Choć dania z ryb są smaczne i stanowią cenne źródło składników odżywczych, na polskich stołach pojawiają się dość rzadko. Warto docenić ich walory zdrowotne, bo regularne jedzenie ryb zapobiega wielu dolegliwościom. Prezentujemy Wam przepis na uchę. To tradycyjna rosyjska zupa rybna. Jej wyrazisty smak przekona nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Bez względu na to, jaki gatunek ryb wybierzemy, możemy być pewni, że regularne ich spożywanie wyjdzie nam na zdrowie . Jedząc ryby w różnych formach (zupy rybne, sałatki, makarony z dodatkiem ryb), zapewniamy organizmowi sporą dawkę witamin A, D, E i witaminy z grupy B. To także prawdziwa bomba składników mineralnych i mikroelementów – żelaza, siarki, sodu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu, cynku, miedzi i jodu. Kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu, wzmacniają krążenie, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko nowotworów, wzmacniają skórę, włosy i paznokcie, a także poprawiają nastrój!

Choć nasza rodzima kuchnia słynie z wielu wyśmienitych potraw rybnych, zwykle serwujemy je w sposób mało urozmaicony. Oklepany filet w panierce, śledź w oleju czy sałatka z tuńczyka to dania równie popularne, co monotonne. Wigilijna zupa rybna gości co roku w wielu domach, ale najczęściej przyrządzana jest jedynie z karpi, które podczas wigilijnej kolacji serwujemy jeszcze w kilku (a czasem nawet w kilkunastu!) różnych wersjach. Dobra zupa rybna powinna zawierać różnorodne gatunki ryb. Nasza propozycja na chłodne jesienne dni to ucha – tradycyjna rosyjska zupa rybna , przyrządzana z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Jak zrobić zupę rybną? Przy tej potrawie sprawdza się zasada: im więcej, tym lepiej. Amatorzy mocnych smaków mogą doprawić danie papryczką chilli i pieprzem cayenne – zupa rybna na ostro brzmi niezwykle apetycznie!

Rosyjska zupa rybna – tradycja i zwyczaje

Tradycyjna zupa rybna znana jest w Rosji od zarania dziejów. Początkowo była przygotowywana przez rybaków i wiejskich parobków , najczęściej w warunkach polowych, przy ognisku – stąd jej intensywny, wędzony aromat. Z biegiem lat jej walory smakowe docenił także sam car , jednak tradycyjna zupa rybna na carskim dworze była serwowana w bardziej wykwintny sposób – z dodatkiem szlachetnych ryb i raków. Z czasem odkryto, że rosyjska zupa rybna ma także właściwości lecznicze – podawano ją rekonwalescentom, bo skutecznie przyspieszała gojenie ran i zrastanie kości.

Johann Georg Kohl, niemiecki pisarz i podróżnik, po wizycie w Rosji w 1842 roku stwierdził, że ucha to najznakomitsza potrawa rosyjskiej kuchni. W swojej relacji podkreślał, że rosyjska zupa rybna z ryb słodkowodnych jest chwałą w domach żon kupców, a każda z nich ma swój sekretny przepis na uchę, którym się szczyci.

Dawniej każdą zupę nazywano uchą (z ros. – ‘wywar’). Dziś tą nazwą określana jest tradycyjna rosyjska zupa rybna.

Nie należysz do do grona miłośników rybnych specjałów? Mamy przepis na wyborną potrawę, która sprawi, że jedzenie ryb stanie się dla Ciebie ogromną przyjemnością. Podpowiadamy, jak ugotować zupę rybną !

Zobacz film:Zupa rybna. Źródło Dzień Dobry TVN


Ucha – rosyjska zupa rybna

Składniki (na 4 porcje):

· 800 g filetu z dużej ryby słodkowodnej np. – karpia, lina, szczupaka, suma lub sandacza (można dodać kilka gatunków),

· 1 kilogram drobnych ryb słodkowodnych w całości – płotek, okoni, karasi,

· 2 średniej wielkości cebule,

· 2 litry wody,

· pęczek włoszczyzny,

· 1 kilogram ziemniaków,

· świeża natka pietruszki,

· świeży koperek,

· połowa cytryny,

· 2–3 liście laurowe,

· kilka ziaren ziela angielskiego,

· sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Przygotuj garnek, wlej do niego ok. 3 litry wody.

2. Zacznij od drobnych ryb – spraw je i pokrój na kawałki.

3. Wrzuć ryby do wrzącej wody i gotuj 15–20 minut na niewielkim ogniu.

4. Obierz włoszczyznę i pokrój na kawałki.

5. Cebule obierz i poszatkuj drobno.

6. Włóż wszystkie warzywa do garnka z wywarem rybnym i gotuj jeszcze pół godziny.

7. Powstały bulion przecedź do drugiego garnka, dodaj ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i pokrojone w kostkę ziemniaki.

8. Filety ryb pokrój na duże kawałki, nie zdejmując z nich skóry. Następnie dodaj je do garnka z bulionem i gotuj 20 minut na małym ogniu.

9. Po tym czasie wrzuć do garnka posiekaną natkę, koperek i kawałki ugotowanej marchewki.

10. Odstaw zupę na kilka minut.

11. Na samym końcu dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny i posól do smaku.

12. Tradycyjna rosyjska zupa rybna gotowa! Przelej ją do głębokich talerzy i podawaj ze świeżym pieczywem.

Porady: Choć tradycyjna rosyjska zupa rybna gotowana jest na rybach słodkowodnych, amatorzy innych gatunków ryb mogą śmiało tworzyć różnorodne wariacje na temat tej potrawy. Kochasz morskie gatunki ryb? Z pewnością przypadnie Ci do gustu zupa rybna z łososia ! Dobrym pomysłem jest też zupa rybna z pomidorami . Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy albo świeże pomidory i gotowe. Lubisz łagodny, kremowy smak? Dodaj do potrawy śmietanę kremówkę – zupa rybna zabielana to zdecydowanie subtelniejsza wersja tego tradycyjnego dania. Rosyjska zupa rybna na rosole , przygotowana z kilku gatunków ryb, to idealna propozycja na chłodne, jesienno-zimowe dni – syci, rozgrzewa i zachwyca głębokim aromatem.

Co sądzisz o tym artykule?
89
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0