17 marca Irlandczycy obchodzą swoje najważniejsze święto – Dzień Świętego Patryka. W tym dniu uczestniczą w ulicznych festynach, spotykają się w pubach, pijąc zielone piwo i kosztując tradycyjne potrawy.
Biała kiełbasa w wersji polskiej
Składniki: 4 kawałki surowej białej kiełbasy najlepiej cielęcej lub jagnięcej 2 cebule posiekane w piórka Pół litra ciemnego piwa 2 kromki ciemnego pieczywa Łyżeczka dobrego masła 2 goździki Łyżeczka musztardy pasuje Dijon Łyżeczka śmietany Sok z połowy cytryny
Przygotowanie: W rondelku zagotowujemy piwo i wkładamy do niego kiełbasę, gotujemy około 15 minut – wyciągamy. Do piwa wkładamy cebule, goździki i gotujemy około 10 min. Dorzucamy kromki chleba i gotujemy kolejne 5. Całość przecieramy przez drobne sito, dodajemy musztardę, masło, śmietanę i cytrynę. Kiełbasę podajemy polaną sosem z ubitymi ziemniakami.
Irlandzka zupa ziemniaczana z bekonem
Składniki: 400 g bekonu surowego 2 cebule posiekane w kostkę 1 marchew posiekana w talarki 50 g selera w zapałki 600 g ziemniaków w kostkę 1 1/2 l bulionu mięsnego najlepiej wołowego 1 łyżeczka majeranku sól i gałka muszkatołowa 2 łyżki siekanej natki pietruszki 100 ml Guinnessa 10 dkg sera cheddar
Przygotowanie: Bekon pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na suchej patelni, dodać 4 łyżki bulionu i dusić pod przykryciem. Cebulę, marchew, seler i ziemniaki dodać do bekonu. Całość ponownie przesmażyć, stale mieszając. Dodać piwo, zagotować, a następnie dodać bulion i doprawić do smaku. Zupę dogotować pod przykryciem, w razie potrzeby dodatkowo doprawić do smaku. Przed podaniem posypać startym cheddarem i natką pietruszki
Gulasz jagnięcy na ciemnym piwie
Składniki 1 kg jagnięciny może być łopatka lub oczyszczona gicz Oliwa z oliwek 4 łyżki mąki 1 litr Guinnessa 3 łyżki czerwonego octu winnego 4 łyżki musztardy Dijon Kilka kropel worcestershire Kilka liści laurowych Kilka gałązek świeżego tymianku 4 duże czerwone cebule 6 ząbków czosnku 500 g marchewek 3 pietruszki 1 litr bulionu mięsnego
Przygotowanie: Jagnięcinę pokrój w grubą kostkę lub jak lubisz, dodaj liść laurowy i zalej piwem – wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmij mięso i odstaw na sito (podłóż pod spód miskę z marynatą aby nic nie zmarnować) a w tym czasie przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w grube talary, czosnek posiekaj a marchew i pietruszkę na 3 cm kawałki. W dużym rondlu na oliwie przesmaż jagnię a gdy się zrumieni dodaj mąkę i jeszcze parę razy przemieszaj. Wyjmij mięso a do rondla wrzuć warzywa i
Colcannon
Składniki: 1 mała kapusta głowiasta ( może być pół) – w Irlandii do tego dania jest popularny jarmuż Kilka ziemniaków fajnie jak będą czerwone 2-3 łyżki masła 1/4 szklanki mleka 1 duża cebula posiekana w kostkę Sól / pieprz
Przygotowanie: Kapustę posiekaj i obgotuj w osolonej wodzie aż zmięknie. Podobnie postąp z ziemniakami (pokrojonymi na pół). Na maśle przesmaż cebulę i dodaj ziemniaki, kapustę i mleko. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Po chwili odparowywania dodaj jeszcze kawałek masła i podawaj.