Materiał promocyjny

Kuchnia marokańska - przepisy

Maroko to zaczarowane miejsce pełne barw i zapachów. Na skrzyżowaniu Europy i Afryki kuchnia marokańska kusi bogactwem smaków. Aromatyczne przyprawy, soczyste warzywa i pomarańcze pachnące słońcem. Tak, jak w Indiach ryż z curry, tak w Maroko tagine z kuskusem stanowią podstawę diety. Tagine to rodzaj gulaszu. Danie gotuje się długo w glinianym garnku z mnóstwem przypraw. Najlepiej smakuje z gotowaną na parze z bulionu kaszą, sałatką i chlebem.

Grillowana rybka z sałatka z bobu i ciecierzycy

Składniki:

pstrąg, sandacz, kurek lub piotrosz

łyżka kminu rzymskiego

sok z połowy cytryny

3 ząbki czosnku

1 chili

2 łyżeczki świeżej kolendry

5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Rybkę filetujemy i marynujemy przez moment w paście z utartych w moździerzu przypraw. Jeśli mamy sposobność, grillujemy ją nad węglem, by nabrała pysznego dymnego posmaku. Jeśli jednak nie mamy w pobliżu rozżarzonych węgli, patelnia gillowa wystarczy w zupełności.

szklanka ugotowanej ciecierzycy

opakowanie bobu mrożonego ugotowanego al dente i obranego

sok z połowy cytryny

2 ząbki czosnku

pęczek natki pietruszki

5 łyżek oliwy

Przygotowanie:

Warzywa łączymy, dodajemy do nich dressing z siekanej natki z czosnkiem i oliwą. Do takiej sałatki idealnie pasuje sezonowa grillowana papryka, soczewica, pomidorki koktajlowe i fasolka szparagowa. Rybkę serwujemy z sałatką.

Poranna bagietka z miodem i olejem arganowym

Składniki:

1 bagietka

marmolada morelowa

miód - najlepiej tymiankowy

olej arganowy lub z orzechów laskowych

szklanka soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy

listki mięty

Tagine z kurczaka z sałatką z kuskusu i pieczonych warzyw

Składniki:

1 cały najlepiej ekologiczny kurczak

3 średnie cebule posiekane w piórka

2 szklanki mixu suszonych owoców (daktyle, morele, rodzynki)

3-4 ząbki czosnku posiekane

1 łyżka miodu

1 łyżeczka imbiru

ćwierć szklanki czarnych oliwek

szczypta szafranu i kurkumy

garść świeżej kolendry, posiekanej

garść świeżej pietruszki, posiekanej

oliwa i masło do smażenia

Marynata:

Po łyżce (mielony kardamon, cynamon, kurkuma, kmin rzymski, pieprz kajeński lub chilli). Kurczaka kroimy na 4-6 kawałków, myjemy i suszymy. Ziarna kminu prażymy na suchej patelni i w moździerzu ucieramy z pozostałymi składnikami marynaty. Nacieramy kurczaka i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Na maśle z oliwą przesmażamy kuraka i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz świeżych ziół. Zalewamy zimna wodą (tak, by nie do końca były przykryte) i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem dodajemy zioła.

Na sałatkę:

2 szklanki kuskus

pół szklanki bulionu warzywnego

2 czerwone papryki

garść pomidorków cherry

pół kabaczka

2 czerwone cebule

pół główki czosnku

1 papryczka chilli

oliwa z oliwek

świeżo posiekana mięta i kolendra (po łyżeczce)

sok z pół cytryny

garść mieszanki sałata (rukola, endywia, rzymska mała)

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa zalewamy lekko oliwą i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, pieczemy, aż papryki będą mocno przyrumienione. Po upieczeniu papryki zaparzamy w woreczku przez około 10 minut i obieramy ze skórki. Ważne, by zachować płyn, który się zbierze w woreczku. Pozostałe warzywa wyciągamy z pojemnika, w którym były pieczone, a płyn łączymy z płynem z woreczka. Warzywa studzimy i kroimy tak, jak lubimy. Kuskus przekładamy do miski i zalewamy sosem z pieczenia, następnie odstawiamy na 10 minut i mieszamy, jeśli wciąż jest zbyt twardy, to dodajemy bulionu. Gdy kuskus będzie gotowy, doprawiamy i dodajemy kolendrę oraz miętę.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana