykle popularne są wytwarzane z nich dżemy, soki i galaretki . Najważniejszym sposobem spożytkowania winogron dla gospodarki światowej jest jednak wino . Uprawa winorośli udaje się nawet w chłodniejszym klimacie, w tym w Polsce, gdzie można uzyskiwać z nich wartościowe trunki.

Uprawa winogron w Polsce – sadzenie

Przed przystąpieniem do sadzenia warto się zastanowić nad najlepszym miejscem dla winorośli, niezależnie od tego, czy planujemy sadzić je w przydomowym ogródku, czy zakładać całą winnicę. Najlepszym podłożem będzie ciepła, lekko wilgotna gleba . Z takiej zbiera się największe plony i najsmaczniejsze owoce. Dobrym wyborem będzie miejsce na łagodnym stoku, osłonięte od północnych wiatrów, co pozwoli winorośli lepiej znieść przymrozki. Winogrona rosną zwykle na podłożach o odczynie od 5,5 do 7,5 pH .

Sadzenie najlepiej rozpocząć wiosną (w okolicach kwietnia i maja), jeśli chcemy zasadzić winorośl o odsłoniętym korzeniu. Jeśli natomiast kupujemy winorośl w doniczce, można to robić przez cały sezon. Ważne, aby podczas wybierania winorośli zwrócić uwagę, czy pęd główny ma co najmniej 70 cm długości i jest zdrewniały przynajmniej do połowy. Takie krzewy najlepiej się przyjmą i utrzymają w trakcie przesadzania i adaptowania do nowego podłoża.

Podłoże do posadzenia winorośli szykuje się kilka miesięcy wcześniej. Należy przekopać oraz porządnie odchwaścić teren, a w razie potrzeby również zwapnować i położyć pierwszą porcję nawozu, który pomoże użyźnić ziemię. Najlepszym wyborem będzie suchy obornik lub kompost. Podłoże spulchniamy ponownie przed posadzeniem winorośli na wiosnę.

Winogrona – uprawa i nawożenie

Raz na rok warto położyć przynajmniej kilkucentymetrową warstwę kompostu . Trzy razy w okresie od wczesnej wiosny aż do końca czerwca można podłożyć również warstwę nawozu mineralnego. Pamiętajmy jednak o tym, aby skrupulatnie pilnować zalecanej dawki, ponieważ rośliny zbyt silnie nawożone mogą częściej chorować. Szkodzą im zwłaszcza azotany.

Winorośl jest dość wytrzymałą rośliną i raczej nie wymaga podlewania. Warto jednak wesprzeć ją przy przedłużających się okresach suszy, zwłaszcza jeśli w tym samym momencie przypada czas jej owocowania. Wówczas należy od czasu do czasu podlać winorośl. Jeśli natomiast mamy własną uprawę winogron w ogrodzie lub na działce , a ich korzenie znajdują się blisko ściany budynku, podlewanie będzie koniecznie, bo ziemia w takim miejscu często znacznie szybciej wysycha.

Ściółkowanie i cięcie winorośli

W przypadku uprawy winogron należy pamiętać również o tak zwanym ściółkowaniu . W tym celu wystarczy glebę wokół roślin obłożyć ściółką (np. z kory), która zapobiegnie wzrostowi chwastów oraz nadmiernemu parowaniu wody z gleby.

Cięcie winorośli odbywa się zwykle jesienią. Uprawy altanowe tnie się w sposób umiarkowany, ale taki, który pozwoli zachować kontrolę nad zagęszczeniem pędów. Natomiast uprawa winogron deserowych wymaga więcej wysiłku. Przede wszystkim winorośle należy podcinać corocznie, ponieważ zabieg ten pozwala im dobrze owocować. Najlepsze plony zbierzemy z pędów świeżo wyrośniętych z zeszłorocznego przycinania.

Uprawa winogron – opryski i zabezpieczenie przed zimą

Warto wykonać około trzech oprysków winorośli na przełomie marca i kwietnia. Roztwór miedzianu z wodą umożliwi łatwe dozowanie i bezpieczną aplikację na krzew bez kontaktu ze skórą i oczami. Dobrze wykonany oprysk chroni winorośl m.in. przed mączniakiem, jedną z najgroźniejszych chorób winorośli, rozwijającą się na pędach, kwiatostanach i owocach.

Przed pierwszymi przymrozkami trzeba pomyśleć o zabezpieczeniu winorośli przed zimą . W tym celu warto się zaopatrzyć w kompost i maty słomiane albo włókninę . Najpierw usypujemy wokół korzenia kopczyk z kompostu, który ochroni winorośl przed zmarznięciem u nasady. Następnie delikatnie okrywamy cały krzew matą słomianą, która wprawdzie nie uchroni go przed zimnem, ale będzie stanowić dobrą osłonę przed wiatrem i śniegiem. Należy również pamiętać, aby przyciąć krzewy przed okrywaniem na zimę.

Zobacz film:  Warzywa i owoce obronią nas przed rakiem / Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
75
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0