Gwiazdy

Kuchnia inspirowana sztuką Utrilla

Inspiracją dla Anny Starmach i dzisiejszej kuchni był obraz „Le moulin de la Gilette” Utrilla. Czy przypadną Wam do gustu naleśniki z mąki gryczanej, łosoś w papilotach czy cytrynowa zupa z kurczakiem?

NALEŚNIKI Z MAKI GRZYCZANEJ

Składniki:


Ciasto:


1 szklanka mąki gryczanej


3 szklanki maki pszennej


2 jaja


1, 5 szklanki mleka


Łyżka roztopionego masła


Szczypta soli


Nadzienie:


100 g startego sera gruyere


4 jaja


6 plasterków szynki pokrojone w paseczki


Świeżo zmielony pieprz


Szczypiorek



Przygotowanie:


Za pomocą miksera przygotuj ciasto naleśnikowe: jaja wymieszaj z mlekiem, następnie powoli wsypuj mąkę, na końcu dodaj masło i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smaż na patelni, gdy spód trochę się podpiecze, rozbij na środku jajko. Posyp je serem i szynką. Następnie zawiń brzegi naleśnika, tak aby powstał kwadrat, smaż aż jajko lekko się zetnie. Podawaj ze szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.



ŁOSOŚ W PAPILOTACH

Składniki:


4 dzwonki łososia


2 łyżki posiekanego koperku


2 łyżki posiekanej pietruszki


2 łyżki oliwy z oliwek


8 małych, ugotowanych ziemniaków


2 cebulki dymki


12 małych pomidorków


Sól


Świeżo mielony pieprz


Oliwa z oliwek


4 kawałki folii aluminiowe/papieru do pieczenia



Przygotowanie:


Ziemniaki pokrój w plasterki. Na środek każdego kawałka folii daj odrobinę oliwy, ułóż na niej warstwę ziemniaków, posyp cebulką, na wierzch połóż kawałek łososia. Na rybie połóż kilka pomidorków, posyp koperkiem, pietruszką. Dopraw sola i świeżo zmielonym pieprzem. Złącz starannie brzegi folii i wstaw do piekarnika na 10-12 minut.



CYTRYNOWA ZUPA Z KURCZAKIEM

Składniki:


50 g masła


2 łodygi selera pokrojone w plasterki


2 marchewki pokrojone w plasterki


7 szalotek pokrojonych w krążki


2 cytryny


250 g piersi z kurczaka


1,3 l bulionu drobiowego


150 g śmietanki do zup


150 g makaronu spaghetti


Sól


Cebulka dymka


Świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:


Masło rozpuść w dużym garnku, dodaj pokrojone warzywa, i pokrojonego w małe kawałki kurczaka, smaż około 10 minut. Cytrynę obierz ze skórki, wrzuć ją (skórkę) na 3 minuty do gotującej się wody (aby utraciła gorycz). Zblanszowaną skórkę pokrój w cienkie paseczki i razem z sokiem z cytryny dodaj do warzyw. Zalej wszystko bulionem gotuj około 5 minut, wrzuć makaron i podgrzewaj zupę aż ten zmięknie. Pod koniec gotowania wlej śmietankę. Zupę podawaj z cebulką i świeżo zmielonym pieprzem.



SŁODKI MUS OWOCOWY

Składniki:


500 g serka mascarpone


4 żółtka


100 g drobnego cukru


50 g rodzynek


Laska wanilii


1 grejpfrut


2 pomarańcze


Świeża mięta



Przygotowanie:


Żółtka ubij z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj serek mascarpone, rodzynki i dokładnie wymieszaj. Owoce obierz ze skórki i wyfiletuj (kawałki owoców nie powinny zawierać białych błon). Na dno pucharków nałóż 2 łyżki kremu, ułóż na nim pokrojone owoce, przełóż kremem, następnie ponownie nałóż krem. Pucharki przechowuj w lodówce, przed podaniem udekoruj owocami i listkami mięty.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
58
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0