Przepisy kulinarne

Kuchnia męska

Dziś wyjątkowo, Maciej Szaciłło sam w kuchni. Ugotował dla nas indyjskie potrawy , jak sam mówi, typowo męskie i ostre.

Samosy z nerkowcami

Składniki:

ciasto:
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
1 szklanka mąki pszennej
50g masła
płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki tymianku
woda ( około 1/3 szklanki )
mąka do podsypywania
olej do smażenia samos
farsz:
4 ziemniaki
4 łyżki masła sklarowanego
2 łyżeczki kminu rzymskiego
2 zielone drobno poszatkowane chili bez pestek
1 łyżkę pasty imbirowo-czosnkowej
1/2 szklanki poszatkowanych nerkowców
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
garść poszatkowanej natki pietruszki
sok z jednej cytryny
sól i pieprz do smaku
pasta imbirowo-czosnkowa:
kawałek wielkości kciuka świeżego imbiru
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Imbir ścieramy na drobnej tarce, czosnek wyciskamy.Mieszamy oba składniki na pastę.
Ciasto:
Do mąki dodajemy masło i rozkruszamy je pacami. Do powstałej kruszonki dodajemy małymi porcjami wodę i zagniatamy tak aby uzyskać sprężyste dosyć zwarte, ale plastyczne ciasto. Dzielimy je na porcje wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki o lekko owalnym kształcie. Każdy z nich przecinamy w połowie. Połowę placka łapiemy za ranty powstałe przy linii cięcia i składamy tak, aby powstał nam rożek. Wkładamy do niego farsz do 3 wysokości i zlepiamy rant formując trójkątny pierożek. Tak powstałe samosy smażymy w średnio rozgrzanym tłuszczu na złoto - brązowo.
Farsz:
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy na parze, aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać. Na rozgrzane sklarowane masło wrzucamy kmin, zielone chili i pastę imbirowo - czosnkową. Po chwili dodajemy nerkowce. Kiedy orzeszki będą przyrumienione dodajemy resztę przypraw w proszku i poszatkowaną pietruszkę. Następnie sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Panir w sosie śmietankowo-pomidorowym

Składniki:
Panir:
2 litry mleka
około 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:
Zagotowane mleko odstawiamy na minutę i powoli wsypujemy kwasek cały czas mieszając. Pojawią się małe kłaczki, które połączą się w większe grudki. Serwatka zrobi się zielonkawa. Ser odsączamy na sitku i przyciskamy jakimś ciężkim przedmiotem, np. słoikiem z wodą. Po pół godzinie ser można wyjąć i pokroić w kostkę.

ser-panir z 2 litrów mleka
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki śmietanki 30 %
3 łyżki masła sklarowanego
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
sól i pieprz do smaku
sok z połówki cytryny, lub z limonki
natka pietruszki, lub natka kolendry

Przygotowanie:
Na rozgrzane masło sklarowane wsypujemy kmin. Gdy stanie się brązowy dodajemy pastę imbirowo-czosnkową i po chwili przyprawy w proszku. Do całości wlewamy pomidory z puszki , śmietankę i panir pokrojony w kostkę. Dusimy na małym gazie bez pokrywki około pięć minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy sok z cytryny i poszatkowaną natkę.

Paluszki z soczewicy

Składniki:
1/2 szklanki soczewicy
1/2 szklanki sezamu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy gorącą wodą i moczymy przez dwie godziny. Miksujemy w blenderze z 1/2 szklanki wody na jednolitą masę. Przekładamy na patelnię i dusimy , aż masa zacznie odchodzić od rondla. Dodajemy sezam, wyciśnięte ząbki czosnku, kmin rzymski, tymianek, sól i pieprz. Całość przekładamy do płaskiego nasmarowanego olejem pojemnika. Formujemy 1 cm warstwę masy i czekamy aż wystygnie. Po wyjęciu z formy kroimy na 1 cm paski. Smażymy w głębokim tłuszczu na złotobrązowo, aż będą chrupiące.

Raita z pieczarkami i papryką

Składniki:
1 opakowanie jogurtu ( ok. 400 g)
2 łyżki masła sklarowanego
2 łyżki pasty imbirowo-czosnkowej ( równe proporcje świeżego imbiru i czosnku ugniecione na pastę )
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 czerwona papryka
200 g pieczarek
garść poszatkowanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle sklarowanym smażymy chwilę pastę imbirowo-czosnkową. Po chwili dodajemy pieprz cayenne i pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy około pięć minut i dodajemy pokrojone pieczarki.Po około dziesięciu minutach dodajemy jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i zdejmujemy z gazu.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
68
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0