Przepisy kulinarne

Kuchnia dobra w karnawale

Czas karnawału to czas zabawy. Na tę okoliczność warto być przygotowanym i mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów na mini przekąski, które zaserwować możemy podczas imprezy.

Proziaki z Podkarpacia z kozim twarożkiem

Składniki:


1/2 kg mąki pszennej razowej drobno mielonej


300 g zsiadłego mleka lub kefiru


Łyżeczka soli


Łyżeczka sody



Przygotowanie:


Ze składników wyrabiamy ciasto. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dodajemy trochę mąki. Z ciasta formujemy wałek i odkrawamy plastry po ok. 1 cm. Lekko je rozpłaszczamy i prażymy na rozgrzanej blasze lub patelni kilka minut z każdej strony do lekkiego zezłocenia. Proziaki serwujemy tradycyjnie z masłem lub twarożkiem. Podobnie jak bliny, możemy je podać z kwaśną wiejską śmietaną i ikrą z pstrąga lub łososia. Żyć nie umierać!



Baba polska jak ta lala

Składniki:


250 g wędzonego boczku; ew. kawałków kiełbas, szynki, pieczonej kaczki lub gęsi


Ok. 1 kg ziemniaków


2 jaja z numerem 0 lub 1


1 cebula


Garść pieczarek – startych, usmażonych na maśle klarowanym i odciśniętych z nadmiaru wody


1 szklanka mleka


Pieprz, sól


Ew. majeranek


masło i bułka tarta lub otręby od wysmarowania formy



Przygotowanie:


Obrane ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy dokładnie. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Do ziemniaków dodajemy jaja, pieprz, sól i bardzo drobno posiekany boczek (lub inne mięsa rozdrobnione) oraz majeranek. Całość zalewamy gorącym mlekiem i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy otrębami lub bułka tartą. Masę przekładamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego pieca na ok. 1. Serwujemy ciepłą lub zimną (np. z sosem grzybowym lub chrzanem i kiełbasą).



Bliny


Podpłomyki


Baba


shot



Pastis – portugalski deser popularny w Brazylii szczególnie podczas karnawału

Składniki:


1 szklanka mleka 3,2%


3 łyżki mąki kukurydzianej


Laska wanilii


1 szklanka cukru muscovado


6 eko żółtek


1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego


Cynamon i cukier puder do posypania



Przygotowanie:


W rondlu mieszamy mleko z mąką, cukrem i środkiem z wanilii. Gotujemy stale mieszając, aż zgęstnieje (gotować na małym ogniu, żeby się nie przypaliło). Żółtka ubić w misce i cały czas ubijając wlać część płynu. Jeśli się nie zetnie (zły efekt), to należy wlać miksturę do rondla – PAMIĘTAJMY O CIAGŁYM MIESZANIU. Zagotować około 5 minut, aż całkowicie zgęstnieje. Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 190-200 stopni, a foremki do ciastek smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Do foremek wlewamy krem i pieczemy, aż ciasto będzie gotowe (około 15 min).



Bolinho de chuda – coś w rodzaju pączka (podczas carnival można kupić je wszędzie na ulicy)

Składniki:


2 eko jaja


4 łyżki brązowego cukru


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 szklanka mąki pszennej


1 szklanka mąki kukurydzianej


1/2 szklanki mleka


Do obtoczenia po usmażeniu: cukier puder z cynamonem, wiórki kokosowe


Olej do głębokiego smażenia



Przygotowanie:


W misce wymieszać jaja, cukier i sól, tak aby było puszyste. Do powstałego kogla-mogla stopniowo dodajemy mąkę, proszek i mleko. Powinno nam powstać gęste ciasto. W garnku rozgrzewamy olej i za pomocą dwóch łyżek wrzucamy do gara małe pączki. Po wyjęciu wrzucamy na chwilę na papier, a następnie w ulubioną panierkę, czyli cukier lub kokos. Oczywiście sami też możemy skomponować ulubiony smak!



Karnawałowa lemoniada

składniki:


3 soczyste limonki


Pół szklanki brązowego cukru


4 łyżki skondensowanego mleka słodzonego


3 szklanki dobrej wody


2 szklanki lodu


Szczypta świeżej mięty


ewentualnie 1 łyżka mleczka kokosowego zamiast 1 łyżki mleko skondensowanego



Składniki:


Limonkę porządnie parzymy, a następnie kroimy na ósemki i umieszczamy w blenderze wraz z cukrem i lodem. Kilka razy za pomocą funkcji pulsowanie rozgniatamy zawartość. Dodajemy wodę, mleko i jeszcze raz mieszamy. Nalewamy do dzbanka przy pomocy sitka. Zdobimy miętą.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
58
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0