Przepisy kulinarne

Kuchnia inspirowana sztuką: "Śniadanie na trawie" Moneta

Potrawy inspirowane "Śniadaniem na trawie" Moneta przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko".

Pasta orzechowo-bananowa

Składniki:


2 banany


skórka otarta z cytryny


2 łyżki miodu


50 g masła


200 g zmielonych orzechów włoskich


PRZYPRAWY KAMIS: goździki i cynamon



Przygotowanie:


Banany mieszamy z sokiem i skórką, miodem i miękkim masłem, a następnie miksujemy, na końcu dodajemy zmielone orzechy cynamon i zmielone goździki!



Pasta czekoladowa z chili

Składniki:


50 g orzechów laskowych prażonych na suchej patelni


200 ml mleka skondensowanego


120 g masła


75 g czekolady mlecznej


75 g czekolady gorzkiej


PRZYPRAWY KAMIS: laska wanilii i Chili Pieprz Cayenne



Sposób przygotowania:


Orzechy mielimy na krem w mikserze, przekładamy do garnka. Dolewamy do nich mleko, masło, czekoladę, ziarenka wanilii i chili. Gotujemy aż uzyskamy jednolity krem. Pastę mieszamy łyżką znużoną w oleju.



Pasta paprykowa z fetą

Składniki:


200 g sera typu feta


2 ząbki czosnku


1 czerwona papryka


szczypta cukru


posiekany szczypiorek


PRZYPRAWY KAMIS: papryka ostra, pieprz kolorowy w młynku, sól morska w młynku


ocet winny z czerwonego wina



Przygotowanie:


Paprykę wkładamy do nagrzanego piekarnika, poczekajmy aż jej skórkę pokryją pęcherzyki. Przekładamy ja do nylonowej siateczki, zawiązujemy. Po 10 minutach otwieramy i ściągamy skórkę. Warzywa miksujemy z serem i przyprawami, odrobiną octu. Podajemy ze szczypiorkiem.



Pasta ziołowa z pestkami dyni

Składniki:


100 g pestek dyni


200 g twarożku


drobno posiekana natki pietruszki


1 łyżka posiekanej świeżej bazylii


2 łyżki jogurtu naturalnego


PRZYPRAWY KAMIS: sól czosnkowa, pieprz czosnkowy



Przygotowanie:


Pestki Dyni miksujemy z twarożkiem, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku.



Tomates confites - pieczone pomidory z tymiankiem

Składniki:


1 kg pomidorów


czosnek


oliwa z oliwek


cukier puder


PRZYPRAWY KAMIS: sól morska ziołowa w młynku, pieprz kolorowy w młynku, tymianek



Przygotowanie:


Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie dzieląc warzywo na 4 pozbawiamy go środków i pestek. Powstałe płatki pomidorów układamy na papierze do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem, solą, pieprzem, tymiankiem, cienko pokrojonym czosnkiem, polewamy oliwą i wstawiamy na około dwie i pół godziny do piekarnika o temperaturze 90stopni. Takie zapieczone pomidory to świetny dodatek do kanapek, sałatek a nawet deserów! Można je przechowywać w lodówce i zalewie z oliwy z oliwek!



Maślane bułeczki

Składniki:


50 g świeżych drożdży


500 g mąki


100 g mąki krupczatki


3 jaja


60 g masła


250 ml mleka 3,2%


5 łyżek cukru


roztrzepane jajo do posmarowania


mak


PRZYPRAWY KAMIS: przyprawa do kawy i deserów, laska wanilii, sól morska w młynku



Przygotowanie:


Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem, dodaj 8 łyżek mąki. Rozczyn przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie do drożdży dodajemy mąkę, sól, resztę cukru, ziarenka wanilii, jaja, wyrabiamy, dodając powoli masło. Nadawać kształtu aż zacznie odchodzić od dłoni. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi objętość). Z ciasta formułujemy małe bułeczki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy jajem, posypujemy makiem. Pieczemy w 200 stopniach aż będą złociste.



Ekspresowe powidła śliwkowe

Składniki:


2 kg śliwek


300 g cukru


PRZYPRAWY KAMIS: ocet balsamiczny



Przygotowanie:


Śliwki płuczemy, kroimy na pół, pozbywamy się pestek. Owoce smażymy z cukrem na patelni/w dużym rondlu/ niewysokim garnku, na małym ogniu, aż uzyskamy ciemną, gęstą masę. Na koniec dodajemy odrobinę octu, który zaostrzy smak i gotowe!



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
49
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0