Przepisy kulinarne

Sylwia Gruchała uczy się gotować

Przepisy kulinarne

Sylwia Gruchała uczy się gotować

Sylwia Gruchała przyznała nam się, że nigdy nie potrafiła gotować, ale dla swojego ukochanego Luigiego postanowiła to zmienić. Jest właśnie w trakcie kursu gotowania. Sprawdziliśmy jak sobie radzi.

Krewetki

Składniki:
7 dużych krewetek królewskich
oliwa z oliwek
pieprz
sól
płatki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
zioła: różne według uznania (ew. koperek)
100 ml koniaku

Przygotowanie:
Krewetki wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy ziół, czosnek łyżeczkę soku z cytryny. Polewamy koniakiem. Musimy robić to w szybkim tempie, gdyż krewetki bardzo szybko „dochodzą”.

Sałatka ze szpinakiem

Składniki:
świeży szpinak
opakowanie pomidorków koktajlowych
miód
sos winegret
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego lub białego winnego
1 ząbek czosnku
musztarda figowa
sól

Przygotowanie:
Szpinak przebrać i usunąć długie ogonki. Umyć pod bieżącą, zimną wodą i dobrze osączyć. W misce łączymy szpinak z pokrojonymi pomidorkami. Polewamy sosem winegret i dodajemy odrobinkę miodu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Sos winegret: Do kubeczka wlać ocet, wcisnąć czosnek, dodać sól, a następnie dodać oliwę i musztardę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
59
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0