Materiał promocyjny

Restauracja "Stary dom"

Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy kucharzy z restauracji Piotra Adamczyka, którzy pokazali nam, jakie przysmaki przyrządzają w niej na co dzień.

Jeziorne ryby prosto ze słoika

Składniki:

Płoć, leszcz, sieja i sielawa po sztuce

Ocet spirytusowy

Ziele angielskie i liście laurowe do przyprawienia

Cebula

Sól pieprz do smaku

Miód (2 łyżki )

Ocet balsamiczny do smaku

Olej słonecznikowy do smażenia

1 szklanka mąki

Przygotowanie:

Do wywaru rybnego dodać ocet, miód, ziele angielskie, liść laurowy i pokrojoną cebulkę w piórka. Sprawione ryby osolić, oprószyć mąką i usmażyć na oleju na złoty kolor. Tak przygotowane ryby włożyć do słoika i zalać zalewą octową. Rada: ryby z octu smakują lepiej, gdy podawane są z syropem balsamicznym.

Kotlety wieprzowe grubo siekane

Składniki:

1/2 kg karkówki wieprzowej

3, 4 jajka

1/4 szklanki mąki

olej słonecznikowy do smażenia

cebula

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do grubo zsiekanej karkówki dodać jajka, sól i pieprz do smaku, następnie wymieszać do jednolitej konsystencji. Oprószyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Rada: na usmażonego kotleta kładziemy cebulę, najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i z mizerią.

Zupa z drobnych ryb

Składniki:

Karaski (3, 4 sztuki)

lin, szczupak, leszcz, sieja, sielawa po sztuce

cebula

1 kg ziemniaków

sól, pieprz, kolendra, szafran do smaku

por

seler

2 pietruszki

Przygotowanie:

Oczyszczone drobne ryby zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, warzywa i gotujemy na małym ogniu. Podajemy sam wywar z ziemniaczkami, cebulką i rybami. Rada: najlepiej smakuje posypana świeżą kolendrą i odrobiną szafranu.

Cynaderki smażone w młodym czosnku

Składniki:

Cynaderki cielęce

czosnek

natka pietruszki

olej do smażenia

sól, pieprz do smaku

kieliszek brandy

2 łyżki masła

bagietka

Przygotowanie:

Cynaderki cielęce kroimy na drobne cząstki, drobno siekamy czosnek i natkę pietruszki, rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzany olej wrzucamy cynaderki, następnie czosnek, doprawiamy solą, pieprzem. Flambirujemy odrobiną brandy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i masło. Podajemy z grzankami z bagietki. Rada: dla smakoszy proponujemy dodatkowo posiekany tymianek.

Przepis opracowany przez kucharza restauracji "Stary dom".

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana