Przepisy kulinarne

Kuchnia Tomasza Jacykowa

Tomasz Jacyków potrafi nie tylko stylizować i radzić w sprawach mody, ale także gotować. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował skrzydełka w sosie miodowo-imbirowym, krem pomidorowo-malinowy i sałatę z łososia.

Skrzydełka w sosie miodowo-imbirowym

Składniki:


bulion


8 skrzydełek kurczaka


2 marchewki


1 por


pół selera


1 korzeń pietruszki


1 średnia cebula


liść laurowy


ziele angielskie


czosnek


sól, pieprz


Sos:


Składniki:


50 mililitrów oliwy z oliwek


2 łyżki masła


średni korzeń imbiru


1 czerwona papryczka chilli


1 łyżka miodu wielokwiatowego


1 łyżka sosu sojowego



Przygotowanie:


Z warzyw i skrzydełek gotujemy wywar (około 20 minut). Wyjmujemy skrzydełka po 15 minutach. Dzielimy je na dwie części. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy pokrojony w paski imbir, czosnek i ostrą papryczkę. Następnie dodajemy dużą łyżkę miodu i sosu sojowego. Skrzydełka smażymy aż się zezłocą. Upieczone skrzydełka można obtoczyć w sezamie.



Krem pomidorowo–malinowy

Składniki:


1 litr wywaru z warzyw


2 puszki pomidorów


0,5 litra przecieru pomidorowego


1,5 łyżki syropu malinowego


śmietana i świeża bazylia (do dekoracji)



Przygotowanie:


Z warzyw i skrzydełek gotujemy bulion. Po 15 minutach wyjmujemy je na osobny talerz. Do wywaru dodajemy dwie puszki pomidorów i jeden przecier pomidorowy (0,5 l.). Miksujemy składniki. Po zagotowaniu dodajemy sól, pieprz i chilli oraz 1,5 łyżki syropu malinowego. Zupę podajemy z dodatkiem śmietany i świeżej bazylii.



Sałata z łososiem

Składniki:


małe opakowanie rukoli


małe opakowanie roszponki


pęczek pietruszki


czerwona cebula


3 łyżeczki kaparów


2 plastry sera pleśniowego typu Roquefort


4 plastry wędzonego łososia


Sos:


Składniki:


4 łyżki oliwy z oliwek


1 łyżeczka musztardy angielskiej


1 łyżeczka miodu gryczanego



Składniki, oprócz rukoli i roszponki, drobno kroimy i dodajemy do jednego naczynia. W mniejszym naczyniu mieszamy ze sobą składniki sosu, czyli: oliwę z oliwek, musztardę angielską i miód gryczany. Sałatkę zalewamy sosem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
61
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0