Przepisy kulinarne

Światowy leniwy brunch

W kuchni Dzień Dobry Wakacje swoje umiejętności kulinarne zaprezentował Tomasz Woźniak. Naszym widzom Tomasz przedstawił kilka propozycji na brunch: ricotta z malinami , indyjski Naan Bread oraz curry ze Sri Lanki. Smacznego!

Ricotta z malinami

Składniki:

250 g sera ricotty


150 g ciastek Oreo (mogą być też zwykłe herbatniki digestive)


kilka listków mięty


garść świeżych malin



Przygotowanie:

Ser ricotta wymieszaj z pokruszonymi ciastkami. Następnie dodaj połowę malin, posiekaną miętę i wymieszaj z musem, lekko je przy tym rozgniatając. Przełóż mus do miseczek, posyp pozostałymi malinami i zetrzyj białą czekoladę. Mus możesz przygotować trochę wcześniej, aby dobrze schłodzić w lodówce.



Naan Bread

Składniki:

1 łyżeczka suszonych drożdży


1 łyżeczka cukru


1 szklanka mąki


1/2 łyżeczki soli


1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


1 łyżka oleju


3 łyżki jogurtu


3 łyżki mleka


1/2 szklanki wody


1 łyżeczka czarnuszki



Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i zagnieć, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 4 równe kawałki.Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250°c, łącznie z grillem. Przełóż placki na blachę wyłożoną pergaminem, zwilż każdy z nich odrobiną oliwy lub roztopionym masłem, posyp czarnuszką i włóż na wysoką półkę na 2-3 minuty, aż placki staną się rumiane i powstaną pęcherzyki powietrza. Nie trzymaj chlebków za długo, bo nie będą miękkie i elastyczne tylko staną się kruche. Chlebek naan idealnie pasuje, jako dodatek do past no i obowiązkowo do wycierania curry do ostatniej kropli.



Sugestie:

Do ciasta możesz dodać świeżą posiekaną kolendrę lub pietruszkę. Chlebki naan przygotowuję również na mocno rozgrzanej patelni żeliwnej. Patelnię zwilżam oliwą i kładę placki. Idealny patent na swoisty domowy piec tandoori.



Czas na pomidora!

Składniki:

3 pomidory malinowe


1x125 g mozzarelli (najlepsza będzie di Bufallo)


2 łyżki kaparów


2 łyżki zielonego groszku (najlepszy będzie świeży lub mrożony)


4 fileciki anchovis


garść rukoli


kilka listków bazylii


kilka listków mięty


4 łyżki oliwy extra virgin



Przygotowanie:

Umyte i osuszone pomidory pokrój w jednocentymetrową kostkę i wymieszaj z porozrywaną mozzarellą. Następnie dodaj kapary, groszek, posiekane fileciki anchovis, bazylię oraz miętę. Sałatkę wymieszaj z rukolą i dopraw solą oraz pieprzem, skrop obficie oliwą i podawaj z chrupiącą oliwą.



Sugestie:

Możesz dodać też pomidory żółte, truskawkowe, wiśniowe – słowem takie, które akurat będą pod ręką.



Smak Sri Lanki

Składniki:

1 czerwona cebula


4 ząbki czosnku


2 łyżeczki kurkumy


2 łyżeczki kuminu


1 łyżeczka płatków chilli (kontroluj poziom ostrości)


1 łyżeczka świeżo startego imbiru


1 łyżka pasty z tamaryndowca


1 czerwona papryka


1 zielona papryka


trzy piersi z kurczaka


1 łyżka pasty kokosowej


1 szklanka wody


2 łyżki zmiksowanych migdałów



Przygotowanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzej 3 łyżki oliwy i następnie wrzuć pokrojoną w słupki cebulę i posiekany na cienkie plasterki czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż się zeszklą. Wrzuć przyprawy, wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty do momentu, gdy uwolni się z nich aromat. Dodaj pastę z tamaryndowca i pokrojone na 2 cm paski piersi z kurczaka. Po kilku minutach dodaj pokrojone w paski papryki, pastę kokosową, wodę i duś całość przez 20 minut na wolnym ogniu, aż część płynu odparuje i powstanie gęsty, esencjonalny sos. Na koniec curry dopraw cukrem i solą do smaku, wrzuć zmiksowane migdały i gotuj przez kolejne 5 minut. Gotowe curry podawaj z ryżem basmati ugotowanym na sypko lub własnoręcznie zrobionymi chlebkami naan (zobacz przepis), które są idealne do wycierania sosu. Zrób więcej curry, przechowaj do następnego dnia i przekonasz się, że będzie jeszcze lepsze.



Sugestie:

Zamiast kurczaka możesz dodać kawałki jagnięciny, cielęciny, baraniny lub krewetki albo kawałki dorsza. Jeśli nie możesz kupić pasty z tamaryndowca, to możesz wycisnąć sok z 3 limonek lub 2 cytryn.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0