Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana sztuką Utrilla

Inspiracją dla Anny Starmach i dzisiejszej kuchni był obraz „Le moulin de la Gilette” Utrilla. Czy przypadną Wam do gustu naleśniki z mąki gryczanej, łosoś w papilotach czy cytrynowa zupa z kurczakiem?

NALEŚNIKI Z MAKI GRZYCZANEJ

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki gryczanej

3 szklanki maki pszennej

2 jaja

1, 5 szklanki mleka

Łyżka roztopionego masła

Szczypta soli

Nadzienie:

100 g startego sera gruyere

4 jaja

6 plasterków szynki pokrojone w paseczki

Świeżo zmielony pieprz

Szczypiorek

Przygotowanie:

Za pomocą miksera przygotuj ciasto naleśnikowe: jaja wymieszaj z mlekiem, następnie powoli wsypuj mąkę, na końcu dodaj masło i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Naleśniki smaż na patelni, gdy spód trochę się podpiecze, rozbij na środku jajko. Posyp je serem i szynką. Następnie zawiń brzegi naleśnika, tak aby powstał kwadrat, smaż aż jajko lekko się zetnie. Podawaj ze szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

ŁOSOŚ W PAPILOTACH

Składniki:

4 dzwonki łososia

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

8 małych, ugotowanych ziemniaków

2 cebulki dymki

12 małych pomidorków

Sól

Świeżo mielony pieprz

Oliwa z oliwek

4 kawałki folii aluminiowe/papieru do pieczenia

Przygotowanie:

Ziemniaki pokrój w plasterki. Na środek każdego kawałka folii daj odrobinę oliwy, ułóż na niej warstwę ziemniaków, posyp cebulką, na wierzch połóż kawałek łososia. Na rybie połóż kilka pomidorków, posyp koperkiem, pietruszką. Dopraw sola i świeżo zmielonym pieprzem. Złącz starannie brzegi folii i wstaw do piekarnika na 10-12 minut.

CYTRYNOWA ZUPA Z KURCZAKIEM

Składniki:

50 g masła

2 łodygi selera pokrojone w plasterki

2 marchewki pokrojone w plasterki

7 szalotek pokrojonych w krążki

2 cytryny

250 g piersi z kurczaka

1,3 l bulionu drobiowego

150 g śmietanki do zup

150 g makaronu spaghetti

Sól

Cebulka dymka

Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Masło rozpuść w dużym garnku, dodaj pokrojone warzywa, i pokrojonego w małe kawałki kurczaka, smaż około 10 minut. Cytrynę obierz ze skórki, wrzuć ją (skórkę) na 3 minuty do gotującej się wody (aby utraciła gorycz). Zblanszowaną skórkę pokrój w cienkie paseczki i razem z sokiem z cytryny dodaj do warzyw. Zalej wszystko bulionem gotuj około 5 minut, wrzuć makaron i podgrzewaj zupę aż ten zmięknie. Pod koniec gotowania wlej śmietankę. Zupę podawaj z cebulką i świeżo zmielonym pieprzem.

SŁODKI MUS OWOCOWY

Składniki:

500 g serka mascarpone

4 żółtka

100 g drobnego cukru

50 g rodzynek

Laska wanilii

1 grejpfrut

2 pomarańcze

Świeża mięta

Przygotowanie:

Żółtka ubij z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj serek mascarpone, rodzynki i dokładnie wymieszaj. Owoce obierz ze skórki i wyfiletuj (kawałki owoców nie powinny zawierać białych błon). Na dno pucharków nałóż 2 łyżki kremu, ułóż na nim pokrojone owoce, przełóż kremem, następnie ponownie nałóż krem. Pucharki przechowuj w lodówce, przed podaniem udekoruj owocami i listkami mięty.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana