Przepisy kulinarne

Orzeźwiające sorbety i lody

Joseph "Józek" Seeletso przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne lody i sorbety.

Zdjęcie: Dzień Dobry TVN

Lody o smaku truskawek sezonowych

Składniki:
400 g świeżych truskawek
250 g sera mascarpone
395 g mleka skondensowanego
200 g pokrojonych świeżych truskawek

Przygotowanie:
Wyciągnij zielone listki i szpulki z 400 g truskawek. Jeśli są ciągle twarde, przetnij je nożem na połowy lub ćwiartki. Użyj ubijaka do ziemniaków, aby rozgnieść truskawki, dodaj ser mascapone oraz tak dużo skondensowanego mleka jak możesz. Włóż tę masę do pojemnika, a następnie włóż do zamrażalnika przez 6 godzin lub dzień. Udekoruj świeżymi truskawkami.

Lody o smaku awokado i miodu

Składniki:
5 średnich dojrzałych awokado
5 łyżek stołowych miodu
5 łyżek stołowych chudej śmietany
4 łyżki stołowe soku cytrynowego

Przygotowanie:
Usuń łyżką pestkę z awokado i ugnieć je. Zmieszaj razem awokado, miód i sok cytrynowy dopóki nie uzyska jednolitej konsystencji. Umieść w pojemniku, przykryj i zamróź do czasu niecałkowitego zamrożenia. Wymieszaj masę ponownie do czasu jednolitej konsystencji i zamróź ponownie aż będzie całkowicie zamrożona. Trzymaj pojemnik w temperaturze pokojowej przed podaniem.

Lody bogate w czekoladę i z kozim serem

Składniki:
250 g mocnej czekolady bez dodatków
100 g masła
150 g cukru
150 ml wody
4 wielkie żółtka jaj
600 ml podwójnej śmietany
100 g pokruszonego sera koziego

Przygotowanie:
Rozdrobnij czekoladę i umieść z masłem w piekarniku na około 15 minut. Wyjmij i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wolnym ogniu rozpuść cukier w wodzie, a następnie podkręć ogień na kilka minut aby uzyskać lekki syrop. Pozostaw tę masę na minutę do ostygnięcia. Umieść żółtka jaj w misce i zacznij mieszać, wlewając jednocześnie syrop, aż masa będzie gęsta. Wymieszaj ze sobą śmietanę, ser oraz mix czekolady i masła do czasu ujednolicenia. Następnie wlej masę do pojemnika i zamróź.

Sorbet arbuzowo-miętowy

składniki:
6 filiżanek arbuza
3 filiżanki wody
1 filiżanki cukru
2 łyżki stołowe soku z limonki
4 łyżki stołowe poszatkowanej świeżej mięty

Przygotowanie:
Wymieszaj cukier i wodę na patelni, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia na 45 minut, a następnie chłodź/umieść w lodówce na 1 godz. Włóż arbuza i sok do robota kuchennego i miksuj do jednolitości. Przy użyci dużej miski/sitka oddziel pestki od masy. Wymieszaj syrop z cukru i miętę. Wlej masę arbuzową do płytkiego metalowego naczynia i zamróź, aż pojawią się logowe kryształki na krawędziach (około 30 minut). Przenieś kryształki do środka naczynia, ponownie włóż do zamrażalnika, powtórz co 20 minut, aż masa będzie zamrożona. Podawaj od razu lub przenieś do pojemnika.

Sorbet brzoskwiniowo-owsiany

Składniki:
6 filiżanek brzoskwiń z puszki
3 filiżanki wody
1 filiżanki cukru
2 łyżki stołowe soku z limonki

Przygotowanie:
Według instrukcji powyżej, a następnie posyp opieczonymi płatkami owsianymi

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
46
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0