Japonia to wyspiarski kraj, który słynie przede wszystkim z przepysznego sushi. Japończycy są najdłużej żyjącą nacją na świecie, co zawdzięczają między innymi swojej diecie, która w dużej mierze składa się ze świeżych ryb. Dzisiaj jednak pod lupę bierzemy drób. Jak powinien być przygotowany kurczak po japońsku w panierce? Oprócz mięsa przepis zakłada użycie świeżych ziół, sosu sojowego oraz kilku innych składników.

Każdy kto choć raz miał okazję odwiedzić ten piękny kraj, wie, że kuchnia japońska jest jedną z najsmaczniejszych na świecie. W połowie składa się z owoców morza, a dodatkowo jest bogata w warzywa oraz ryż. Warto samodzielnie przygotować pierś z kurczaka po japońsku, aby przekonać się o jej ciekawym smaku. Mięso drobiowe z racji bardzo niskiej zawartości tłuszczu idealnie wpisuje się w wyspiarską dietę.

Kurczak po japońsku – składniki

Podstawą dania jest drób, warto więc wybierać mięso z kurczaków pochodzących z hodowli ekologicznych. W sklepach ze zdrową żywności dostaniemy je bez najmniejszego problemu. Ekologiczne produkty oznaczone są certyfikatami, które gwarantują, że kurczaki nie były karmione paszami zawierającymi szkodliwe substancje. Choć zdrowa żywność jest z reguły droższa, warto w nią zainwestować nie tylko ze względu na lepszy smak i aromat, ale przede wszystkim z uwagi na walory zdrowotne. Kurczak po japońsku to oryginalne danie, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Potrzebne nam będą filety drobiowe i świeży czosnek. Niecodzienny smak nadaje potrawie imbir, szczególnie warto używać świeżego korzenia. Dodatkowo potrzebny będzie pikantny keczup oraz mocne wino, które podkreśli smak potrawy. Kolejne składniki to sos sojowy (można użyć wersji z mniejszą ilością soli), olej z orzeszków ziemnych (równie dobrze sprawdzi się też słonecznikowy) oraz przyprawy, takie jak kolendra, pieprz i sól.

W zależności od tego, dla ilu osób będzie przygotowywany kurczak po japońsku, przepis wymaga odpowiedniej ilości mięsa. Dla 4 osób potrzebujemy 600 g. Myjemy mięso pod zimną wodą, następnie osuszamy i kroimy ostrym nożem na cienkie, małe kawałki (drobno pokrojone mięso wymaga krótszej obróbki termicznej). Doprawiamy je solą.

Do miseczki wlewamy 3 łyżki pikantnego keczupu, dodajemy 1,5 łyżki sosu sojowego, ⅓ łyżeczki kolendry, 4 łyżki mocnego wina (możemy zrezygnować z tego dodatku, pamiętajmy jednak, że podczas smażenia cały alkohol wyparuje) oraz szczyptę pieprzu. Całość dokładnie mieszamy, tak by powstał jednolity sos. Imbir myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z bardzo drobnymi oczkami.

Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Dodajemy 1,5 łyżki startego imbiru oraz 2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość smażymy 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. Nie możemy dopuścić, aby czosnek lub imbir się przypaliły, bo danie będzie miało gorzki posmak. Pierś z kurczaka po japońsku musi być krucha i soczysta, a zbyt długa obróbka termiczna sprawi, że mięso będzie suche. Na patelnię wlewamy cały sos i smażymy do momentu zredukowania się nadmiaru wody. Sos musi być stosunkowo gęsty, żeby dokładnie oblepił kawałki soczystego kurczaka. Po kilku minutach danie powinno być gotowe.

Kurczak po japońsku w panierce – przepis

Do przygotowania chrupiącej panierki będziemy potrzebować dwóch rodzajów mąki, proszku do pieczenia, wody gazowanej oraz soli. 100 gramów mąki pszennej przesiewamy przez bardzo drobne sitko, to samo robimy z mąką kukurydzianą (taka sama ilość). Dodajemy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli oraz około 200 ml zimnej gazowanej wody mineralnej. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, zatem wodę dodajemy stopniowo. Jeśli kurczak po japońsku w panierce ma być przygotowany w wersji bezglutenowej, możemy użyć mąki ryżowej zamiast pszennej (w takiej samej ilości). Ilość dodawanej wody może się delikatnie różnić, gdyż różne mąki chłoną inną ilość płynu.

Pierś z kurczaka myjemy i odkładamy, żeby obeschła. Nadmiar wilgoci usuwamy papierowym ręcznikiem. Kroimy mięso na małe kawałki. Ciasto na panierkę wlewamy do dużej miski, następnie dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, to podczas smażenia po prostu spłynie z mięsa i pierś z kurczaka po japońsku nie wyjdzie tak, jak byśmy tego chcieli. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju i smażymy mięso na średnim ogniu w dosyć głębokim tłuszczu. Każdy kawałek musi być równomiernie złocisty z każdej strony. Następnie zmieniamy patelnię, wlewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso i wlewamy cały sos. W razie potrzeby doprawiamy solą bądź pieprzem. Smażymy, aż sos zgęstnieje.

Kurczak po japońsku z dodatkami

Danie proponujemy serwować z białym ryżem ugotowanym al dente. Sypkie ziarno smakuje i wygląda o wiele lepiej. Warto również przygotować surówkę podawaną w małych miseczkach. Do jej przygotowania użyjemy marchewki, kapusty pekińskiej, ogórka, pomidora oraz papryki. Wszystkie składniki kroimy w bardzo cienkie paski, mieszamy, odstawiamy na pół godziny do lodówki i podajemy schłodzone. Kurczak po japońsku znakomicie nadaje się jako danie na imprezę towarzyską. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, zamiast sztućców podajmy drewniane pałeczki.

Zobacz film: Zapiekanki z kurczaka.


Zobacz film: Zapiekanki z kurczaka. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
49
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0