Przepisy kulinarne

Kuchnia portugalska - przepisy

Jednym z najbardziej popularnych dań w Portugalii są zupy. Są tak gęste i treściwe, że często są jedynym posiłkiem w porze obiadu. Caldo verde to zielona zupa, która swoja nazwę zawdzięcza dużej ilości zielonej kapusty. Sopa da pedra, czyli zupa z kamienia, jest portugalskim odpowiednikiem bardziej nam znanej "zupy z gwoździa", fasola symbolizuje tutaj wspomniane kamienie.

BAJGLE Z ALFAMY

Składniki:


4 bajgle


serek brie


chutney z mango


czerwona kapusta


ogórek


czerwona cebula


zielona sałata


oliwa z oliwek



Przygotowanie:


Bajgle kroimy wzdłuż, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i smarujemy chutneyem z mango. Do każdej kanapki wkładamy dwa plasterki serka brie, trochę poszatkowanej czerwonej kapusty, plasterki zielonego ogórka, plasterki cebuli i listek sałaty



ZUPA CHLEBOWA

Składniki:


200 g miąższu chleba


główka czosnku


1/3 szklanki oliwy z oliwek


1 łyżka octu winnego


1 łyżka słodkiej papryki


garść świeżego oregano


garść świeżego tymianku


1 pęczka pietruszki


sól i czarny pieprz do smaku


ok. 500 ml wywaru warzywnego



Przygotowanie:


Na rozgrzaną oliwę wrzucamy do garnka drobno pokrojone ząbki czosnku, które po chwili zalewamy wywarem warzywnym. Do wywaru dodajemy porwany na małe kawałki miąższ z chleba, ocet winny, paprykę, sól i pieprz do smaku. Gotujemy 5-10 minut, żeby chleb się rozgotował. Zioła szatkujemy i dorzucamy do zupy. Całość mieszamy.



CALDO VERDE

Składniki:


300 g kapusty włoskiej


150 g wędzonego tofu


200 g ziemniaków


100 g białej cebuli


3 łyżki oliwy z oliwek


1 duża natka pietruszki


2 ząbki czosnku


pieprz i sól do smaku


ok. 500 ml wody



Przygotowanie:


Na rozgrzaną oliwę do garnka wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dusimy na małym ogniu ok. 5 minut. Kapustę drobno szatkujemy, dorzucamy do cebuli i dusimy kolejne 10 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do kapusty. Wlewamy wodę, solimy i pieprzymy do smaku i gotujemy ok. 25 minut. Następnie zupę miksujemy, dodajemy pokrojone w kostkę tofu i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Do gotowej zupy dorzucamy drobno pokrojoną pietruszkę i całość mieszamy.



SOPA DA PEDRA (zupa z kamienia)

1 szklanki oliwy z oliwek


2 białe cebule


4 ząbki czosnku


150 wędzonego tofu


500 ml wywaru warzywnego


2 średnie marchewki


3 ziemniaki


1 duży liść laurowy


puszka krojonych pomidorów


puszka białej fasoli


sól i pieprz do smaku


kawałki chleba


oliwa


czosnek



Przygotowanie:


Na rozgrzaną oliwę do garnka wrzucamy drobno poszatkowany czosnek i po chwili drobno pokrojoną cebulę. Smażymy tak, aby delikatnie przyrumienić cebulę, a nie udusić. Dodajemy tofu pokrojone w kostkę i czekamy aż się przyrumieni mieszając od czasu do czasu. Całość zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i liść laurowy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pomidory, fasolę, sól i pieprz do smaku. Podajemy z kawałkami chleba podpieczonego na patelni z oliwą z oliwek i ząbkiem czosnku dla aromatu.



KANAPKI Z ALFAMY

Składniki:


4 ciabatki


bakłażan


sok z 1 cytryny


1 duża biała cebula


1 łyżka octu winnego


1 łyżeczka cukru trzcinowego


2 łyżki kaparów


listki sałaty


pęczek pietruszki


sól i pieprz do smaku


oliwa z oliwek



Przygotowanie:


Bakłażana kroimy w kostkę i grillujemy na suchej patelni pod pokrywką aż stanie się miękki. Następnie dodajemy odrobinę oliwy, sok z cytryny i poszatkowaną pietruszkę, sól i pieprz do smaku i całość mieszamy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i dusimy na odrobinie oliwy pod pokrywka aż stanie się miękka, następnie dodajemy ocet winny i cukier trzcinowy i mieszamy z bakłażanem. Kapary drobno szatkujemy i dorzucamy do cebuli z bakłażanem. Ciabatkę kroimy na pół, polewamy odrobiną oliwy z oliwek i nakładamy trochę pasty z bakłażana, cebuli i kaparów. Do kanapki dodajemy listek zielonej sałaty.



PASTEIS DE NATA

Składniki:


opakowanie gotowego ciasta francuskiego, lub


ciasto francuskie domowej produkcji:


500 g mąki pszennej tortowej


400 g masła


1 łyżka octu


woda


szczypta soli


krem:


1 1 szklanki mleka


3 łyżki mąki kukurydzianej


1 szklanki cukru trzcinowego


1 laska wanilii


1 szklanki śmietanki


3 łyżki mąki ryżowej



ciasto:


Masło zagniatamy z 1/4 ilości mąki na jednolitą masę z której formujemy kwadrat o grubości 1/2 cm. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny. Pozostałą ilość mąki mieszamy z wodą, octem i solą na sprężyste ciasto pierogowe, które rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Ciasto maślane kładziemy na ciasto pierogowe i składamy z czterech stron, tak aby całkowicie zakryć ciasto maślane ciastem pierogowym. Powstanie nam coś w rodzaju koperty, którą podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt. Składamy go na trzy części, chłodzimy w lodówce przez 10 minut i i rozwałkowujemy znowu na prostokąt. Czynność powtarzamy trzy razy. Gotowe ciasto zwijamy w rulon i tniemy na małe kawałki. Każdy z nich ugniatamy w foremce do babeczki formując miseczkę. Krem: Szklankę mleka zagotowujemy z przeciętą na pół laską wanilii i wyskrobanymi z niej nasionkami. Pół szklanki mleka rozrabiamy z mąką i wlewamy mieszając do gotującego się mleka. Dodajemy cukier. Budyń gotujemy około 3 minuty i odstawiamy. Śmietankę mieszamy z mąką ryżową i łączymy z budyniem mieszając trzepaczką. Masę wlewamy do 1/3 wysokości wylepionych ciastem francuskim foremek. Pieczemy w temp. 230 stopni bez termoobiegu, aż krem budyniowy się przyrumieni, a ciasto francuskie będzie złociste.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0