Przepisy kulinarne

Kolorowe smaki lata - kolor brązowy i pomarańczowy

Anna Starmach, finalistka 1. edycji konkursu "Gotuj o wszystko", proponuje dziś razem z firmą Kamis potrawy w kolorze brązowym i pomarańczowym.

Prawdziwki z kaszą gryczaną

SKŁADNIKI:


1 kg prawdziwków


1 cebula


500 ml kwaśnej śmetany 22%


2 szklanki kaszy gryczanej


Koperek


PRZYPRAWY KAMIS:


Sól Morska w młynku


Tymianek


Pieprz kolorowy w młynku



PRZYGOTOWANIE:


Prawdziwki dokładnie opłucz, pokrój na dość małe kawałki. Cebulkę drobno posiekaj i przysmaż na maśle, dodaj grzybki, tymianek i duś pod przykryciem około 30 min. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze przez chwilę. Sos podawaj z kaszą gryczaną i świeżym koperkiem.



Karmelizowane marchewki z pietruszką i serem pleśniowym

SKŁADNIKI:


4 marchewki


100 g sera pleśniowego


Oliwa z oliwek


200 g rukoli


Łyżka cukru


Pęczek pietrzuszki


PRZYPRAWY KAMIS:


Ocet Winny z czerwonego wina


Sól Morska w Młynku


Pieprz kolorowy w młynku


Imbir


Czosnek Suszony w płatkach



PRZYGOTOWANIE:


Marchewkę pokrój w grube ‘’zapałki’’, obsyp solą , odrobiną imbiru i pieprzu, wrzuć do garnka dodaj cukier i niewielką ilość wody, gotuj pod przykryciem aż warzywa zmiękną i zbrązowieją, pod koniec gotowania dodaj garść czosnku. Zrób vinaigrette z oliwy i octu. Marchewkę podawaj z rukolą, rozdrobnionym serem i sosem.



Karkówka w sosie piwnym

SKŁADNIKI:


1 kg karkówki


500 ml piwa


PRZYPRAWY KAMIS


Liście Laurowe


Kminek cały


Ziele Angielskie


Jałowiec


Pieprz Czarny młotkowany


Sól Morska w Młynku


Czosnek Suszony w płatkach



PRZYGOTOWANIE:


Karkówkę bez kości pokrój na plastry, lekko rozbij tłuczkiem, obsyp sola i pieprzem, kminkiem. Do piwa dodaj 2 liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, czosnek w płatkach, zalej mięso marynatą i odstaw na noc do lodówki. Grilluj około 6 minut z każdej strony.



Banany w czekoladzie

SKŁADNIKI:


4 banany


6 łyżek cukru pudru


2 łyżki kakao


Bita śmietana


Skórka pomarańczowa


PRZYPRAWY KAMIS:


Cynamon Mielony



PRZYGOTOWANIE:


Banany obierz ze skórki i przekrój na pół. Wymieszaj cukier z kakao i 4 łyżkami cynamonu, obtaczaj w takim proszku banany i smaż z obu stron na maśle. Podawaj z bitą śmietaną, drobno pokrojoną skórka pomarańczową lub jeśli wolisz sosem czekoladowym.



Orzechy w karmelu

SKŁADNIKI:


400 g cukru


400 g różnych orzechów: włoskich, nerkowców, laskowych, migdałów…


RZYPRAWY KAMIS:


Chili pieprz Cayenne


Sól Morska w Młynku



PRZYGOTOWANIE:


Na dużej patelni skarmelizuj cukier z niewielka ilością wody, dodaj odrobinę soli i Chili do smaku wrzuć orzechy i mieszaj, aby karmel oblał je z każdej ze stron. Następnie przesyp je na natłuszczona blachę.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
77
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0