Przepisy kulinarne

Kuchnia dietetyczna

Magdalena Perzeyna i Piotr Janusz, dietetycy z poradni Dietican, przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne potrawy.

Śniadanie (450 kcal)
Twarożek wiosenny (około 150 kcal)

Składniki:


ser twarogowy chudy około 100 g


2 łyżki kefiru


1 ogórek świeży


łyżka pestek dyni


kiełki np. brokuł (lub mieszanka kiełków)


przyprawy: sól, pieprz



Przygotowanie:

Do miski przełożyć twarożek, dodać kefir, rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojonego ogórka, kiełki i posiekane pestki dyni, doprawić do smaku solą i pieprzem.



Pieczywo razowe pełnoziarniste (2 kromki) (około 150 kcal)
Sałatka z marchewki z rodzynkami (około 150 kcal)

Składniki


1 marchewka umyta i starta na tarce


2 łyżki rodzynek


2 łyżki orzechów włoskich obranych


sok z 1 cytryny


2 łyżki jogurtu naturalnego


świeża mięta


sól i pieprz



Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku sola i pieprzem.



II śniadanie (160 kcal)
Koktajl truskawkowy

Składniki:


3 szklanki mrożonych truskawek


szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki


4 kostki lodu


2 łyżeczki miodu rzepakowego


listki mięty do smaku i ozdoby



Przygotowanie:

Truskawki, jogurt, miód i parę listków mięty miksujemy razem. Ozdabiamy listkiem mięty.



Obiad (500 kcal)
Krem z zielonego groszku (ok. 150 kcal)

Składniki:


Włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, 1 seler, 1 por)


Przyprawy (liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawy ziołowe)


Opakowanie mrożonego groszku zielonego około 500 g


2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego



Przygotowanie:

Gotujemy wywar z włoszczyzny z przyprawami, można dodać do wywaru oliwę. Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek. Przyprawiamy do smaku, nie zabielamy!!! Wszystko razem miksujemy do konsystencji kremu.



Łosoś gotowany na parze z sosem tzatziki (około 350 kcal)

Składniki:


filet z łososia ok. 100 g


włoszczyzna (marchew, pietruszka, por)


sok z cytryny


koperek lub zioła


sos:


opakowanie jogurtu naturalnego około 200 g


1 ogórek świeży


czosnek


pieprz



Przygotowanie:

Łososia przełożyć do garnka do gotowania na parz, skropić sokiem z cytryny, posypać posiekanym koperkiem i pokrojona włoszczyzną. Gotować 15-20 min. Sos: ogórka zetrzeć na tarce (odsączyć sok na ściereczce), czosnek przecisnąć przez praskę, ogórek i czosnek dodać do jogurtu, doprawić pieprzem. Przygotowana rybę polać sosem.



Kolacja (300 kcal)
Sałatka z suszonymi pomidorami i mazarellą

Składniki:


sałata lodowa (5-6 liści)


rukola (kilka liści)


ogórek świeży


mieszanka kiełków (łyżka)


suszone pomidory (4 sztuki)


oliwki czarne (2 łyżki)


ser mozzarella (4 kulki)


Sos:


2 łyżki oliwy z oliwek


łyżeczka oliwy z zalewy pomidorów suszonych


łyżeczka octu balsamicznego


sok z cytryny (łyżka)


2 łyżki wody


mieszanka ziół (np. prowansalskich)


łyżeczka pesto z bazylii



Przygotowanie:

Sałatę i rukolę rwiemy na drobne kawałki, dodajemy pokrojonego ogórka, oliwki, pomidory i kiełki. Posypujemy pokrojoną mozarellą. Całość zalewamy przygotowanym sosem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0