Przepisy kulinarne

Tajskie inspiracje

Szaszłyki inspirowane kuchnią tajską - tofu satay, kuchnią indyjską - szaszłyki tandoori z panirem, szaszłyki z seitanu-białka pszenicznego i na deser szaszłyki owocowe. Są to lekkie propozycje na zbliżający się letni okres grillowania.

Tofu satay

Składniki:


2 kostki twardego tofu


300 g drobnych pieczarek


grill, lub patelnia do grillowania


marynata:


1 łyżeczka kurkumy


1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego


1 łyżeczki pieprzu cayenne


sok z jednej limonki


1 łyżeczka startego imbiru


szczypta pieprzu


1 łyżeczka cukru


1 szklanki mleczka kokosowego


sól do smaku


patyczki do nadziewania szaszłyków



Przygotowanie:


Składniki marynaty mieszamy razem i wkładamy do niej pokrojone w kostkę tofu i pieczarki. Marynujemy minimum godzinę, a najlepiej cała noc. Patyczki wkładamy do wody, aby nie spaliły się na grillu. Nadziewamy na nie na przemian kostki tofu i pieczarki.



Sos z orzeszków ziemnych

Składniki:


sok z 1 cytryny


3 łyżeczki cukru


3 łyżki masła z orzeszków ziemnych


2 łyżki sosu sojowego


1 łyżka czerwonej pasty curry


3 szklanki mleka kokosowego



Przygotowanie:


Mleko kokosowe powoli podgrzewamy na patelni. Dodajemy pastę curry i po chwili masło orzechowe oraz pozostałe składniki.



Sałatka z ogórka



Składniki;


1 szklanki wody


1 szklanki białego octu winnego


2 łyżki cukru trzcinowego


1 dymka


1 ogórek


1 ostra czerwona papryczka



Przygotowanie:


Wodę mieszamy z octem i cukrem. Kroimy w plasterki ogórka, dymkę, papryczkę drobno szatkujemy. Mieszamy wszystkie składniki, polewamy sosem i wstawiamy na chwilę do lodówki. Szaszłyki podajemy z sosem i sałatką z ogórków.



Szaszłyki owocowe



Składniki:


1 ananas


2 banany


1 duże twarde jabłko


2 dojrzałe nektarynki, albo brzoskwinie


1 szklanki cukru trzcinowego


2 łyżki masła


1 szklanki soku winogronowego


1 laski wanilii


kieliszek rumu


dodatki:


śmietanka 36% (około 200 g)


1 łyżeczka cukru trzcinowego



Przygotowanie:


Ananasa i jabłko obieramy i kroimy w dużą kostkę, banany kroimy na kawałki 3-4 cm, nektarynki na ćwiartki, albo połówki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem i sokiem winogronowym. Dodajemy nasionka wyskrobane z laski wanilii i całość odparowujemy do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy kieliszek rumu. Szaszłyki układamy na patelni i zmniejszamy gaz. Owoce powinny się lekko skarmelizować. Podajemy z bitą śmietaną.



Szaszłyki tandoori z panirem

Składniki:


3 litry mleka (nie UHT)


sok z cytryny( około 3-4 cytryny)


2 zielone papryki


2 czerwone papryki


10 małych młodych cebulek


20 małych młodych ziemniaków



Przygotowanie


Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i dodajemy sok z cytryny do momentu, aż mleko zacznie się ścinać. Powinna powstać serwatka i grudki sera. Serwatka powinna mieć zielonkawy, lekko przezroczysty kolor. Ser odsączamy na sitku i stawiamy jakiś ciężki przedmiot z płaskim dnem na 1 godzinę, aby całkowicie odsączyć serwatkę. W ten sposób powstanie nam zwarty, delikatny ser. Kroimy go w dużą kostkę. Paprykę kroimy w kwadraty o boku 3-4 cm. Ziemniaki podgotowujemy na parze kilka minut (ok. 5-10 ). Cebulki kroimy na pół wzdłuż włókien.



Marynata



Składniki:


3 szklanki jogurtu


1 łyżka startego imbiru


4 ząbki czosnku


1 łyżka garam masali


1 łyżka mielonego kminu


1 łyżeczka mielonej kolendry


1 łyżeczki pieprzu cayenne (lub wedle uznania)


sok z jednej limonki


2 gałązki kolendry


1 zielone drobno poszatkowane chili bez pestek


do przygotowania:


patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie


folia do pieczenia


4 łyżki masła sklarowanego(ewentualnie oliwa z oliwek)



Przygotowanie:


Jogurt mieszamy z drobno startym imbirem, wyciśniętym czosnkiem i pozostałymi składnikami. Warzywa i ser nadziewamy na patyczki. Gotowe szaszłyki kładziemy w płaskim naczyniu i polewamy sosem jogurtowym. Przykrywamy folią i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Pieczemy w maksymalnie nagrzanym piekarniku na folii do pieczenia smarując od czasu do czasu masłem sklarowanym i pozostałym sosem.



Szaszłyki z seitanu i boczniaka

Składniki:


Seitan:


1/2 kg mąki


woda


1 łyżka musztardy pełnoziarnistej


1 łyżeczki soli


garść poszatkowanej natki pietruszki


1 łyżeczka tymianku


1 ząbek czosnku


1 łyżka słodkiej papryki


tłuszcz do głębokiego smażenia



Przygotowanie:


Mąkę mieszamy z wodą i wyrabiamy gęste pierogowe ciasto. Wkładamy je do dużej miski i zalewamy zimna wodą. Po dziesięciu minutach możemy zacząć wypłukiwać skrobię zawartą w cieście. Robimy to poprzez delikatne ugniatanie kulki ciasta. Jak woda zrobi się mętna nalewamy nową porcję i powtarzamy cały proces wypłukiwania skrobi. Po jakimś czasie płukania zostanie nam czysty gluten – białko pszeniczne – czyli seitan. Kulkę białka wyjmujemy z wody i przekładamy do blendera. Miksujemy z musztardą, solą, natką, tymiankiem, wyciśniętym czosnkiem i słodką papryką. Z seitanu formujemy wałek i kroimy na małe kawałki. Każdy z nich smażymy w głębokim tłuszczu na złoto-brązowo.



Dodatki:


200 g boczniaka


czarne oliwki


pomidorki cherry


twarda grecka feta


keczup lub sos pomidorowy


panierka:


1 szklanka bułki tartej


1 szklanki maki z grochu, lub z ciecierzycy


1 szklanki maki ryżowej


szczypta soli


szczypta pieprzu


1 łyżeczka tymianku


1 ząbek czosnku


1 łyżeczka słodkiej papryki


oliwa z oliwek do smażenia



Przygotowanie:


Mąkę z grochu mieszamy z mąką ryżową oraz pozostałymi przyprawami. Dodajemy tyle wody aby uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Boczniaki ugniatamy delikatnie łyżką miejsce przy miejscu, aby je spłaszczyć. Następnie kroimy na kawałki (ok. 3 cm x 2 cm). Każdy z nich moczymy w cieście i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oliwie z oliwek na złoto-brązowo. Seitan, usmażonego boczniaka oraz pozostałe składniki nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Podajemy z keczupem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
64
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0