Przepisy kulinarne

Jedzmy mrożonki zimą!

W środku zimy, kiedy świeże warzywa osiągają astronomiczne ceny, warto sięgnąć po mrożonki, które choć trochę przypomną nam smaki lata. Groszek cukrowy, bób i fasolka szparagowa to propozycje kucharza Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka

Składniki:
paczka mrożonej fasolki szparagowej, zielonej
4-5 karczochów z zalewy olejowej
garść listków bazylii
garść rukoli
2 łyżki ulubionych uprażonych orzeszków
1 puszki tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach
Sos:
2 łyżki musztardy francuskiej
łyżka oliwy
łyżeczka octu balsamicznego
dużo świeżo mielonego pieprzu
łyżeczka kaparów
łyżka drobno posiekanych pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy w osłodzonej wodzie (bardzo krótko), następnie hartujemy w bardzo zimnej wodzie. Mieszamy fasolkę, tuńczyka, orzeszki, karczochy i bazylię. Składniki sosu mieszamy na jednolitą konsystencję, dodajemy do sałatki, a resztę podajemy w kokilce obok. Samą sałatkę wcześniej można skropić sokiem z cytryny.

Filet z soli podany w groszkowym puree i z ciepłą sałatką ze szpinaku i suszonych pomidorów

Składniki;
4 filety z soli
2 łyżki soku z cytryny
szczypta posiekanej bazylii
sól
łyżeczka sosu sojowego
2 szklanki mrożonego groszku
1 ząbek startego czosnku
łyżka posiekanej świeżej kolendry
łyżka tłustej śmietany
15 dkg mrożonego szpinaku w liściach
5 suszonych pomidorów
łyżka masła
świeżo mielony pieprz
1 ząbek czosnku
2 posiekane cebulki szalotki
5 posiekanych na ćwiartki pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Filety marynujemy w soku z cytryny, bazylii i doprawiamy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 15 min. w temp. 150 stopni. Szalotkę przesmażamy na maśle, dorzucamy starty ząbek czosnku oraz groszek. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Gotujemy, aż groszek będzie miękki i odlewamy pozostałą wodę. Przerzucamy do malaksera, dodajemy kolendrę i miksujemy na jednolitą konsystencję. Szpinak rozmrażamy i przesmażamy na maśle z czosnkiem i szalotką. Na koniec dorzucamy posiekane pomidory, pomidorki koktajlowe i doprawiamy. Rzecz jasna podajemy wszystko razem!!!

Groszek cukrowy w maśle z koperkiem i łososiem

Składniki:
1 opakowanie mrożonego groszku cukrowego
1/2 kostki sklarowanego masła
1 pęczek koperku
drobno posiekana marchewka
500 g łososia
świeży tymianek

Przygotowanie:
Groszek parzymy ekspresowo we wrzątku, a następnie dusimy chwilę na sklarowanym maśle z dodatkiem marchewki pokrojonej w drobną kostkę. Chcemy tylko podgrzać warzywa, by zachowały chrupkość i jędrność. Na koniec doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i listkami koperku. Do groszku dobrze pasuje grillowany łosoś, lekko skropiony oliwą i posypany tymiankiem. Gotowe.

Delikatna sałatka z bobu i cieciorki

Składniki:
1 opakowanie mrożonego bobu
1 puszka ciecierzycy
1 opakowanie mrożonego groszku lub fasolki szparagowej
4 ząbki czosnku
1 cytryna
pół pęczka mięty
6 łyżek oliwy
ewentualnie wędzona makrela albo świeża pomarańcza

Przygotowanie:
Bób gotuje we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną masła i cukru. Trzeba uważać, by się nie rozgotował. Gdy będzie miękki od razu wrzucamy go do wody z lodem. Podobnie z groszkiem i fasolką. Warzywa najsmaczniejsze są al dente. Cieciorkę odcedzamy i płuczemy. Zioła i czosnek siekamy lub ucieramy w moździerzu. Dodajemy oliwę i sok z cytryny - mieszamy składniki. Sałatkę możemy podać z cząstkami pomarańczy lub wędzoną makrelą.

Smacznego życzą Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0