Przepisy kulinarne

Kuchnia singla

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Marcina Dabulisa, kucharza amatora, który prowadzi blog kuchniasingla.pl

PRZYSTAWKA - CHŁODNIK SINGLA

Składniki:


opakowanie zsiadłego mleka


opakowanie kefiru


zielony świeży ogórek


2-3 ogórki małosolne


pęczek rzodkiewki


mała kalarepa


szczypiorek


koperek


ząbek czosnku


sól i pieprz



Przygotowanie:


Wszystkie warzywa myjemy pod bieżącą wodą. Ogórka zielonego i małosolnego kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę i kalarepę. Wlewamy zsiadłe mleko i kefir, mieszamy. Drobno siekamy szczypiorek i koperek następnie wrzucamy do chłodnika i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, solimy i pieprzymy. tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki aby się porządnie schłodził.



DANIE GŁÓWNE - ROLADKI SCHABOWE I CAPRESE

Składniki - roladki:


schab bez kości


boczek wędzony


ogórki kiszone


cebula


oliwa z oliwek


sol, pieprz


CAPRESE:


pomidory


mozzarella


sos balsamico


świeża bazylia



Przygotowanie:


Schab rozbijamy na kotlety, solimy i pieprzymy. W środku układamy plaster boczku, kawałek ogórka kiszonego i plaster cebulki. Zawijamy w roladkę i wbijamy wykałaczkę, żeby całość trzymała się podczas pieczenia. Tak przygotowane roladki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, na dobrze rozgrzanej patelni aż się zarumienią. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 - 200 stopni i pieczemy przez 30 minut. Na talerzu układamy na przemian plaster pomidora i plaster sera mozzarella. Polewamy sosem balsamicznym i układamy listki bazylii. Z wierzchu solimy i pieprzymy odrobinę. Obok sałatki układamy roladki i polewamy je sosem, który wytworzył się podczas pieczenia roladek w żaroodpornym naczyniu.



DESER - PANNA COTTA

Składniki:


0,5 szklanki śmietany kremówki 36%


0,5 szklanki mleka 3,2 %


4 łyżeczki żelatyny


1 opakowanie cukru wanilinowego


2 łyżki cukru


SOS:


0,5 kg truskawek


1 łyżka cukru pudru



Przygotowanie:


Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę. W innym garnku podgrzewamy śmietankę z cukrem, następnie dolewamy mleko i mieszamy. Rozlewamy masę do salaterek. Pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy deser już stężeje, wykładamy panna cottę na talerzyki. Można wcześniej zamoczyć salaterki w gorącej wodzie, wtedy deser będzie lepiej odchodził od ścianek naczynia. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Polewamy panna cottę sosem i ozdabiamy listkiem mięty.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0