Kuchnia kresowa - przepisy kulinarne na dania z kresów

Kuchnia tradycyjna
Fot: VICUSCHKA / gettyimages.com
Kresy wschodnie to kuchnia regionalna o bogatej tradycji. Kuchnia kresów wschodnich opiera się na smacznych, sytych potrawach przyrządzonych z prostych składników.

C: Kuchnia kresowa to jedna z najciekawszych, ale wciąż nieodkrytych regionalnych kuchni. Łączy w sobie różne wpływy – litewskie, białoruskie, rosyjskie, ukraińskie, żydowskie, austro-węgierskie i tatarskie. Jest oparta na lokalnych warzywach, głównie ziemniakach, a prócz tego na drobiu i wieprzowinie. Potrawy kuchni kresowej zachwycają prostotą i oryginalnym smakiem.

Kuchnia z kresów – słynne potrawy

Początkowo kuchnia kresowa z Podlasia była kojarzona z potrawami spożywanymi przez bogatych właścicieli ziemskich. Jednak później wiele potraw kuchni kresowej pochodziło z chłopskich domów – są to proste, zdrowe i smaczne dania oparte na warzywach i mięsie. Najpopularniejszym warzywem na terenach dzisiejszej Białorusi, Ukrainy, Litwy i północno-wschodniej Polski jest z pewnością ziemniak. Przyrządza się z niego niezliczoną ilość potraw. Najsłynniejsza jest z pewnością babka ziemniaczana. Innym popularnym daniem kuchni kresowej są kartacze, czyli pyzy ziemniaczane wypełnione farszem z mięsa z dodatkiem cebuli, twarogu albo grzybów. W wersji litewskiej kartacze mają podłużny kształt. Podaje się je zazwyczaj ze śmietaną.

Kuchnia Kresów Wschodnich to też zupy. Najsłynniejszą zupą z tamtych regionów jest solanka. Ta gęsta, sycąca zupa jest przygotowywana na mięsnym lub rybnym wywarze z dodatkiem pomidorów, ogórków i cebuli. Solanka jest doskonałym, rozgrzewającym daniem zwłaszcza zimą.

Kuchnia kresowa z Podlasia – przepis na babkę ziemniaczaną

Na Podlasiu znajdziemy wiele potraw przygotowywanych według tradycyjnych przepisów i tych przekazywanych z pokolenie na pokolenie. Najsłynniejszą potrawą z Podlasia jest z pewnością babka ziemniaczana. Idealna babka powinna mieć kremową konsystencję i chrupiącą skórkę o złocistym kolorze. Jak zatem przygotować tradycyjną babkę ziemniaczaną?

Składniki:

· 2 kg ziemniaków,

· 2 jajka,

· 1 cebula,

· 150 ml mleka,

· szczypta soli,

· szczypta pieprzu,

· szczypta majeranku,

· 20 dag boczku wędzonego,

· olej do smażenia.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki w dużej misce trzemy na tarce o drobnych oczkach.

2. Mleko podgrzewamy do zagotowania i stopniowo wlewamy je do miski z ziemniakami, mieszamy.

3. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony boczek i cebulę.

5. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy ją z boczkiem do masy ziemniaczanej i mieszamy.

6. Blachę do pieczenia smarujemy olejem i przekładamy na nią masę ziemniaczaną. Na wierzch masy możemy położyć kilka plasterków boczku.

7. Babkę pieczemy przez około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Wierzch babki powinien nabrać złocistego koloru. Smacznego!

To typowe dla kuchni kresów danie jest tak popularne, że co roku na Podlasiu odbywają się międzynarodowe mistrzostwa w pieczeniu babki ziemniaczanej. Babka ziemniaczana jest też tradycyjną potrawą na Białorusi.

Kuchnia kresowa - gołąbki ziemniaczane

Jednym z najpopularniejszych dań kuchni kresowej , oprócz babki ziemniaczanej, są gołąbki ziemniaczane . Żeby je przygotować, będziemy potrzebować:

· 1 kg ziemniaków,

· 2 cebule,

· 2 jajka,

· 1 kapustę,

· 2 szklanki bulionu,

· 2 ząbki czosnku,

· łyżkę masła,

· szczyptę soli,

· szczyptę pieprzu,

· liść laurowy,

· śmietanę.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie odcedzamy na sitku.

2. Cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na maśle, studzimy.

3. Cebulę dodajemy do startych ziemniaków, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, mieszamy masę.

4. Do masy dodajemy jajka i mieszamy całość.

5. W międzyczasie gotujemy kapustę do miękkości, studzimy.

6. Odrywamy z kapusty liście i na każdym z nich kładziemy małą porcję masy ziemniaczanej, zaginamy i zwijamy liść z farszem w środku. Zawijanie liści wymaga nieco wprawy, ale po kilku próbach na pewno sobie z tym poradzimy.

7. Pozostałe liście układamy na dnie głębokiego garnka.

8. Przekładamy do garnka gołąbki i zalewamy je bulionem, dodajemy liść laurowy.

9. Gołąbki dusimy na małym ogniu przez około godzinę.

10. Ziemniaczane gołąbki możemy podawać ze śmietaną i skwarkami.

Położenie geograficzne Kresów sprawiło, że przez wieki mieszały się tam ze sobą różne kultury – co ma również odbicie w regionalnej kuchni. Nieco zapomniana kuchnia polskich kresów od jakiegoś czasu ponownie wzbudza zainteresowanie – i słusznie, bo znajdziemy tu wiele pysznych, prostych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Podczas pobytu na Podlasiu musimy koniecznie spróbować najsłynniejszych potraw tej kuchni regionalnej: babki ziemniaczanej, gołąbków ziemniaczanych i sycącej solanki. Możemy je również przyrządzić w domu według tradycyjnych przepisów.

Zobacz film: Kuchnia polska. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana