Dziś w naszej kuchni zaproponowaliśmy przepisy na kilka dań dla alergików

Luglu, czyli słodkie kulki z suszonych owoców

Składniki:

1/2 szklanki mąki ryżowej


1/2 szklanki mąki grochowej, lub mąki z ciecierzycy


szczypta sody


szczypta soli


woda


200 g drobno poszatkowanych daktyli


1/2 szklanki poszatkowanych rodzynek


olej do głębokiego smażenia



Przygotowanie:

Mąkę ryżową, grochową, sodę i sól mieszamy z taką ilością wody aby uzyskać dosyć gęste ciasto. Przekładamy je partiami do durszlaka z dużymi otworami i przecieramy łyżką nad rozgrzanym głębokim tłuszczem. Przez durszlak powinny kapać do tłuszczu kropelki ciasta. Po zapełnieniu całej powierzchni rozgrzanego oleju małymi kuleczkami czekamy chwilę, aż się usmażą i odsączamy na sitku. Powstałe złote chrupiące kuleczki łączymy z poszatkowanymi suszonymi owocami i formujemy kulki.



Pakora z owoców

Składniki:

1/2 szklanki mąki grochowej, lub z ciecierzycy


1/2 szklanki mąki ryżowej


szczypta sody


woda


owoce pokrojone na kawałki


olej do głębokiego smażenia ( najlepiej ryżowy )


cukier puder do posypania


cynamon



Przygotowanie:

Mąkę grochową, ryżową i sodę mieszamy z taką ilością wody aby uzyskać dosyć rzadkie ciasto naleśnikowe. Owoce maczamy w cieście i smażymy w głębokim średnio rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowo. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem jak ktoś lubi.



Racuchy bezglutenowe

Składniki:

1/2 szklanki mąki ryżowej


1/2 szklanki mąki gryczanej


10 g świeżych drożdży


1 łyżka cukru


3 szklanki wody


4 łyżki cukru trzcinowego


3 łyżki oleju ( najlepiej ryżowego )


olej ( najlepiej ryżowy ) do smażenia


sos wiśniowy:


opakowanie mrożonych wiśni


2-3 łyżki cukru



Przygotowanie:

Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy 3 szklanki wody. Całość wlewamy do mąki gryczanej i ryżowej. Dodajemy cukier, olej i mieszamy energicznie ciasto tak, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wiśnie dusimy pod pokrywką z cukrem około 5 minut. Racuchy smażymy na patelni na oleju ryżowym. Podajemy polane sosem wiśniowym.



Lazania z papieru ryżowego

Składniki:

papier ryżowy


1 szklanki oliwy z oliwek


1 duża biała cebula pokrojona w kostkę


1 bakłażan pokrojony w kostkę


1/2 szklanki poszatkowanych zielonych oliwek


2 łyżki drobno poszatkowanych kaparów


1 puszka krojonych pomidorów


pęczek poszatkowanej natki pietruszki


sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i dusimy około 7 minut. Dodajemy bakłażana, przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut. Do całości wsypujemy zielone oliwki, kapary, i na koniec pomidory. Solimy i pieprzymy do smaku. W naczyniu żaroodpornym z pokrywką układamy warstwę papieru ryżowego, warstwę farszu bakłażanowego, warstwę papieru, farszu, i papieru. Całość przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około pół godziny



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
79
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0