Materiał promocyjny

Placek, zapiekanka i cantucinni. Kuchnia włoska wg przepisów Piotra Kucharskiego

Placek pszenny z rukolą i burattą, płaska zapiekanka makaronowa i cantucinni z kremem cytrynowym. To dania, którymi uraczył nas dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski.

Placek pszenny z rukolą i Burattą

Składniki:

Ciasto

  • 220 ml/g wody
    • 5 g drożdży
      • 400 g mąki pszennej typ 750
        • 30 g oliwy z oliwek
          • 1 łyżeczka soli

            Dodatki

            • sos z pomidorków cherry
              • 1 czerwona cebula
                • czarne oliwki
                  • ostra zielona papryczka
                    • 2 kule sera Burrata Gusto Bello
                      • dwie garście rukoli
                        • oliwa z oliwek

                          Sposób przygotowania:

                          W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą spożywczą i wstawić na noc lub dzień (12-24 h) do lodówki.

                          Po wyjęciu z lodówki, zagnieść lekko ciasto odstawić na 1,5 godziny aby się ogrzało. Następnie podzielić ciasto na 2 części i uformować kule zaciągając jak okrągły bochenek chleba.

                          Każdy kawałek ciasta dokładnie obtoczyć w mące i w rękach uformować placek o średnicy 12-14 cm. Przełożyć na lekko obsypaną mąką blachę do pieczenia.

                          Placki posmarować sosem pomidorowym. Posypać pokrojoną w piórka cebulą, oliwkami i pokrojoną w plasterki papryczką.

                          Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Upiec przez 15-20 minut. Placki wyjąć z pieca, posypać rukolą, na wierzchu ułożyć rozerwaną burattę, skropić oliwą z oliwek.

                          Płaska zapiekanka makaronowa

                          Składniki:

                          • 1 paczka makaronu Farfalle Gusto Bello
                            • oliwa z oliwek
                              • 1 sos z pomidorków cherry
                                • 120 g wędzonego boczku
                                  • 300 g groszku mrożonego
                                    • 1 duży pęczek pietruszki
                                      • sól i pieprz
                                        • 150 g parmezanu

                                          Sposób przygotowania:

                                          Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokroić na kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem trzech łyżek oliwy z oliwek. Pod koniec dodać groszek i poddusić razem przez kilka minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i ugotowanym makaron. Dokładnie wymieszać i przez chwilę podsmażyć.

                                          Na dużą blachę wylać sos pomidorowy i rozsmarować po całości. Na wierzch wysypać makaron i równo rozłożyć. Wierzch posypać tartym parmezanem. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC, przez 20 minut.

                                          Cantucinni z kremem cytrynowym

                                          Składniki:

                                          • 2 cytryny
                                            • 120 g cukru
                                              • 400 g śmietany 36% tłuszczu
                                                • szczypta gałki muszkatołowej
                                                  • szczypta mielonego imbiru
                                                    • Cantucinni do podania

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Z cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Razem z cukrem umieścić w małym rondelku i gotować na wolnym ogniu aż się zagotuje i cukier się rozpuści.

                                                      Śmietanę z przyprawami również gotować na wolnym ogniu aż się zagotuje. Śmietanę dolać do syropu cukrowo-cytrynowego i dokładnie wymieszać. Przelać do małych miseczek, schłodzić i wstawić na 2-3 godziny do lodówki żeby stężało.

                                                      Podawać z ciasteczkami cantucinni.

                                                      Autor: Filip Yak

                                                      Materiał promocyjny
                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana