Przepisy kulinarne

Hiszpańskie tapas

Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej przygotowali hiszpańskie tapas, czyli niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów.

BROCHETAS DE VERDURAS

Składniki:
2 małe cukinie
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 mały bakłażan
200 g pomidorków cherry
Marynata:
1/2 szkl. oliwy
sok z jednej cytryny
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę warzywa marynujemy w marynacie przynajmniej 1 godzinę. Następnie nadziewamy na długie wykałaczki i pieczemy w piekarniku ok. 30 minut.

TOSTADAS DE QUESO Y CEBOLLA

Składniki:
1 bagietka
2 czerwone cebule
200 g mielonego tłustego twarogu
5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 pęczka pietruszki
mały słoik suszonych pomidorów w zalewie z oleju
sol i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Cebule kroimy w cienkie plasterki i dusimy pod pokrywka na oliwie, dodajemy sol i pieprz. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z cebulą. Bagietkę kroimy na małe kromki i każdą z nich opiekamy na suchej patelni z dwóch stron. Smarujemy serkiem i nakładamy cebule z pomidorkami. Posypujemy drobno pokrojoną pietruszką.

BOCADITOS DE PIMENTOS

Składniki:
1 bagietka
1 opakowanie tofu (ok. 200 g)
oliwa z oliwek do smażenia
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
sok z 1 cytryny
1 czerwony pomidor
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
sol i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Bagietkę kroimy w ukośne, małe kromki, które podsmażamy na odrobinie oliwy. Tofu kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na oliwie z dwóch stron. Paprykę czerwoną, zieloną i pomidora kroimy w małą kostkę, i mieszamy z sokiem z cytryny, wyciśniętym ząbkiem czosnku, drobno pokrojonym szczypiorkiem. Na kromki bagietki nakładamy tofu i salsę paprykowo-pomidorowa.

TOMATES GRATINADOS

Składniki:
4 pomidory
50 g parmezanu
oliwa z oliwek
oregano
sól i pieprz do smaku
liście bazylii do przybrania

Przygotowanie:
Pomidory kroimy w plastry i przekładamy plasterkami parmezanu. Polewamy oliwą, posypujemy oregano, solą i pieprzem, i zapiekamy w piekarniku ok. 15 minut.

MOJO VERDE

Składniki:
1 główka czosnku
1 plaska łyżeczka soli
200 ml oliwy
50 ml białego octu winnego
1 pęczek pietruszki albo kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu

Przygotowanie:
Czosnek wyciskamy, pietruszkę drobno kroimy i miksujemy na jednolity sos z pozostałymi składnikami.

MOJO PICON

Składniki:
2-4 suszone chilli
1 główka czosnku
1 płaska łyżeczka soli
200 ml łagodnej oliwy
50 ml białego octu winnego
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 szczypta szafranu

Przygotowanie:
Chilli moczymy we wrzątku przez 1 h, pozbywamy się nasion i drobno kroimy. Czosnek wyciskamy, mieszamy z chilli i pozostałymi składnikami i miksujemy na jednolity sos.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0