Przepisy kulinarne

Popisowe potrawy Piotra Kucharskiego

Zwycięzca 2. edycji konkursu „Gotuj o wszystko”, Piotr Kucharski, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe potrawy.

Puree z czarnej rzepy

Składniki:
2 średniej wielkości czarne rzepy
4 duże ziemniaki
50 g masła
100 ml mleka
Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Rzepę i ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem do konsystencji kremu.

Chutney z czerwonej cebuli

Składniki:
1 ząbek czosnku
3 czerwone cebule
2 łyżki cukru trzcinowego
2 jabłka, obrane, pokrojone w kostkę
4 łyżki octu winnego
1 łyżeczki soli
50 g suszonych śliwek
woda

Przygotowanie:
Czosnek z cebulą pokroić i lekko podsmażyć. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem octu, podlać wodą, dusić około 5 min. Dodać ocet dusić kilka minut, aż woda się zredukuje i uzyskamy konsystencję marmolady.

Filet z piersi z kurczaka w plastrach boczku

Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
16 cienkich plastrów boczku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Filety przyprawić solą i pieprzem, na desce ułożyć dwa plastry boczku, ułożyć na nich filet, na wierzchu ułożyć dwa kolejne plastry, przykryć folią spożywczą i rozbić na płaskie kotlety, zamiast tłuczka można użyć ciężkiej patelni. Czynność powtórzyć z pozostałymi filetami. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć filety, z każdej ze stron po pięć minut. Podawać z puree i chutney.

Chleb z orzechami włoskimi

Składniki:
30 g drożdży
2 łyżki miodu
400 g ciepłej wody
300 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej razowej
50 g orzechów włoskich
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Przygotowanie:

Drożdże i miód rozpuścić w wodzie. Mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól i orzechy, wymieszać ze sobą, połączyć z wodą i dobrze wyrobić ręką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 min. Podłużną formę wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto i wygładzić mokrą dłonią, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 1 godz.

Mus z wątróbki z kaparami

Składniki:
1 cebula
5 ząbków czosnku
400 g wątróbki drobiowej
mały słoiczek kaparów, bez zalewy
1 łyżeczka majeranku
50 g masła
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek, pokroić i podsmażyć. Dodać oczyszczoną wątróbkę, dusić około 15 min. Całość przełożyć do wysokiego naczynia, dodać masło, sól i pieprz, zmiksować blenderem na gładką masę, dodać kapary, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
69
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0