Materiał promocyjny

Kuchnia na Dzień Matki

Joseph "Józek" Seelestso przygotował specjały na Dzień Matki: ciasto z pistacjami i oliwkami, krem z herbaty rooibos z galaretką z hibiskusa, pieczony rabarbar z greckim jogurtem oraz biszkopt z truskawkami.

Ciasto z pistacjami i oliwkami

Składniki:

50 g polenty

200 g zmielonych pistacji

50 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 ml oliwy

100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

3 jajka

200 g drobnego cukru

Sok i skórka otarta z 1 cytryny

Sok z 1 pomarańczy

Cukier puder

Przygotowanie:

Wymieszaj polentę z pistacjami i mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj oliwę do rozpuszczonego masła. Ubij jajka z cukrem aż będą białe i puszyste. Potem powoli wlewaj do ubitych jajek tłuszcz. Dodaj mąkę z polentą i pistacjami oraz skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm. Piecz 40 minut w 160 stopniach. Ciasto po tym czasie na środku będzie nieco miękkie, ale „dojdzie” w czasie stygnięcia. Pozostaw w tortownicy jeszcze przez 10 minut. Kiedy ciasto ostygnie, wyjmij je z tortownicy i podawaj z lodami.

Krem z herbaty rooibos z galaretką z hibiskusa

Składniki:

250 ml tłustej śmietanki

250 ml mleka

2 1 łyżeczki herbaty rooibos

5 żółtek

60 g cukru

Przygotowanie:

Zagotuj mleko ze śmietanką, zdejmij z ognia I dodaj herbatę rooibos. Pozostaw na 5 minut i przelej przez sitko. Ponownie wlej do garnka i zagotuj. W międzyczasie ubij żółtka z cukrem. Zdejmij garnek z ognia i wlej do śmietany powolnym ruchem żółtka, cały czas mieszając. Ustaw raz jeszcze na ogniu i podgrzewaj przez minutę, ciągle mieszając. Jeszcze raz przelej przez sitko i wlej miksturę do 8 foremek/kokilek. Ułóż foremki w blaszce do pieczenia wypełnionej wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości foremek). Piecz w 150 stopniach przez 15-20 minut. Wyjmij i wstaw do lodówki.

galaretka

1 1 listka żelatyny

250 ml wody

15 g cukru pudru

1 1 łyżki cukru

2 1 łyżki herbaty z hibiskusa

Przygotowanie:

Namocz płatki żelatyny w wodzie przez 5 minut. Zagotuj w garnuszku wodę z cukrem, zdejmij z ognia. Wyciśnij namoczoną żelatynę z wody i por złóż do wody z cukrem, mieszaj aż się rozpuści. Pozostaw do schłodzenia na 2 minuty, dodaj herbatę z hibiskusa i zaparzaj 1 minutę. Przecedź przez sito i pozostaw do stężenia.

Pieczony rabarbar z greckim jogurtem

Składniki:

50 g rozmiękczonego masła

2 łodyżki rabarbaru

100 g ananasa pokrojonego w kostkę

2 łyżki cukru pudru

75 g jogurtu greckiego

1 łyżeczka posiekanej bazylii

Przygotowanie:

Rozpuść masło na średnim ogniu na patelni. Dodaj rabarbar i cukier, przełóż do foremki do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut. Wymieszaj jogurt z bazylią. Podawaj z ciepłym rabarbarem.

Biszkopt z truskawkami

Składniki:

175 g masła

175 g cukru

Skórka otarta z 1 cytryny

3 jajka z wolnego wybiegu

175 g mąki

Przygotowanie:

Ubij masło z cukrem na puszystą masę, ubij jajka, dodaj sok z cytryny. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Wlej masę do tortownicy i piecz w 200 stopniach przez 20 minut.

100 g marmolady cytrynowej

225 g mascarpone

50 ml ubitej śmietany

50 g cukru pudru

50 g kakao

225 g pokrojonych w plasterki truskawek

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mascarpone, śmietanę i cukier. Biszkopt rozkrój na pół i przełóż marmoladą i masą z mascarpone oraz truskawkami. Posyp całość kakao i cukrem pudrem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana