Przepisy kulinarne

Kuchnia sycylijska

Koper włoski smażony po sycylijsku, kotlety schabowe po sycylijsku i sycylijski kuskus - to propozycje Josepha "Józka" Seeletso, który - jak w każdą środę - rządzi w kuchni Dzień Dobry TVN.

Koper włoski smażony po sycylijsku

Składniki:
6 bulw kopru włoskiego
2 jajka
1 1/4 szklanki mąki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Oczyść koper włoski, przekrój na pół. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj aż będzie al dente. Odcedź i pokrój na ćwiartki. Lekko ubij jajka, dodaj solą i pieprzem. Zanurz koper w jajku, a potem w mące. Smaż w rozgrzanym oleju, aż koper będzie chrupiący.

Deser ryżowy

Składniki:
500 g ryżu krótkoziarnistego
1 litr mleka
700 g cukru
400 g gorzkiego kakao
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
400 g płatków migdałów
100 g mieszanych owoców kandyzowanych, pokrojonych w kostkę
50 małych kolorowych cukierków
Starta skórka cytryny
cynamon
1 łyżeczka wanilii

Przygotowanie:
Ugotuj ryż w mleku z odrobiną soli, cukru i wanilii. Kiedy ryż jest już prawie gotowy, wsyp powoli kakao i startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszaj, żeby ryż nie przywarł do dna. Zdejmij garnek z ognia, a kiedy ryż ostygnie dodaj migdały i czekoladę. Przełóż na talerze i posyp cukierkami i owocami, posyp cynamonem.

Kotlety schabowe po sycylijsku

Składniki:
2 jajka, lekko roztrzepane
3 łyżki mleka
1 1/2 szklanki bulki tartej wymieszanej z szałwią
1/2 szklanki startego parmezanu
oliwa z oliwek
4 posiekane ząbki czosnku
4 kotlety schabowe z kością

Przygotowane:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W malej misce lekko ubij jajka i mleko. W oddzielnej misce wymieszaj ser i bułkę tartą. Rozgrzej kilka łyżek oliwy na patelni na średnim ogniu. Wrzuć czosnek i smaż aż lekko zbrązowieje. Wyjmij czosnek. Każdy kotlet zanurz w miksturze z jajek, a potem w mieszance sera i bułki. Smaż przez 5 minut z każdej strony.

Sycylijski kuskus

Składniki:
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 posiekane dymki
3 szklanki baby szpinaku, posiekanego
1/4 łyżki czerwonej papryczki, posiekanej
2 szklanki rosołu warzywnego
1 1/2 szklanki kuskusu
1/4 szklanki złotych rodzynek
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
sól
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
2 łyżki uprażonych orzechów piniowych

Przygotowanie:
Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj dymkę i szpinak i smaż przez 2-3 minuty aż zmiękną. Dorzuć papryczkę, wlej bulion i zagotuj. Wsyp kuskus i zdejmij z ognia. Wmieszaj rodzynki i skórkę z pomarańczy, dopraw solą. Przykryj i zostaw na 5 minut. Przed podaniem posyp pietruszką i orzeszkami pinii, lekko wymieszaj.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
62
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0