Materiał promocyjny

Wielkie grillowanie

Wielkie grillowanie
Wielkie grillowanie
W wielkim grillowaniu Dzień Dobry TVN na Polu Mokotowskim wzięli udział znakomici kucharze, którzy gotują w naszym programie: Andrzej Polan, Jan i Jakub Kuroniowie, Joseph Seleetso oraz aktorka Paulina Holtz.

Grillowane steki wołowe i krewetki w curry

Składniki:

4 steki z polędwicy wołowej (po 250 g)

2 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

Posmaruj steki rozpuszczonym masłem, oprósz solą i pieprzem. Grilluj po 3 minuty z każdej strony - jeśli lubisz krwiste steki, 4 minuty - jeśli wolisz średnio wysmażone lub 6 minut - jeśli mają być dobrze wysmażone. Podawaj z plastrem schłodzonego masełka czosnkowo-pomidorowego.

Masełko czosnkowo-pomidorowe

Składniki:

250 g nie solonego masła

100 g posiekanych pomidorków suszonych

50 g posiekanego zgrillowanego czosnku

50 g posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Zmiksuj składniki w robocie kuchennym, zawiń w folię i schłodź w zamrażarce.

Krewetki

Składniki:

Składniki:

8 dużych, świeżych krewetki

4 łyżki curry

4 łyżki rozpuszczonego masełka czosnkowo-pomidorowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka startego imbiru

Przygotowanie:

Wymieszaj krewetki z resztą składników. Grilluj aż pancerzyk zrobi się różowy, a mięso przestanie być przeźroczyste. Zajmie to ok. 3 minut. W czasie grillowania smaruj masłem. Podawaj z wołowiną i sałatką z kuskusu.

Pstrąg z jabłkiem podlewany żubrówką

Składniki:

1 pstrąg na osobę

ćwiartka kwaśnego, soczystego jabłka

kilka listków mięty

bryłka masła

kieliszek żubrówki

olej, sól, pieprz

Przygotowanie:

Rybę solimy, pieprzymy i skrapiamy żubrówką. Folię aluminiową smarujemy olejem. Do brzucha wkładamy ćwiartkę jabłka, listki mięty oraz bryłkę masła. Rybę dodatkowo można obłożyć cząstkami jabłka. Układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy w zależności od wielkości pstrąga od 15 do 20 minut. Całość dekorujemy upieczonymi jabłkami i cząstką cytryny. Wspaniały efekt osiągniemy, polewając gorącą rybę żubrówką i podpalając przy podawaniu.

Majówka metrówka - ćwierć metra polędwiczek wieprzowych faszerowanych kaszanką

Składniki

2 wieprzowe polędwiczki

400 g kaszanki

1 cebula

kapusta zielona

majeranek

Przygotowanie:

Polędwiczki wieprzowe rozklepujemy na cienkie płaty. Posypujemy pieprzem czarnym. Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy kaszankę. Doprawiamy odważnie majerankiem. Na rozklepaną polędwicę kładziemy liść kapusty lekko zblanszowanej. Posypujemy koprem i wykładamy dobrze doprawioną kaszankę. Zwijamy wszystko razem tak jak zrazy. Folię aluminiową smarujemy olejem i zawijamy w nią polędwiczki. Pieczemy na grillu. Przed podaniem odwijamy roladki z folii, chwilę podrumieniamy jeszcze na grillu i podajemy na kapuście młodej duszonej z pomidorami. Do środka roladki można włożyć plaster wędzonego boczku.

Pół metra łososia w pesto cytrynowo-bazyliowym

Składniki:

1 łosoś ze skórą

1 cytryna

100 ml oliwy

bazylia świeża, koperek

sól, pieprz biały

Przygotowanie:

Z żółtej skórki cytryny, jej soku oraz bazylii przygotowujemy pesto dodając jeszcze oliwę, koperek oraz przyprawy. Łososia smarujemy, ile tylko wejdzie, powstałym pesto. Odstawiamy na 2 godziny niech przejdzie aromatem. Na rozgrzanym grillu kładziemy łososia od strony skóry. Pieczemy około 5 minut i ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Super dodatkiem będzie sałatka z zielonych szparagów i botwiny oraz łyżka gęstego jogurtu z ziołami.

Metr lub dwa żeberka

Składniki:

żeberka wieprzowe

sos sojowy

kminek, pieprz, sól

cebula, czosnek

rozmaryn, tymianek

Przygotowanie:

Z sosu sojowego, cebuli, czosnku oraz przypraw i oliwy przygotowujemy marynatę. Mięso wkładamy do marynaty. Po godzinie wszystko przekładamy do brytfanny i pieczemy w piekarniku około 1 godziny. Wszystko zależy, jak grube mamy kawałki mięsa. Po upieczeniu najlepiej na dzień następny mięso przed podaniem wykładamy na grill, smarujemy, ile wlezie, powstałym sosem podczas pieczenia, a potem tylko zajadamy.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana